Lidija Džejkobi (©AFP)
Lidija Džejkobi (©AFP)

Lidija Džejkobi napravila senzaciju, Lili King pala posle 85 uzastopnih pobeda

Vreme čitanja: 1min | uto. 27.07.21. | 05:14

Nova šampionka zablistala iz senke

Svi su gledali u Lili King i Tatjanu Šonmejker, a svu slavu odnela je – Lidija Džejkobi.

Američka tinejdžerka (17) sa Aljaske osvojila je zlatnu medalju u plivanju na 100 metara prsnim stilom, iako niko nije ni razmišljao o njoj kao kandidatu za zlato pre trke. U najboljem slučaju se ocenjivalo da bi mogla do bronze.

Izabrane vesti

Ipak, šta zna dete šta je zlato... Mlada Lidija je tih 100 metara preplivala za 1:04,95 i ostavila iza sebe Tatjanu Šonmejker (0,27 sekundi zaostatka) i nadalo čuvenu zemljakinu Lili King (+0,50s).

Da bi se jasno shvatilo kakvo je čudo napravila Džejkobi, treba istaći da je Lili King imala do Tokija 85 uzastopnih pobeda u ovoj disciplini na svim takmičenjima! Od decembra 2016. godine nije znala za pora! I tu seriju je prekinula u polfinalu, kada je bolja od nje bila – Tatjana Šonmejker.

Zato se očekivala njihova ogorčena borba za zlato, u kojoj je King želela da bude i prva u istoriji Igara sa uzastopno osvojenim titulama na 100m prsno, ali je Lidija Džejkobi imala neke druge, neke svoje planove.

A, kakav je napredak napravila mlada Amerikanka govori podatak da je za poslednje tri godine popravila svoj najbolji rezultat za neverovatnih šest sekundi. I nagrada je stigla u Tokiju.


tagovi

plivanjetokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara