Žolt Varga (©Fradi.hu)
Žolt Varga (©Fradi.hu)

INTERVJU – Žolt Varga: Zlatne generacije su prošlost, Srbi i Mađari treba da se okrenu budućnosti

Vreme čitanja: 10min | ned. 18.06.23. | 08:08

Selektor evropskog vicešampiona za Mozzart Sport govorio o predstojećem Svetskom prvenstvu, desetogodišnjem radu u Ferencvarošu, uporedio dve najuspešnije vaterpolo škole...

Beograd je tri godine zaredom bio glavni vaterpolo centar, organizator finalnog turnira Lige šampiona, ali i grad za oproštaje. Danijel Lopes Pinedo je prethodnog juna završio igračku karijeru, ove godine su ga na otvorenom bazenu kompleksa sledili Fran Fernandes i Kristijan Prešuti, a tačku na uspešno poglavlje stavio je i Žolt Varga

Punu deceniju mađarski stručnjak vodio je Ferencvaroš u kome je i završio karijeru. Doneo je klubu istorijsku, prvu titulu Lige šampiona i za vreme njegovog šefovanja klub iz Budimpešte postao je redovan učesnik finalnih turnira. Nakon što je Mađarska podbacila na Svetskom prvenstvu, a Tamaš Merc napustio kormilo, na užarenu klupu seo je Žolt Varga i već na prvom takmičenju vratio reprezentaciju u evropski vrh. Na kontinentalnom prvenstvu u Splitu najuspešnija vaterpolo nacija osvojila je srebro.

Izabrane vesti

Godinu dana paralelno je Varga vodio Ferencvaroš i reprezentaciju, sa tim je gotovo. Još kada je postigao dogovor i prihvatio da bude selector, obavezao se da će odraditi još jednu sezonu sa mađarskim velikanom i mesto ustupiti svom pomoćniku Balažu Njekiju.

„Dogovor iymeđu Saveza i Ferencvaroša bio je takav da samo jednu sezonu mogu paralelno da vodim i klub i reprezentaciju. Meni nije smetalo, super je bio osećaj raditi dva posla u isto vreme. Ugodno sam se osećao, ali bilo je i teških trenutaka, jer u ovakvom kalendaru nije lako raditi i sve uskladiti. Ima previše turnira i utakmica na godišnjem nivou. Tako je bilo prethodne godine, tako će biti i sledeće, ni po čemu se neće razlikovati. Istina, bilo bi iscrpljujuće davati 100 odsto sebe na dve strane. Idemo dalje, sada kada sam završio sa Ferencvarošem, ostaje mi da radim sa reprezentacijom i to za mene predstavlja najveći izazov u životu, kao i čast“, počeo je Žolt Varga razgovor za Mozzart Sport

Tokom prethodne decenije vodio je Ferencvaroš na 460 utakmica, za vreme njegovog mandata klupske vitrine obogaćene su sa 15 pehara, a najdragoceniji je trofej prvaka Starog kontinenta. Pucao je na vrh i u Beogradu, u poslednjoj godini ugovora, ali su ga zaustavili Pro Reko i Sandro Sukno u četvrtfinalu i kasnije odbranili titulu.                                            

„Zaista je bilo jako lepih trenutaka za ovih deset godina u Ferencvarošu, tu sam počeo kao trener, oblikovao se, osvojio Ligu šampiona. Oproštaj baš i nije kakav sam zamišljao, ali izgubiti od Reka nije smak sveta. To je neverovatna ekipa i svakoga mogu da pobede, tako da nije tragedija. Primili smo osam golova, što nije mnogo. Odbrana je bila dobra, ali napad… Samo četiri gola smo dali. Razlog treba tražiti i u načinu na koji smo igrali odbranu, potrošili smo energiju i vukli nerezonske poteze u napadu, nismo imali snage. Na kraju sezone ne gleda se jedna utakmica, već sve ono što si radio tokom godine“.

Žolt Varga (©Fradi.hu)Žolt Varga (©Fradi.hu)

***** 

USPESI ŽOLTA VARGE KAO GLAVNOG TRENERA FERENCVAROŠA: 

Pobednik Lige šampiona (2019)

Osvajač srebrne medalje u Ligi šampiona (2021)

Osvajač bronzane medalje u Ligi šampiona (2022)

Dvostruki osvajač Superkupa Evrope (2018, 2019)

Osvajač srebrne medalje u Superkupu Evrope (2017)

Dvostruki pobednik Kupa Evrope (2017, 2018)

Četvorostruki šampion Mađarske (2018, 2019, 2022, 2023)

Petostruki osvajač Kupa Mađarske (2018, 2019, 2020, 2021, 2022)

Osvajač Superkupa Mađarske (2019)

Trener godine u izboru Svetskog udruženja vaterpolo trenera (2018, 2019) 

*****

“NE MOŽEMO DA RAZMIŠLJAMO DA SMO MI MAĐARI I DA ĆEMO UZETI ZLATO”

Žolt Varga (©Fradi.hu)Žolt Varga (©Fradi.hu)

U delikatnom trenutku Žolt Varga je postao selektor zemlje sa devet zlatnih olimpijskih medalja. Mađarska je proteklog leta bila domaćin Svetskog prvenstva, igrala je u svom hramu vaterpola – bazenu “Afred Hajoš” na Margit Sigetu, i zauzela tek sedmo mesto i pored toga što je u stastavu imala zvezde poput Gerga Zalankija, Deneša Varge, Martona Vamoša, Kristijana Petera Manherca, Balaža Haraija... Pukla je pod pritiskom.

„Igranje kod kuće je mač sa dve oštrice. U jednu ruku to je dobra stvar, imaš veću podršku, ali su isto tako i veća očekivanja. Pritisak je pojačan, ekipu jede tenzija. Bilo je takvih slučajeva i ranije. Nekada loš rezultat, nekada srebro, pa se osvoji i zlato. Ali, to Svetsko prvenstvo u Budimpešti za Mađarsku jeste bilo razočaravajuće zbog niskog plasmana“.

Nakon fijaska, Tamaš Merc se udaljio, a mađarski Savez je posao ponudio treneru Ferencvaroša. Žolt Varga je prihvatio ponudu i sistem rada iz kluba preneo i na državni tim. Pažnju je poklonio defanzivi, pozvao je isključivo zdrave i spremne igrače, i nije se vodio time ko koliko ima nastupa i ko je koliko zadržio zemlju u prošlosti.

Igraće u tom trenutku najbolji i sa pristupom “Mi smo Mađari i uzećemo zlato” je gotovo. Nova stranica je okrenuta, a reprezentacija je umalo već na prvom velikom takmičenju osvojila najsjajnije odličje. U Splitu je u finalu poražena od Hrvatske. 

„Kada sam postao selektor, jedna od prvih stvari koje sam rekao jeste da moramo fizički da budemo dominantni, da budemo jaki snažni. Da moramo u pojedinim defanzivnim segmentima da budemo organizovaniji, da ozbiljnije pristupamo. Ne možemo da razmišljamo i nastupimo: ‚Mi smo Mađari i uzećemo zlato‘. Ne, takav pristup treba da zaboravimo. Moramo da posmatramo u kom smeru rastu i razvijaju se druge ekipe i zemlje, kako rade, šta spovode u odbrani, šta su novo ubacili, da pratimo trendove. Za sve moramo da budemo spremni, ništa ne sme da nas iznenadi. To se ne postiže preko noći, već kontinuiranim radom“, poručio je mađarski selektor i dodao: 

„Treba svi da pogledaju Španiju i Italiju. Igraju veoma dobro. Uspostavili su sitem, imaju organizaciju i to daje rezultate. Oni govore sami za sebe“.

“EKIPA SE MENJA KORAK PO KORAK, NAGLA SMENA GENERACIJE IZAZOVE ŠOK”

Žolt Varga (©Fradi.hu)Žolt Varga (©Fradi.hu)

Za prvo reprezentativno okupljanje i Evropsko prvenstvo igrano u najvećem gradu u Dalmaciji nije pozvao dve zvezde: Deneša Vargu i Martona Vamoša. Zapravo, svim iskusnijim igračima dao je odmor, bili su isceđeni posle naporne sezone i kraha na Svetskom prvenstvu. Oslobodio ih je obaveza u Splitu, ali ih se nije odrekao, jer su mu neophodni kako bi novu generaciju izveli na pravi put.

„Oni su malo stariji igrači, nekada je potrebno rasteretiti ih i ekipu stabilizovati. To je vrlo bitno, jer tim mora da se navikava da igra bez njih. Menja se korak po korak, a ne sve od jednom, jer to izazove šok. Dovede do kontra efekta. Mladi igrači nisu spremni da igraju sami, potreban im je neko iskusniji i postepeno treba da se uvode. Ne mogu sami da vode zemlju na Olimpijskim igrama ili Svetskom prvenstvu. Mora da se napravi balans. Deneša Varge i Martona Vamoša se ne odričem, ali i njima je ponekad potreban odmor. I dalje su tu i potrebni su mladim igračima, daju im sigurnost, mogu da ih rasterete“. 

Žolt Varga je stave da je upravo tu Srbija napravila grešku, da je trebalo – ako je ikako moguće – bar neko od šestorice veličanstvenih da ostane još jedan olimpijski ciklus u timu. Nagla smena, za sada, nije previše toga dobrog donela, a na sličan problem su svojevremeno naišli i Španci. I jedno vreme su neprekidno udarali u zid, dok stvari nisu legle na svoje. 

„Mislim da je Srbija tu pogrešila. Možda je moglo da bude drugačije, možda i nije mogla smena da bude postepena. Ne znam, nisam tu i nemam najbolji uvid u sve. Kada se dogodi smena generacija i bude nagla, onda puno rizikuješ, lako može da ne bude rezultata. I Španija je imala problem kada je menjala generaciju odjednom, bilo je poteškoća da se vrate na vrhunski nivo, bilo je potrebno da prođe vreme i ekipa sazri“.

“SVI IMAMO ISTI CILJ – DA PREKO FUKUOKE DOĐEMO DO PARIZA”

Žolt Varga sa poklonom od navijača (©Fradi.hu)Žolt Varga sa poklonom od navijača (©Fradi.hu)

Glavni cilj Srbije i Mađarske ovoga leta, kao i svih ostalih selekcija, biće da preko Svetskog prvenstva u Fukuoki – igra se od 14. do 30. jula – obezbede olimpijsku normu za Pariz. Isključivo će finalisti izvaditi vizu, dok će ostale ekipe put do Grada svetlosti morati da traže na narednim takmičenjima. 

Iako je Mađarska u “Spaladium Areni”postala evropski viceprvak i nagovestila povratak u svetski vrh, prvi čovek reprezentacije ne misli da se njegov tim nalazi u najužem krugu favorita. To su Španci, Italijani, Grci... 

„Sad sve ekipe imaju isti cilj – da se kvalifikuju na Olimpijske igre u Pariz. Dakle, i mene, kao i sve selektore, zadovoljniće prvo ili drugo mesto u Fukuoki. Ta dva donose prohodnost. Onda mi možemo da menjamo, odmaramo starije igrače, rotiramo, isprobamo različite varijacije u igri. Objektivno, mislim da će biti izuzetno teško da budemo finalisti na Svetskom prvenstvu, ali poslužiće svima taj šampionat da vide kaki im se ekipa drži, kako prolazi kroz teške situacije“. 

U igračkim danima nosio je Varga kapicu zagrebačke Mladosti, sedmostrukog evropskog šampiona, dugo je igrao u inostranstvu i zbog toga nešto manje slobode od svojih sunarodnika daje igračima u napadu. Pokupio je stvari iz jugoslovenske i italijanske škole vaterpola, ali ne beži od toga da najboljem igraču da više slobode. Jer, majstore ne treba ograničavati. Ako to uradite – nećete dobiti najbolje od njih.

Govorio je o tome i Živko Gocić, koji je veći deo igračke karijere proveo u Mađarskoj. Takođe u komšiluku počeo da se bavi i trenerskim poslom. Ima nešto više kontrolisanoh haosa, ali se u principu srpska – naslednica jugoslovenske – i mađarska škola vaterpola, odnosno sistem, ne razlikuju preterano.

„Kod nas ima više slobode u napadu, to je karakteristično za mađarsku školu vaterpola, a nije za jugoslovensku. U pravu je Žile kada to kaže. Ali, ja sam igrao četiri godine u Hrvatskoj, još devet u Italiji, sve skupa 13 u inostranstvu i ‚poneo sam‘ disciplinu kada sam se vratio u Mađarsku. Ako želiš nešto da osvojiš, moraš da budeš disciplinovan. Kada imaš jednog genijalnog igrača, njega ne smeš da sputavaš, da ga ograničavaš. Moraš da mu daš više slobode u napadu. Ali, generalno, ekipa mora da bude poput auta – da sve savršeno funkcioniše, da bude utegnuto, precizno, tačno. U svemu što se radi treba da se pronađe balans, negde da se popusti, a negde utegne, jer u disciplini je ključ. Naučio sam to u inostranstvu i toga se držim“.

“OD SVAKOGA PONEŠTO POKUPIM, PUNO PUTA SAM GLEDAO SAVIĆA ŠTA I KAKO RADI”

Žolt Varga i Dušan Mandić (©Fradi.hu)Žolt Varga i Dušan Mandić (©Fradi.hu)

I Žolt Varga se, ako i svi najbolji treneri, trudi da zaviri u dvorište kod kolega, da “ukrade” dobre stvari i nauči nešto novo. Bilo od Dejana Savića, Vjekoslava Kobešćaka ili nekoga trećeg. Tradicionalno je imao i nekoga od vaterpolista sa prostora bivše Jugolsavije u timu. U nedvano završenoj sezoni centra Nemanju Ubovića, kada je osvojio Ligu šampiona u Ferencvarošu je bio Nikola Jakšić, dok sa Dušanom Mandićem zbog dogovora Saveza i kluba, ipak, neće sarađivati. 

„Kome sam najsličniji od srpskih trenera? To je najbolje da pitaš Jakšu. On je radio sa mnom u Ferencvarošu, on je radio sa mnogim srpskim trenerima i sigurno najbolje može da nas uporedi i da odgovor kome sam najsličniji po sistemu rada. A, ja se nikada nisam trudio da se ugledam na jednoga, već od savkoga ponešto da pokupim. Puno puta sam gledao Savića šta i kako radi, šta priča na tajm-autu. Kada imam priliku da nešto novo naučim – to i uradim. Volim da ispratim i šta rade Kobešćak, Fatović, Bovo… Uvek treba pratiti šta kolege rade i razgovarati sa saradnicimna, samo tako možeš da napreduješ i usavršiš se. Treba dostići onaj momenat kada više nemaš koga da pitaš, ali to je jako teško“. 

Mađarski strateg forsira brzu igru, dosta plivanja, poneda ima i atipične postavke. Sve jzbog toga što želi d aide u korak sa vremenom, ali i da ponudi nešto novo.

„Vaterpolo se promenio, zahtevan je i traži dobre plivače. Ide se u tom smeru, ali mislim da je nemoguće igrati ga bez centra. Nekada se može odigrati sa lakšim igračima, sve zavisi od situacije i protivnika, ali kada se za to odlučiš – moraš da preuzmeš odgovornost za svoje postupke“. 

“ZLATNE GENERACIJE SU ISTORIJA, NE TREBA DA ŽIVIMO U PROŠLOSTI, VEĆ DA MISLIMO O SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI” 

Žolt Varga (©Fradi.hu)Žolt Varga (©Fradi.hu)

Na prelazu između dva milenijuma i u prvoj deceniji ovoga stoleća, Mađarska je bila dominantna. Okitila se sa tri olimpijska zlata, postavila najduži niz, da bi kasnije primat preuzela Hrvatska, a zatim Srbija. Žolt Varga bio je član postave koja je u Sidneju osvojila prbo od tri najsjajnija odličja u nizu, ali je najbolji vaterpolo igrao četiri godine ranije u Atlanti.

„Pamtim Sidnej, jako lep period iz igračkim dana zbog tog olimpijskog zlata, ali isto tako i pre toga. Za mene su najbolje Olimpijske igre bile one ‘96 jer sam dao 13 golova. Te ako gledamo individualni učinak u bazenu, a timski kada smo bili pobednici, kada smo osvojili zlato. To je za Mađarsku najvažnije“. 

Zlatne genracije Mađarske i Srbije su, uz onu jugoslovensku koja je vezala dva olimpijska zlata, daleko najsuperiornije otkako se igra vaterpolo. Obeležile su jednu deceniju, ali one su prošlost. Treba ih arhivirati i pamtiti, a okrenuti se onome što dolazi. 

Možda dve vaterpolo sile više nisu neprikosnovene, međutim, rezultati iz mlađih kategorija dokazuju da će i u budućnosti biti važan faktor. Ponovo su Srbija i Mađarska odličivale o tome gde će otići svetsko zlato, sada u juniorskom uzrastu. I te kako će u nadolazećem period imati šta da ponude, ali je neophodno da vreme odradi svoje. 

„Moramo da znamo da je taj period gotov, da je zlatna generacija Mađarske završena priča. Mnogo godina je prošlo od ta tri vezana olimpijska zlata, od tada je dosta knjiga otvoreno. Bilo i gotovo, može da se premesti u vitrine. Istorija. Mađarska i Srbija ne treba da žive u prošlosti, uspehe treba da arhiviraju i da misle o sadašnjosti, i budućnosti“, zaključio je Žolt Varga razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Žolt Vargavaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara