Nikola Karabatić (©Reuters)
Nikola Karabatić (©Reuters)

Dilema nije postojala: Mem i Fabregas lansirali Francusku u polufinale, Karabatić dozirao

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.01.24. | 20:04

Olimpijski šampion igra bez greške u drugoj fazi EP u rukometu

Danci i Šveđani, aktuelni evropski prvaci, plasirali su se u polufinale, a danas im se pridružila – Francuska. Hoće li to učiniti, dilema nije postojala nijednoga trenutka. Izvesno je to bilo i pre utakmice sa Austrijancima – 33:28 (15:16). Olimpijski šampion imao je podbačaj u prvom delu turnira, odigrao je nerešeno sa Švajcarcima, ali zato u drugoj fazi EP u rukometu funkcioniše po modelu satova iz te zemlje. Besprekorno je tačan, igra savršeno.

Jedine dve reprezentacije koje su u drugi deo Evropskog prvenstva prenele maksimalan broj poena i pritom u njoj dobile sve rivale su svetski prvaci – Danci, te olimpijski šampioni. Francuzi su samo jednom dali manje od 30 golova i tada su ostali bez pobede. Takva greška nije im se ponovila posle ukrštanja, šuteri su podesili nišanske sprave, a protiv Austrijanaca su prednjačili Dika Mem i Ludovik Fabregas.

Izabrane vesti

Austrijanci su bili bez rešenja za udarni duo Galskih petlova. Kombinovano su spakovali čak 14 golova! I pritom samo jedanput promašili iz igre. Tačnije, jedan neprecizan hitac uputilo je desni bek Barselone. Teško da će Diki Memu bilo ko zameriti, jer ponovo je motor francuske reprezentacije i nekoga na koga uvek mogu da se uzdaju kada drugima šut zakaže.

U stanju je bek Blaugrane da raznese sve pred sobom, često deluje da je nezaustavljiv, a tako je izgledao i dobar deo njegovih saigrača. Čak 12 igrača Francuske upisalo se među strelce, a uz Diku Mema i pivotmena Ludovika Fabregasa, najefikasniji je bio Ig Deska sa četiri. Nikola Karabatić nije previše forsirao, potezi su mu bili odmereni i na evropskim šampionatima za nijansu je popravio učinak. Došao je do brojke od 295 pogodaka.

Francuzi su probili granicu od 200 golova na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, takođe došli i do jubilarne, 70 pobede na kontientalnim šampionatima. Pre njih to su uradili samo Španci. Takođe su prekinuli niz Austrijanaca od pet utakmica bez poraza i smanjili im šanse da se nađu u polufinalu. No, one i dalje postoje, a umnogome će zavisiti od ishoda duela između Mađarske i Nemačke.

Kod austrijske reprezentacije, koju predvodi slovenački trener Aleš Pajovič, izdvojili su se Lukas Huteček i Mikola Bilik. Spakovali su po šest golova, a levi bek rođen u Tunisu imao je maestralnu asistenciju za Tobijasa Vagnera u prvom poluvremenu. Magija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA – 4. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 2

Slovenija - Holandija 37:32 (19:13)

Švedska - Portugalija 40:33 (19:15)

Norveška - Danska 23:29 (11:18)

Ponedeljak

GRUPA 1

Hrvatska - Island 30:35 (18:16)

Francuska - Austrija 33:28 (15:16)

Nemačka - Mađarska 35:28 (18:17)



tagovi

Rukometna reprezentacija FrancuskeEvropsko prvenstvo u rukometuep u rukometuEHF EURO 2024Nikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara