Bitka za istorijsko zlato i Tokio

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.12.19. | 15:13

Holandija i Španija nikada nisu osvajale titulu na velikim takmičenjima. Pobednik ide direktno na Olimpijske igre. Lale imaju ulogu favorita. Pobednik meča Norveška – Rusija igraće protiv Srbije u olimpijskim kvalifikacijama u martu naredne godine

Planeta dobija novog rukometnog vladara kada su dame u pitanju. Očekivalo se da će Svetsko prvenstvo u Kumamotu da zatvore Ruskinje i Norvežanke. Ove dve rukometne velesile igraće u nedelju, ali pretposlednji deul za utešnu broznu. Za šampionsku krunu snage će da odmere Holandija i Španija (nedelja, 12.30)

Jedno je sigurno – biće ispisana nova stranica ženskog rukometa. Jedna od ove de reprezentacije biće prvi put šampion sveta. Holanđanke su igrale finale pre četiri godine u Danskoj, ali su bile pregažene u finalu protiv Norveške (23:31). Špankinje imaju samo broznu sa SP 2011. u Brazilu. Ovo će im biti debitantsko finale na Svetskim prvenstvima.

Izabrane vesti

Ko je favorit u velikom finalu u nedelju? Malu prednost dajemo Holandiji. Sistem takmičenja je takav da bi šampion sveta mogla da bude selekcija koja je doživela čak tri poraza. Bolje od Lale bile su Slovenija, Nemačka i Danska, ali kada je bilo važno Holanđanke su bile najbolje. U polufinalu su posle trilera bilje bolje od Rusije, koja je to tada imala svih osam pobeda.

Holandija je svetsko čudo kada je rukomet u pitanju. Zemlja bez profesionalnog kluba godinama je u svetskom vrhu. Na poslednja četiri velika takmičenja Lale su osvajale medalje - srebra na SP 2015 i EP 2016, kao i bronze na SP 2017 i EP prošle godine u Francuskoj. Na ovaj šampionat došle su bez prve zvezde, najbolje holandske rukometašice prethodne decenije Kornelije Nike Grot. Ona je u januaru posle 14 godina u dresu reprezentacije odlučila da se povuče iz nacionalnog tima i fokusira se na klupsku karijere gde od ove sezone brani boje danskog Odenzea. Pre toga je sa mađarskim Đerom osvojila četiri titule šampiona Evrope.

Ali, i bez nje Holandija ima paklene rukometašice. Naravno, sve igraju u inostranstvu, najviše u Nemačkoj. Prva zvezda tima je bek ruskog Rostova Luis Abing. Ona je na devet utakmica šampionata postigla 64 golova i imaće priliku u finalu da bude najefikasnija rukometašica šampionata. Za to joj je potrebno da postigne šest golova u borbi za pehar i prestigne Korejku Rju. Takođe, na ovom šampionatu briljira rukometašice danskog Esbjerga Estevana Polman. Fudbalskim fanovima ona je zanimljiva kao izabranica srca nekadašnjeg asa Ajaksa i Real Madrida Rafaela van der Varta. Nekadašnji holandski as je u Kumamotu gde sa tribina prati igre svoje drage. Polman je drugi strelac Holandije na SP sa 49 golova.

Španija je stigla u Japan bez jedne od najboljih rukometašica, kapitena Karmen Martin. Igračica ĆSM Bukurešta, jedno od najboljih desnih krila na svetu, povredila se i nije mogla da pomogne saigračicama. Pre početka šampionata niko Crvenoj furiji nije davao šanse da se umeša u borbu za medalje, a sada će igrati debitantsko finale SP. Špankinje su ušle na mala vrata u polufinale. Naime, posle debakla od Rusije (26:36) čekale su poraz Šveđanki od Crnogorki u poslednjem susretu grupne faze i to se i dogodilo. Bile su prežaljene i u polufinalu od Norveške, ali su u drugom poluvremenu pregazile Skandinavke (28:22).

Najbolji strelac reprezentacije je iskusni levi bek francuskog Nanta Alehandrina Barbosa Kabral. Ona je sa 53 pogodaka najefikasnija u svojoj reprezentaciji. Snaga Španije je kolektiv i odlična igra u odbrani. Nemaju nijednu rukometašicu koja igra u vrhunskim evropskim klubovima – Đeru, Rostovu, Mecu, Kristijanštadu, Budućnosti, Brestu, ĆSM Bukureštu…

Golmani obe selekcije se ne ističu na ovom šampionatu. Špankinja Silvija Navaro je na 12. mestu sa 32 odsto odbrana, dok je Holanđanka Tes Vester tek na 15. mestu sa 31 odsto uspešnih intervencija. Šampion sveta obezbediće vizu za Olimpijske igre u Tokiju narednog leta.

Posle ispadanja Francuske već u prvoj rundi takmičenja očekivalo se finale Norveška – Rusija, ali će dve rukometne supersile da igraju za bronzu (nedelja, 09.30). Ruskinje su više pokazale na ovom prvenstvu. Posle osam trijumfa u grupnoj fazi doživele su minimalan poraz (32:33) u polufunalu od Holandije. Jedna od najboljih rukometašica današnjice Ana Vjakirjeva promašila je u poslednjim trenucima šut za produžetak iako je pre toga postigla čak 11 golova. Očekuje se neizvesna utakmica, a malu prednost dajemo Zbornaji koju predvodi najtrofejniji evrospki trener u poslednjoj deceniju Martin Ambroš.

Pobednik ovog duela igraće sa Srbijom, Mađarskom i Kinom u martu naredne godine na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Dve najbolje selekcije izboriće vizu za najvažnije sportsko takmičenje.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (KUMAMOTO, JAPAN)

Nedelja

FINALE

12.30: (1,85) Holandija (8,00) Španija (2,30)

ZA TREĆE MESTO

09.30: (1,75) Rusija (8,00) Norveška (2,45)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara