Slavlje odbojkaša Francuske (Reuters)
Slavlje odbojkaša Francuske (Reuters)

Preokret Francuza za istorijsko polufinale OI, karakter i Brizarova genijalnost ostavili Kureka i Leona u suzama (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.08.21. | 17:06

Poljaci prokockali 2:1, Francuska u polufinalu protiv Argentine

Istorijski plasman u polufinale Olimpijskih igara za odbojkašku selekciju Francuske! Mučili su se Ervin Engapet i saigrači u grupnoj fazi, do četvrtfinala stigli sa preskromne dve pobede iz pet mečeva, ali kada je trebalo da pokažu karakter, oni su to učinili - protiv Poljske koja je uoči vođstva 2:1 ličila na tim koji će pregaziti rivala. Na kraju, umesto zakazivanja deula sa Argentinom, Bartoš Kurek, Vilfredo Leon i ostatak reprezentacije napustili su teren dvorane Arijaka sa suzama u očima - 2:3 (25:21, 22:25, 25:21, 21:25, 9:15).

Delovalo je da su Francuzima ruke vezane, da su u uglu odbojkaškog ringa, u konopcima iz kojih se neće izvući kada je Poljska povela 2:1 u setovima. Ne zato što je deficit od jednog seta nešto nenadoknadivo, već zbog toga što su Vilfredo Leon i Bartoš Kurek slali munje i gromove u njihovo polje. Obojica su bila na oko 65 procenata napadačke uspešnosti što je vanserijski učinak.

Izabrane vesti

Međutim, tehničar pobedničkog tima Antoan Brizar je volšebnim rešenjima saigračima ulio neophodno samopouzadanje za četvrti set, a potom i taj brejk kroz koji se Francuska prošetala. Igrao je utakmicu sa očima na leđima i u tom maniru bio engma za blok Poljske. Za čitav meč, njegovi napadači su uhvaćeni samo šest puta u bloku, a to je dobrim delom i njegova zasluga.

Utakmica je otvorena igrom u egalu sve dok broj poena na semaforu nije postao dvocifren na obe strane. Serijom od pet poena Poljaci su se odvojili na 17:11, a Francuzi ekspresno uzvratili istom merom. Prišli na poen zaostatka (18:17), a onda ponovo dozvolili izabranicima Vitala Hejnena da naprave seriju - ovoga puta od tri poena što je u samoj završnici seta bilo neuhvatljivo.

Drugi period igre doneo je žestorku borbu oličenu kroz činjenicu da je do rezultata 20:20, nijedan od timova nije imao više od dva poena prednosti. Ekipa Lorana Tilija je izabrala idealan trenutak da poveže tri poena i vrati rezultatsku ravnotežu.

Treći set doneo je sličan nivo neizvesnosti kao i prethodni, ali Francuska u završnici jednostavno nije mogla da se nosi sa nepogrešivim napadima Bartoša Kureka i Vilfreda Leona. Korektor Poljske je u tom delu utakmice imao realizaciju napada 7/10, a primač servisa sa Kube isti broj poena iz samo osam pokušaja. Crtao je lopte u uglovima polja i ostavljao odbranu Trikolora bez odgovora. Posle prva tri seta poljski dvojac je osvojio 35 od ukupno 46 poena svog tima iz napada.

Međutim, koliko su Leon i Kurek bili dominantni u trećem setu, toliko je tehničar Francuske Antoan Brizar dobro razigravao svoje srednjake Šinenjeza i Le Gofa, a oni njegove lopte pretvarali u poene. Pritom su Tilijevi momci tokom čitavog meča dominirali u bloku - odnos na nivou meča je bio 16/6, a Francuskoj je sa relativno ubedljivih 25:21 pripao pretposlednji period igre.

Taj brejk je nagoveštavao erupciju neizvesnosti, a dobili smo šetnju Francuske. Kada kažemo "šetnju" misli se iskljkučivo na rezultat jer je već na 6:2, pa na 9:4 za Francusku bilo jasno ko će u polufinale. Međutim, Trikolorima ništa nije poklonjeno. Sve su zaslužili tako što se čitava ekipa u odbrani kretala kao jedan. Kako blokeri koji su konstantno pasivili poljske napadače, tako i odbrambeni igrači u polju. Čak je i trener Tili, čovek sa preko 300 utakmica za francuski državni tim napravio upijač u pokušaju da produži poen koji je već bio izgubljen. Toliko o njegovo želi za istorijskim polufinalom.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Tokiotokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara