Iz Barija se vidi Tokio: Meč istine za Orlove!

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.08.19. | 11:34

Odbojkaši Srbije u Bariju igraju odlučujući meč za plasman na Olimpijske igre u Tokiju protiv domaćina Italije. Prošle godine na Svetskom prvenstvu četa Nikole Grbića pregazila Azure za samo 80 minuta

Sve staje u jedan meč. Nada, zebnja, veliki motiv, glavni cilj 2019. godine – plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Do najvažnijeg takmičenja na svetu fali još jedan korak, ali veliki. Na putu do snova Orlova stoji domaćin Italija (danas, 21.15) u Bariju u dvorani Pala Florio.

Ova generacija srpskih odbojkaša je treća u Evropi, četvrta u svetu, ali su propuštene prošle Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. Liga nacija ove godine je žrtvovana zarad ove utakmice. Narednog meseca je Evropsko prvenstvo, ali ovo je meč godine, ulog je ogroman.

Izabrane vesti

Srbija se namučila sa Australijom, dobila posle četiri seta, a onda je usledio lakši trening u subotu protiv Kameruna. S druge strane, Italija je imala pakao u subotu uveče, kada je posle drame i pet setova uspela da slomi otpor Australijanaca. Nema kalkulacija, ko pobedi ide u Tokio. Svežina je ono što je na strani Srbije. Orlovi su meč sa afričkom selekcijom završili u laganom ritmu, dok su Azuri svoj duel sa neugodnim Ozijima završili skoro u ponoć.

Prošle godine ove dve selekcije su odigrali ključni meč za plasman u polufinale Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj. Izabranike Nikole Grbića je dočekala do tada strašna Italija, u dvorani u Torinu je bilo 15.000 gledalaca, ali je naša selekcija plesala na parketu. Atanasijević, Kovačević i drugovi su pregazili domaćina za samo 80 minuta – 25:15, 25:20, 25:18, za muk u dvorani. Azuri nisu znali šta ih je snašlo posle cunamija srpskih odbojkaša koji su odigrali jedan od najboljih mečeva generacije.

Svestan je selektor Srbije Nikola Grbić da cela godine staje u ovaj meč u Bariju.
Spremamo se za ovu utakmicu tri meseca. Sve je otvoreno. Mislim da smo spremni. Najveća stvar koju treba da uradimo jeste da budemo emotivni i igramo najbolje što možemo, a onda će utakmica i teren sami da donesu presudu“, rekao je Grbić posle utakmice sa Kamerunom u subotu.

Ove dve reprezentacije odigali su meč ove godine u Ligi nacija u Italiji. Azuri su glatko dobili sa 3:0 u setovima, ali naša reprezentacija je ovo takmičenje odigrala pod ručnom, najbolji su odmarali. Doduše, ni Italijani nisu bili kompletni.

Najveće zvezde selekcije sa Apenina su kapiten Ivan Zajcev i iskusni Osmani Huantorena, koji je protiv Australije bio najbolji sa 24 poena. Igrom diriguje visoki tehničar Trentina Simone Đaneli koji je imao čak devet poena u duelu sa Australijancima u subotu uveče. Od te trojke sve zavisi u igri Azura. Starteri bi trebalo da budu još Filipo Lanca, Mateo Pjano i Roberto Ruso, uz libera Peruđe Masima Kolaćija.

Domaći teren je prednost Italjana, ali čini se da je igrački Srbija za nijansu kvalitetnija. Najbolji srpski igrači igraju za najbolje klubove na Apeninima, najjačem šampionatu na svetu. Odmorio je Nikola Grbić u subotu one najbolje. Raduje forma korektora Aleksadra Atanasijevića koji je briljirao u petak protiv Australije sa 35 poena. Uz bombardera Peruđe, u startnoj postavi bi trebalo još da budu još Uroš Kovačević, Marko Ivović, Srećko Lisinac, Marko Krsmanović,  i tehničar Nikola Jovović. Šansu vrebaju i kapiten Nemanja Petrić i rezervni korektor Dražen Luburić.

Džoker Nikole Grbića mogao bi da bude iskusni srednji bloker Marko Podraščanin. Posle naporne sezone sa Peruđom imao je hiruršku intervenciju, bio je neizvestan za ovaj tunir. Dobio je šansu protiv Kameruna da oseti parket posle skoro tri meseca pauze. Prednost protiv Italije će dobiti verovatno Krsmanović, ali popularni Potke je spreman da iskustvom pomogne koliko treba.
Znamo zašto smo došli ovde i zašto smo se toliko dugo pripremali. Na jednu pobedu smo do Tokija. Bilo je važno da svi uđemo u ritam jer znamo kakva nas utakmica čeka, gde nam pobeda donosi veliki plasman na Olimpijske igre. Imaćemo motiv više jer će biti puna dvorana, a mi obožavamo da igramo u takvom ambijentu. S obzirom na to da smo preskočili Rio, imamo veliki motiv da se plasiramo u Tokio", rekao je srednji bloker Peruđe.

Od poslednjih 10 utakmica ovih dveju reprezentacija Orlovi imaju šest pobeda. Odbojkašice Srbije su se plasirali na Olimpijske igre gde će da napadnu zlato, bilo bi lepo da im se već sada pridruže i odbojkaši.

Iz Barija se vidi Tokio.

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE (BARI, ITALIJA)

Nedelja

GRUPA C

18.00: (6,80) Kamerun - Australija (1,07) 
21.15:  (2,11) Srbija - Italija (1,65) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press, cev.eu


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara