Događaj dana u svetu sporta: Čudo iz Kenije, čovek od čelika, istrčao maraton za manje od dva sata

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.19. | 10:18

Eliud Kipčogi pomerio granice, ali Svetska atletska federacija kaže „ne važi se“

Uspeo je! Eliud Kipčogi pomerio je granice ljudske izdržljivosti. Slavni Kenijac, vlasnik čak 11 zlatnih medalja sa najvećih svetskih takmičenja, jutros je uradio nešto što niko nikad nije. I pitanje je da da li će ikad. Istrčao je maraton (42.195 metara) za manje od dva sata!

Kipčogi je u Beču zaustavio štopericu na sat, 59 minuta i 40 sekundi i time postavio planetarni rekord! Svaka mu čast, nikad atletika tako nešto nije doživela, ceo sportski svet ove subote bio je zagledan u glavni grad Austrije i čudesnog Afrikanca, njegov podvig koji ostaje zapisan za sva vremena. Jedino što Svetska atletska federacija rekord ne priznaje, pošto nije ostvaren u „normalnim“ usovima.

Izabrane vesti

Eluida to ne interesuje. Znao je i kad je krenuo u projekat pod nazivom „1:59 Challenge“ da mu se ovaj rezultat neće važiti u krugovima IAAF, ali zaljubljenici u sport, pogotovo atletiku i duge staze, znaju da je ispisana istorija. Kipčogi je nadmašio sopstveni rekord od pre godinu dana, pošto je u Berlinu kroz cilj prošao u vremenu 2:01:39. Uspeo je ono što nije 2017. na autodromu u Monci, kad je pokušao prvi put da pomeri granicu ispod dva časa, tad je stao na 2:00:25.
Ovo je pokazatelj da ljudsko telo ne poznaje granice, da sve što čovek zamisli može da uradi. Nadam se da će moj uspeh podstaći druge ljude širom planete da se ostavre u onom što najbolje rade“, rekao je posle trke Eliud Kipčogi, bez trunke umora na licu.

Kenijac je rekord ostvario tako što je imao pomoć čak 41 pejsmejkera. I to nekih od najvećih imena u svetu atletike. Popularni „zečevi“ su ga gurali ka uspehu tako što su trčali sa njim u grupi. Po četvorica su uvek bila uz Eliuda da ga motivišu, guraju napred i pomognu pomeranja granice. Osim toga, imao je pomoć tri automobila koja su se neprestano kretala ispred njega brzinom od 21,3 kilometra na sat, kako bi „sekli vazduh“, stvorili aerodinamične uslove i omogućili mu idealan ambijent. Plus, trčao je u posebnom modelu patika, koje nikad nisu korišćene u svetu atletike dosad. S obzirom da nije postojala konkurencija, da su ga napred vukli „zečevi“ i autombili, Svetska atletska federacija je rešila da mu rekord ne prizna.

Statističari su izračunali da je Elidu morao da istrči 422 serije, svaku po 100 metara, u vremenu 17:08 sekundi. Praktično, da sprinta. Na kraju je uspeo, a da se, ako je suditi na osnovu snimaka iz Beča, maltene nije umorio. Toliko osmeha na licu, toliko izraza zadovoljstva u razgovorima sa novinarima, toliko sreće u kontaktu sa publikom.

Podsetimo, Eliud Kipčogi je olimpijski šampion u maratonu iz Rio de Žaneira 2016, ima srebra iz Pekinga 2008. i bronzu iz Atine 2004 u trkama na 5.000 metara. Svetski je prvak iz Pariza 2003. takođe na deonici od pet kilometara, zlatan je bio na Svetskom prvenstvu u krosu 2003. u Lozani, a pobeđivao je na svim važnijim maratonima u svetu u poslednjih pet godina (četiri puta u Londonu, dvaput u Berlinu, a jednom u Čikagu)

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara