(©MN Press)
(©MN Press)

Radnički predao krunu, Zvezda podigla trofej u Kupu Srbije: Veljko Tankosić realizovao odlučujući peterac! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.12.20. | 19:25

Penal lutrija i drama u borbi za pehar, finale dostojno evropskog meča. Okršaj crveno-belih i Kragujevčana koji podseća na zlatni period dva kluba

Triler u finalu Kupa Srbije. Odluka je pala posle peteraca. Radnički je predao krunu. Branilac trofeja morao je da pruži ruku Crvenoj zvezdi - 13:12

Crveno-beli su osvojili treći trofej Kupa Srbije, prvi od 2014. godine kada su odbranili titulu. Vaterpolo je u Srbiji ponovo u modi. Srpski klubovi privoleli su reprezentativce svoje zemlje da se vrate u domaću ligu i podignu kvalitet vaterpola. To se vidi i kroz nastupe Crvene zvezde, Radničkog i Novog Beograda u Evropi, kroz utakmice u domaćem prvenstvu, a potpis je bio završni turnir Kupa Srbije.

Izabrane vesti

Marko Radulović poklekao je u igri živaca. Promašio je prvi penal u seriji, tačnije pogodio je prečku. Svi šuteri nakon njega bili su sigurni, a Crvenoj zvezdi je trofej doneo Veljko Tankosić. Pogodio je poslednji penal Tankosić, nije mu zadrhtala ruka. Bili su igrači Zvezde pripremljeni za peterce i ponosno su mogli da zapevaju nacionalnu himnu, nažalost na praznom bazenu "Milan Gale Muškatirović".

Reprezentativci Srbije vratili su se u domaći šampionat i doneli neophodan kvalitet. Mnogo toga u Zvezdinoj igri zavisilo je od njenog kapitena Miloša Vukićevića. Napadi crveno-belih poprimali su drugačiju notu kada je Vukićević u bazenu. Materijalizovanje igrača više rak-rana je za Crvenu zvezdu čitave sezone, a tako je bilo i danas. Igrač više i brojčana prednost nisu olakšavajuća okolnost za crveno-bele, već stvaraju psihičku barijeru.

Igrali su vaterpolisti Radničkog flaster na Gavrilu Subotiću. Šest golova Subotića u večitom derbiju bili su opomena za Kragujevčane i jasan signal. Ista situacija viđena je na drugoj strani, a u Subotićevoj ulozi bio je nekadašnji vaterpolista Crvene zvezde – Strahinja Rašović.

Izborio je Janković peterac, golman Mišović je ispustio loptu i faulirao rivala, a Nikola Lukić realizovao je peterac na startu meča. Dobro su igrači Radničkog čitali igru, bili su na liniji dodavanja i bolje su ušli u meč. Za razliku od meča protiv Novog Beograda, Kragujevčani su upalili na vreme. Prebacivanje na krilo i šut iz prve Nemanje Stanojevića. Poveo je Radnički 2:0, a crveno-beli su iz brze akcije nakon gola smanjili preko centra Marka Vukićevića, koji je uz Gavrila Subotića i Veljka Tankosića glavna napadačka opcija Filipovićevog tima.

Nije lošiji start obeshrabrio crveno-bele. Imali su igrači Zvezde u podsvesti da ih je pre izvesnog vremena u Superligi Srbije Radnički deklasirao. Preko Dušana Markovića Beograđani su poravnali rezultat, a timu Uroša Stevanovića novu prednost pripisao je Aleksa Ukropina koji je bio izuzetno raspoložen za igru. Tako je bilo i u polufinalu protiv Novog Beograda, samo što je Ukropina tada asistirao, a večeras pogađao.

Lazar Dobožanov začarao je gol Radničkog, a saveznik mu je u nekoliko navrata bila i prečka. Na drugoj strani Mišić je jednako bio uspešan i druga četvrtina bila je neefikasna. Ni Zvezda, ni Radnički nisu mogli da postignu gol, otišli su na dvominutni odmor i vratili se kao preporođeni.

Prštalo je u bazenu u trećem periodu. Podsetili su Kragujevčani i crveno-beli na njihove okršaje iz berićetnih godina dva kluba sredinom druge decenije 20. veka. Vaterpolo dostojan finala Kupa Srbije, takmičenja velike tradicije.

Miloš Vukićević i Vićković bili su vesnici Zvezdinog preokreta. Izuzetno motivisan bio je Vukićević, borio se kao lav u bazenu i pokazao koliko je bitno za srpske klubove da mladi timovi imaju i ponekog igrača vrhunskog kalibra. Vukao je kapiten crveno-bele. Aktivirao se i Radnički i sredinom treće četvrtine gledali smo revolveraški obračun. Šuteri su bili nezaustavljivi.

Na snazi je bila rezultatska klackalica. Igralo se gol za gol u fantastičnom tempu. Basara je pogodio za 5:4, a Aleksa Ukropina je sa dva gola vratio prednost od jednog gola svom timu. Odlično su bili čuvani Strahinja Rašović i Gavril Subotić, a Petar Kasum je vratio utakmicu u okvire neizvesnosti. Izjednačili su crveno-beli, a na startu odlučujućeg perioda Zvezda je po prvi put imala dva gola prednosti.

Tankosić je uplivavanjem iznudio peterac, a Kristijan Šulc nije propustio priliku da crveno-belima donese novu prednost. Ivan Basara postigao je drugi gol šutem sa distance. Video je da mu prilaze igrači Radničkog, naciljao je i lansirao loptu u mrežu gola Dobožanova. Nervozni su bili igrači Radničkog, ali je priseban bio Ukropina. Da nije bilo njega, odavno je Zvezda mogla da reši meč u svoju korist. Postigao je Ukropina četvrti gol, smanjio na 8:7, a na 1:25 do kraja Stefan Branković je iskoristio neopreznost Zvezdine odbrane i Kragujevčani više nisu bili u rezultatskom deficitu (8:8). Odbranio je Vladimir Mišović udarac Strahinji Rašoviću i peterci su odlučivali o osvajaču prvog pehara u tekućoj sezoni u Srbiji. U "penal lutriji" bolje su se snašli crveno-beli.

KUP SRBIJE - FINALE

Crvena zvezda - Radnički 13:12 (2:3, 0:0, 5:3, 1:2 – 5:4)

Beograd, bazen „Milan Gale Muškatirović“.

Crvena zvezda: Mišović, Tankosić, Kasum 1, Marković 1, Subotić, Milojević, Vićković 1, Basara 2, Vukićević 2, Šulc 1, Stojanović, Trtović, Aleksić, Smiljević. Trener: Aleksandar Filipović.

Radnički: Dobožanov, Rašović, Stanojević 1, Janković 1, Toholj, Krug, Ukropina 4, Branković 1, Pljevančić, Miličić, Lukić 1, Panić, Todorovski, Radulović. Trener: Uroš Stevanović.

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

VK Crvena zvezdaVK RadničkiKup Srbije u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara