(©Reuters)
(©Reuters)

Amerikanke ugasile san Srbije o olimpijskom zlatu, ostaje utešna borba za bronzu

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.08.21. | 07:28

Odbojkašice naletele u polufinalu na izuzetno motivisanog rivala, koji im nije dozvolio da uzmu ni set – 3:0

(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Evropska, svetska i olimpijska kruna neće biti ujedinjene, bar ne ovog puta. Odbojkašice Srbije su ostale bez finala turnira u Tokiju i sada im preostaje da se izbore za bronzu. Naletele su u polufinalu na američki zid, koji je ovog puta za njih bio neprobojan. Protivnice su moćno izgledale u sva tri seta, dominirale su u svim segmentima igre i završile posao protiv Srbije već za 80 minuta - 3:0 (25:19, 25:15, 25:23). Za zlato će u nedelju igrati sa boljim iz duela Brazil – Južna Koreja, dok Terzićevu četu čeka okršaj sa poraženim timom.

Izabrane vesti

Ako su naše devojke zaboravile koliko je teško igrati protiv Amerike, već u prvom setu su ih podsetile rivalke šta sve mogu i koliko su jake. Jedna selekcija Srbije je napustila teren posle meča sa Italijom, duga je izašla danas na tarafleks „Arijake arene“. Apsolutno nadmoćne su bile Džordan Larson, Mišel Barč-Hekli i drugarice. Ubitačan napad su imale s krajeva, servirale su veoma dobro, primale servis i postavljale čvrst blok uvek tamo gde treba. Takva igra im je donela rezultat koji su želele.

Sa druge strane Srbije je bila daleko od maksimalnog nivoa. Jeste da su Amerikanke savršenom igrom otežale našim devojkama posao, ali energija, želja i trud su ipak zavisili samo od nas. U napadu se sve svelo na dve opcije – Tijanu Bošković sa korekcije i Minu Popović kroz sredinu. Baš zato je protivnicama bilo lako da predvide gde treba da spajaju blok.

Greška na servisu, greška na prijemu... Svaka sitnica je ovog puta bila kažnjena. Napadi Amerikanki su za Terzićeve izabranice bili nerešiva enigma. Ne samo da je bilo teško uhvatiti ih u odbrani, nego je i blok više puta bio loše namešten. Korektor Andrea Druz je odlično zamenila u grupnoj fazi njihovu najbolju igračicu Džordan Tompson, koja je zbog povrede ostala na klupi. Uz nju sjajno su igrali primači Larson i Barč-Hekli, devojke koje su uvek protiv Srbije pokazivale zašto spadaju u sam vrh svetske odbojke. Srpkinje ih veoma dobro znaju iz turskih klubova, ali to im nije pomagalo da ih zaustave. Povele su Amerikanke u jednom trenutku – 24:15, usledio je kratak nalet svetskih šampionki, koji je veoma brzo prekinut za konačnih – 25:19.

-------------------------------------------------

SRBIJA – SAD 0:3 (19:25, 15:25, 23:25)

Dvorana: „Arijake arena“

SRBIJA: Buša 4, M. Popović 6, Mirković, Mihajlović, Ognjenović 2, Bjelica, Aleksić, Rašić 5, S. Popović, Bošković 19, Milenković 4, Blagojević.

SAD: Henkok, Polter 2, Vong Orantis, Larson 15, Druz 17, Tompson, Barč-Hekli 9, Hil, Akinradevo 8, Vašington 7, Robinson, Ogbogu.

------------------------------------------------

Nije se mnogo stanje menjalo ni u nastavku. Prvi i najvažniji element, bez koga se ne može – prijem servisa, bio je žestoko poljuljan. Osetile su iskusne protivnice na koga i kada treba servirati. Morao je selektor posle nekoliko grešaka da zameni Bianku Bušu sa Jelenom Blagojević, ali nije to zaustavilo SAD, niti pokrenulo Srbiju. U napadu je poene donosila samo Tijana, ali i ona mnogo ređe nego inače i sa znatno slabijim procentom realizacije nego na prethodnim mečevima. Loš prijem je otežavao organizaciju i sve je onda išlo nizbrdo. U timu SAD su baš svi napadači bili raspoloženi – od korektora, preko primača, do snažnih srednjih blokera. Svako je svoj posao radio na vrhunskom nivou, a dizač Polter je sjajno dirigovala njihovom igrom. I u drugom setu je vođstvo bilo ubedljivo i nedostižno, kao i u prvom – 24:15, samo je ovog puta dmah iskorišćena prva set lopta za – 25:15.

Andrea Druz je i u trećem setu sa osmehom nastavila da radi baš sve što je htela. Njena levica nije samo slala neodbranjive napade, nego i prave udarce sa servis linije. Ponovo je Amerika bolje krenula i od starta „pobegla“ na nekoliko poena razdaljine. Tijana Bošković je videla da je vremena za preokret sve manje. Udarala je jače, dolazila do poena, ali je u tom segmentu bila prilično usamljena. Mnogo se u tim trenucima videlo koliko nedostaje spremna Brankica Mihajlović, koja je imala povredu leđa pred dolazak na OI, pa je većinu utakmica u Tokiju posmatrala iz prostora za rezervne igrače. Jasno je bilo da plasirane lopte, apsolutno nisu opasnost za Ameriku, već samo zicer za uspešan i dobro organizovan kontra napad.

Na licima naših igračica je već sredinom seta bilo primetno da se ne osećaju dobro. Grešila je i Tijana, pa se nada polako gasila. Amerikanke su do poslednjeg poena bila samouverene, pune samopouzdanja i nadmoćne. Uspele su naše da dođu do 23. poena, ali to je bilo to. Pobeda je sasvim zasluženo završila u rukama Amerikanki, a Srpkinje će morati da sačekaju neku novu priliku za revanš.

Upozoravao je selektor Terzić da ima nekoliko favorita za zlato, da Srbiji neće najsjajnije medalja biti samo dodeljena dolaskom u Japan. Igračice Amerike su danas pokazale da su sa istim ciljem i one došle. Džordan Larson će povesti saigračice u borbu za zlato, Maji Ognjenović preostaje da podigne ekipu i krene po bronzu.


OLIMPIJSKE IGRE, ODBOJKAŠICE – POLUFINALE

Petak

Srbija - SAD 0:3 (19:25, 15:25, 23:25)

14.00: (1,05) Brazil - Južna Koreja (7,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija SADOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara