(©CEV)
(©CEV)

Kreću i odbojkaši! Vojvodina, Grbić i šest srpskih igrača u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.11.21. | 12:46

Najjače klupsko takmičenje u Evropi počinje danas, Novosađani startuju u sredu protiv Berlina

Fotografije na kojima se sa emocijama bori Nikola Grbić na kraju prošlosezonskog izdanja Lige šampiona obišle su ceo svet. Srpski trener je napravio ogroman podvig sa poljskom Zaksom. Bio je to za njega najveći uspeh otkad je zauzeo mesto pored aut-linije... Upravo je taj tim pokazao da ne pobeđuju uvek najveći favoriti, pa je i na startu nove sezone teško prognozirati ko će se na kraju smejati.

Došlo je vreme da počne grupna faza Lige šampiona za odbojkaše. Fanovi ovog sporta u Srbiji moći će da uživaju gledajući novosadsku Vojvodinu, Nikolu Grbića na klupi Peruđe i šest srpskih igrača. Marko Podraščanin i Srećko Lisinac će se boriti u dresu Trentina, Dražen Luburić predvoditi Lokomotivu Novosibirsk, Dušan Petković igrati za Projekt Varšavu, Lazar Ćirović nositi opremu Grinjard Mazeika, a Filip Kovačević braniti boje Merkura iz Maribora.

Izabrane vesti

Za evropski trofej će se boriti 20 ekipa koje su obezbedile mesto u grupnoj fazi. Neke se tu stigle direktno, a neke kroz kvalifikacije. U narednu fazu, tačnije u četvrtfinale, plasiraće se osam timova – pet sa prve pozicije i tri najbolja drugoplasirana. Prošle sezone su se utakmice u grupi igrale po turnirskom sistemu – na jednom mestu su se dva puta okupljali klubovi, pa onda igrali svako sa svakim. Tako je bilo da bi se olakšala putovanja zbog korone. Sada se ponovo vraća stari sistem, pa će klubovi sa svakim protivnikom jednom igrati kod kuće, jednom u gostima.

Ekipa Slobodana Boškana, koja je jedini srpski predstavnik, smeštena je u grupu D. Tu su još Zenit i Berlin, kao i portugalska Benfika koja je izborila mesto kroz kvalifikacione borbe. Ruska i nemačka ekipa su i prethodne sezone bile u istoj grupi i uspele su da se plasiraju u četvrtfinale. I sada se izdvajaju kao favoriti za vodeće pozicije. Vojvodina će evropsku misiju započeti u sredu protiv Berlina, a naredni protivnik joj je prošlosezonski polufinalista Zenit u Novom Sadu 15. decembra. Srpski šampion na evrosceni može da igra rasterećeno i da prikaže sve što zna, jer će protivnici biti pod većim pritiskom.

Nikola Grbić se posle osvajanja evropske titule sa Zaksom, vratio u Peruđu sa željom da pokuša da napravi isti rezultat. Italijanski tim je prethodne takmičarske godine zaustavljen u polufinalu, a novu evropsku misiju započinje sa najvećim ambicijama. Metju Anderson, Vilfredo Leon, Simone Đaneli... Moćne igrače u sastavu ima srpski stručnjak, koji je za sada u italijanskom prvenstvu izgubio samo jedan susret. Za prvo mesto u grupi boriće se sa Trentinom, koji je prošle sezone poražen u velikom finalu. U tom timu je srpski tandem srednjih blokera Marko PodraščaninSrećko Lisinac. Oni su teško doživeli poraz od Zakse u finalu, pa će sada tražiti recept kako da naprave još taj jedan korak dalje... Sa njima će se u uvodnim rundama sastati Fenerbahče i Kan Dragons. Već u prvom kolu u četvrtak je na programu prava poslastica - duel Peruđe i Trentina.

U grupi A će se takmičiti poljski Jatržebski, bugarski Hebar koji je stigao iz kvalifikacija, nemački Fridrihshafen i belgijski Knak Ruselar. U grupi B će igrati još dva srpska odbojkaša – Dušan Petković u dresu Projekta iz Varšave i Lazar Ćirović u opremi Grinjard Mazeika. Tu su još Dinamo iz Moskve i Ziratbank Ankara.

U grupi C je branilac trofeja poljska Zaksa, slovenački Merkur iz Maribora za koji igra bivši igrač Vojvodine Filip Kovačević, Lube Ćivitanova i Lokomotiva, čiji dres nosi reprezentativac Dražen Luburić. Lube je prošle sezone imao velike ambicije, ali mu je na put stala upravo Zaksa koja je kasnije uzela trofej. Sada će već u grupi imati priliku da odmere snage i naplate dugove.

Prošle sezone u velikom finalu na jednoj strani je bio Nikola Grbić, na drugoj tandem PodraščaninLisinac. I sada se očekuje da Srbi imaju značajne uloge, i pored toga što ih nema mnogo... Ekipa je mala, ali jaka.

LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠE – Prvo kolo

Grupa A

Utorak

18.00: (1.03) Jastržebski – Hebar (9.00)

Sreda

20.00: (1.32) Fridrihshafen – Knak Ruselar (3.05)

Grupa B

Sreda

17.00: (1.07) Dinamo Moskva – Projekt Varšava (6.80)

17.00: (1.10) Ziratbank Ankara - Grinjard Mazeik (5.80)

Grupa C

Sreda

19.30: (1.20) Zaksa – Merkur Maribor (9.90)

20.00: (1.15) Lube Ćivitanova – Lokomotiva Novosibirsk (4.70)

Grupa D

Sreda

17.30: (1.03) Zenit – Benfika (9.00)

19.30: (1.05) Berlin – Vojvodina (7.70)

Grupa E

Utorak

17.00: (1.15) Fenerbahče – Kan Dragons (4.70)

Četvrtak

20.30: (1.35) Peruđa - Trentino (2.90)



tagovi

CEV Liga šampionaNikola GrbićMarko PodraščaninSrećko LisinacTrentinoOK Peruđa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara