Sigvaldi Bjorn Gudjonson (©Reuters)
Sigvaldi Bjorn Gudjonson (©Reuters)

Islanđani preslišali oslabljene Portugalce, Morito na turbo pogon srušio Austriju

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.01.22. | 22:09

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Ribari lako dobili selekciju sa Iberijskog poluostrva sa 28:24, dok je Poljska rutitnski izašla na kraj sa selekcijom podno Alpa – 36:31

Grupa B na Evropskom prvenstvu, koje se igra u Budimpešti, preti da bude najzanimljivija u prvoj fazi. Mađarska je šokirana na premijeri pred 20.000 gledalaca od austsajdera Holandije (28:31), dok je Island slavio u drugom meču protiv Portugalije sa 28:24.

Portugalci su bili u naletu poslednjih godina, proteklog leta su igrali na Olimpijskim igrama prvi put u istoriji, ali su u prestonici naših severnih komšija došli oslabljeni bez najboljih igrača. Selektor Paulo Pereira ne može da računa na dvojicu najboljih igrača, Andrea Gomesa, rukometaša nemačkog Melsungena i pivotmena Barselone Luisa Fradea. Van stroja zbog povreda su i Pedro Portela (Nant), Diogo Silva (Porto) i Aleksi Boržes (Benfika). Ako se tome doda i korona situacija u redovima selekcije sa Iberijskog poluostrva onda ni ne čudi lagana pobeda Ribara.

Izabrane vesti

Subota, 20.30: (1,60) Hrvatska (8,00) Srbija (2,85)

Na krilima Elisona, prve zvezde Palmarsona i Gudjonsona, Islanđani su kontrolisali rezultat. Portugalija je vodila samo na startu meča. Kada je as Olborga, nekadašnji igra Kila, Vepsrema i Barselone, Aron Palmarson, vezao dva gola, ekipa sa severa Evrope je preuzelo kontrolu igre i na kraju lagano slavila. Pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo.

Elison i Gudjonson sa po pet golova bili su najefikasniji u pobedničkom timu, dok je Palmarson četiri puta zatresao mrežu. Kod Portugalije, Sousa i Ituriza su postigli po četiri gol, a Magaljes, Rodrigez i Amadro po tri.

U poslednjem meču prvog kola, Poljska je u Bratislavi, takođe, lakše od očekivanog slomila otpor Austrije – 36:31. Brznogo desno krilo Arkadijuš Morito bio je nepogrešiv u kontrama i polukontrmaa, a pratila su ga raspoloženi Daščak i Krajevski. Poš i Fridrig su koliko-toliko držali Austrijance u igri, ali ni u prestonci Slovačke nismo gledali neizvestan meč. Poljaci su otvorili prvenstvo trijumfom i najavili da je kriza prošlost.

Arkadijuš Morito sa devet golova je bio najboji akter meča. Šest golova je postigao Sičko, ali je u finišu meča dobio crveni karton. Dašek je takođe šest puta tresao mreže, dok je Krajevski postigao pet golova. Frimel i Poš su bili najbolji kod Austrijanaca. Njih dvojca su postigli skoro polovinu pogodaka svoje reprezentacije. Fridrih se raspucao u finišu kada je pobednik već bio odlučen. Postigao je osam golova, a Poš sedam.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Slovenija - Makedonija 27:25

Danska - Crna Gora 30:21

GRUPA B

Četvrtak

Mađarska - Holandija 28:31

Petak

Portugalija - Island 24:28

GRUPA C

Četvrtak

Srbija - Ukrajina 31:23

Hrvatska - Francuska 22:27

GRUPA D

Petak

Nemačka - Belorusija 33:29

Austrija - Poljska 31:36

GRUPA E

Četvrtak

Španija - Češka 28:26

Švedska - BiH 30:18

GRUPA F

Četvrtak

Rusija - Litvanija 29:27

Norveška - Slovačka 35:25



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara