Jovana Brakočević Kancijan (©AFP)
Jovana Brakočević Kancijan (©AFP)

Jovana Brakočević Kancijan i uspomene na seriju za Ginisa: Gvideti je jedini dostojan naslednik Terziću

Vreme čitanja: 5min | čet. 29.12.22. | 08:23

„Moj suprug ga je sreo na aerodromu, tako da smo informaciju imali već nekoliko dana“, rekla je u razgovoru za Mozzart Sport trofejna odbojkašica

Kako je samo Jovana Brakočević igrala za Vakifbank... Rado se tog doba sete svi koji poštuju lik i delo nekadašnjeg korektora reprezentacije Srbije. Bila je bez premca, MVP nagrade i timski trofeji samo su se nizali. Nije mnogo što se njenog umeća tiče drugačije ni danas u poljskom Hemiku, ali... Odavno je poznato kakav treba da budeš igrač da bi dobio poziv turskog kluba koji je oličenje moći, snage, pobeda i titula. Petostruki prvak Evrope, četiri puta svetski šampion, osvajač 13 trofeja u prvenstvu Turske, osam kupova, četiri Superkupa. U ovom veku najdominantniji odbojkaški kolektiv na svetu i u Evropi.

Na klupi turskog velikana od 2008. godine sedi Đovani Gvideti – novi selektor ženske reprezentacije Srbije. Jovana je sa njim sarađivala sa velikim uspehom od 2012. do 2014. godine. Tada je tim bio nepobediv, vezao je 73 pobede i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. U sezoni 2012-2013 klub je uspeo da pobedi na 52 zvanične utakmice i da nijednom ne doživi poraz!

Izabrane vesti

Bila je to apsolutna dominacija. Jovana Brakočević Kancijan je u dresu Vakifa potvrdila da je rođena za velike stvari, a pored sebe je imala trenera koji je pogurao ka vrhu i dao joj krila. I danas o njemu priča samo u superlativu, pa ne čudi što je sa velikim uzbuđenjem dočekala vest da je preuzeo reprezentaciju njene zemlje.

Svi igrači koji su bili kod njega pričali su da je veliki radnik, da su mnogo naučili – ne samo tehnički, nego i taktički, a i kako treba čovek da se ponaša. Mi Srbi imamo neverovatni voljni momenat i borbenost, tako da svi vole da rade sa nama. Smatram da je on pravi trener za našu selekciju. Mislim da će sve devojke, a posebno ove mlade, mnogo naučiti i napredovati. Nadam se da će zajedničkim snagama nastaviti kao i do sada da budu u samom vrhu svetske odbojke“, poručila je Jovana Brakočević Kancijan u razgovoru za Mozzart Sport.

Đovani Gvideti (©Reuters)Đovani Gvideti (©Reuters)

Iako je i ona sama bila među najboljima u Gvidetijevoj četi, dobro se seća koliko je posvećen baš svim članovima ekipe.

On se stvarno trudi da svaki igrač napreduje, da poboljša što više stvari, sve u cilju da tim bude bolji. Igrač je bitan... Nema prva šestorka, druga šestorka, nego svi smo jednaki, svi radimo, zalažemo se i idemo napred. Nažalost, to nije svojstveno svim trenerima. Verujem da će to prijati svima, kako devojkama koje su na klupi, tako i ovim koje su u postavi. Moći će da rade i više ako žele, naravno manje neće moći. Treniraće se kvaliitetno, interesantno i zanimljivo, tako da mi je baš drago. Oduševila sam se što je baš on stigao. Bila sam srećna kad sam videla vest... Zapravo, moj suprug ga je sreo na aerodromu, tako da smo informaciju imali već nekoliko dana“.

Smatra odbojkašica poljskog Hemika da je učinjena prava stvar za obe strane.

Stvarno mi je drago. Mislim da je on prava ličnost za našu ekipu. Njemu će prijati da radi sa našim devojkama. Otkad ga još znam – on je uvek govorio da je Srbija jedna od reprezentacija s kojom bi najviše želeo da sarađuje. Ostvarila mu se želja, a ja želim i timu i njemu stvarno sve najbolje“.

Jovana sa saigračicama u dresu Vakifbanka (©CEV)Jovana sa saigračicama u dresu Vakifbanka (©CEV)

Prošlo je više od osam godina otkad je napustila Vakif i rastala se sa Đovanijem, ali i sada ima najlepša sećanja kada je taj period u pitanju. 

Meni je tamo bilo sjajno. Igrački sam mnogo napredovala uz njega, a kao osoba sam prilično sazrela. Došla sam mlada u Vakif. Sve mi je pomoglo – počev od nekih starijih igračica, trenera... Đovani me naučio da može uvek da se trenira i igra uz osmeh, da jedva čekaš da dođe trening, da si srećan koliko god dugo trajao. Sa njim sam uvek imala fenomenalnu saradnju i prelepo iskustvo. Nemam ništa što bih mogla da kažem kao neko upozorenje devojkama, osim što će se mnogo raditi. To je jedino, ali mislim da je dobro jer smo tim koji ima prostora za napredak, bez obzira što smo na vrhu svetske odbojke. Može još mnogo da se napreduje i on je sigurno pravi čovek za to“.

Definitivno Srbija ne treba tragično da se doživi prerani odlazak Danijelea Santarelija, koji je odlučio da preuzme Tursku.

Ne mogu da komentarišem Santarelija, bez obzira na uspeh koji je ostvario, mislim da se tu osećao veliki Terzin udeo. Nemoguće da neko promeni sistem cele igre za vreme jednog leta. Po mom mišljenju je Terzin uticaj bio ogroman. Cela ta ekipa je navikla na Zorana Terzića, na njegov način rada i komunikacije. Ne znam kako je bilo sa Santarelijem, samo sam nešto načula... Ali, po nekom mom skromnom mišljenju jedini dostojan naslednik Terzi može da bude Gvideti. Svima će im prijati njegov rad, ali i šale. I Zoran je bio ozbiljan trener, ali spreman za šalu kad je vreme za to. Mislim da će i Gvideti biti u tom fazonu i da će svima prijati ta saradnja“.

MVP EP u Beogradu 2011. (MN Press)MVP EP u Beogradu 2011. (MN Press)

Kad se sve sabere i oduzme, Jovana veruje da je ispred Srbije bez sumnje pozitivan period i da niz od osam medalja od 2015. sigurno može da bude znatno duži...

Optimista sam jer čovek ne može da pogreši kada ispred sebe ima velikog radnika, koji zna svoj posao. Ja tako njega doživljavam. Sve će uraditi što je u njegovoj moći. Mi smo takva nacija, koja ne odustaje lako, trudi se, bori, agresivna je... A on je isti takav čovek. Nama takav mentalni sklop odgovara, zato sam optimista. Vidim taj spoj trenera i naših devojaka kao nešto prirodno i nešto što će funkcionisati“.

Gvidetija je publika u Beogradu upoznala 2011. godine, kada je u finalu EP sa selekcijom Nemačke poražen u duelu sa Srbijom. I tada je Jovana bila MVP šampionata...

Baš proleti vreme. Kao da je juče bila ta 2011, a ja sam sad na zalasku karijere. Stvarno treptaj oka i sportska karijera se završi. Nije kao standardan posao kojim se baviš 30 godina... Već je od tog EP prošlo više od decenije, bukvalno dok si trepnuo“, podvukla je za kraj Jovana Brakočević Kancijan.



tagovi

Đovani GvidetiJovana BrakočevićOK Hemik PoliceCEV Liga šampionaženska odbojkaška reprezentacija Srbijedanijele santareliodbojkaški savez srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara