(©Reuters)
(©Reuters)

Počinje Liga šampiona: Olimpijakos otvara takmičenje, u bazen uskaču Mandićev Pro Reko, Jug...

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.12.20. | 09:04

Titulu brani Ferencvaroš, a Srbiju će predstavljati Andrija Prlainović, Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Đorđe Lazić, Boris Vapenski...

Posle više od devet meseci počinje nova sezona u najjačem klupskom vaterpolo takmičenju. Pandemija virusa korona prekinula je prošlogodišnje takmičenje u martu, šampion nije krunisan, pa Ferencvaroš drugu godinu boravi na tronu. Virus korona poremetio je brojna takmičenja i ne postoji sport u kojem nije doveo do promena. Tako je i sa vaterpolom i najjačim takmičenjem na Starom kontinentu. Format takmičenja je promenjen, a umesto 16 klubova koliko je brojala prošlogodišnja Liga šampiona, ove sezone broji 12 ekipa, podeljenih u dve grupe i, kao što je poznato, u njoj neće učestvovati srpski klubovi.

Radnički Kragujevac, Crvena zvezda i Novi Beograd izborili su plasman u osminu finala Kupa Evrope, drugog po snazi evropskog takmičenja, a od klubova iz regiona u elitnom takmičenju bilo je mesta za dubovački Jug i Jadran iz Herceg Novog.

Izabrane vesti

Liga šampiona će se odigrati turnirski, u balonima, a domaćin prvog je Rim za Grupu A, a Budimpešta za timove iz Grupe B. Novu sezonu otvaraju Olimpijakos i Ortiđa (15.15). U toku današnjeg dana u bazen će uskočiti i Špandau i Jug (17.45), a večernji termin rezervisan je za okršaj osmostrukog šampiona Evrope, Pro Reka i francuskog Marselja (20.15).


Dubrovčani će se u Grupi A za prolaz takmičiti sa slavnim Pro Rekom, Olimpijakosom, Marseljom, Ortiđom i Špandauom, i prvog dana će se pojaviti u bazenu. Jadran Herceg Novi smešten je u Grupu B sa aktuelnim šampionom Ferencvarošem, Brešom, Barselonetom, Hanoverom i Dinamo Tbilisijem.

Sve utakmice Lige šampiona biće emitovane na kanalima TV Sportklub u direktnom prenosu, pa će ljubitelji vaterpola biti u prilici da isprate majstorije reprezentativaca Srbije Andrije Prlainovića (Marselj), Dušana Mandića (Pro Reko), Milana Aleksića (Barseloneta), Nikole Jakšića (Ferencvaroš), Đorđa Lazića (Breša), dok će Boris Vapenski i Dušan Vasić predvoditi Dinamo Tbilisi, Marko Petković i Dimitrije Obradović brane boje komšijskog Jadrana iz Herceg Novog, a Nikola Dedović i Marin Restović nose kapicu nemačkog Špandaua.


Strateg Jadrana Petar Radanović naglasio je da su svi igrači tima iz Herceg Novog zdravi, svestan je da je aktuelni šampion Ferencvaroš favorit, ali da će morati dobrano da se pomuči kako bi opravdao ulogu favorita. Jadran će prolaz tražiti u duelima sa Dinamom iz Tbilisija i Hanoverom.

„Prvi meč u Mađarskoj, igramo protiv Ferencvaroša koji je još uvek aktuelni šampion Evrope, koji ima moćnu ekipu, ekipu koja je u sezoni koju je prekinuo korana virus ima za cilj da odbrani tron, a sa istim ambicima ulazi i u ovu Ligu šampiona. Uvek smo tražili od favorita na papiru da nas u bazenu ubede da su bolji. Tako će biti i sada. Dobra vest je da su svi momci zdravi, da će u sastavu tima biti i prvi golman Petar Tešanović. Cilj je da budemo konkurentni, a da iz pomenute konkurentnosti, steknemo neophodnu dozu samopouzdanja za duele protiv Dinama iz Tbilisija i Hanovera u kojima imamo daleko veće izglede da stignemo do pozitivnog rezultata“, rekao je Radanović.


Trener dubrovačkog Juga, Vjekoslav Kobešćak, istakao je da je četvorostrukom evropskom šampionu cilj plasman na završni turnir.

„Drago nam je što konačno kreće Liga šampiona. Prošlu sezonu je prekinuo koronavirus, koji je zatim uticao na budžete i uslove rada tokom pripremnog perioda. Naš cilj je plasman na finalni turnir elitnog takmičenja. Imamo dobru ekipu, koja je spoj mladosti i iskustva, cenimo i poštujemo rivale u grupi, ali cenimo i sopstveni kvalitet. Verujem u momke koje vodim i verujem da ćemo stići do cilja. Istovremeno, iz dubine duše se nadam da će borba sa korona virusom ići u željenom pravcu, te da će ova sezona biti završena u bazenu“, naglasio trener Juga i dodao:

„Rezultati testova na korona virus su negativni, u kompletnom sastavu krećemo u Rim, a atmosfera u ekipi je jako dobra, s obzirom da smo u minulom kolu šampionata Hrvatske posle velike borbe pobedili Mladost iz Zagreba sa 16:15. U Rimu igramo protiv Špandau, Marseja i Olimpijakosa, u svakoj utakmici za cilj imamo pobedu“, zaključio je Vjekoslav Kobešćak.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Grupa A (Rim)

Ponedeljak

15.15: (1.45)Olimpijakos (8.00) Ortiđa (3.60)

17.45: (4.50) Špandau 04 (8.00) Jug (1.35)

20.15: (1.02) Pro Reko (18.0) Marselj (15.0)

Utorak

15.15: Jug – Marselj

17.45: Špandau – Olimpijakos

20.15: Ortiđa – Pro Reko

Sreda

15.15: Marselj – Ortiđa

17.45: Olimpijakos – Jug

20.15: Pro Reko – Špandau

Grupa B (Budimpešta)

Utorak

14.00: Dinamo Tbilisi - Breša

16.30: Jadran HN - Ferencvaroš

19.00: Hanover - Barseloneta

Sreda

14.00: Barseloneta – Dinamo Tbilisi

16.30: Ferencvaroš - Breša

19.00: Jadran HN - Hanover

Četvrtak

14.00: Dinamo Tbilisi – Jadran HN

16.30: Hanover - Ferencvaroš

19.00: Breša - Barseloneta

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Milan AleksićDušan MandićAndrija PrlainovićLEN Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara