Mozzart mi je pomogao da odem na Oksford

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.12.19. | 18:30

“Tražila sam pomoć od čak 200 velikih, ali mi je pomogao jedino regionalni lider u oblasti igara na sreću”, kaže jedna od naših najdarovitijih studentkinja Katarina Nikolić

Kada joj je zatrebala finansijska podrška za odlazak na studije na Oksfordu, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu Katarina Nikolić zatražila je pomoć od 200 domaćih firmi, ali joj je samo kompanija Mozzart izašla u susret, dokazujući po ko zna koji put da stvaranje boljeg društva doživljava kao jedan od svojih poslovnih ciljeva.

Dok je zajedno sa roditeljima koji nisu mogli samostalno da finansiraju njene studije matematike na Univerzitetu Oksford, bankama, državnim ustanovama, najvećim srpskim kompanijama i raznim fondacijama slala mejlove sa molbama za pomoć, Katarina Nikolić nije mogla ni da pretpostavi da će dobiti tek desetak odgovora, od kojih je samo jedan potvrdan.

Izabrane vesti

Najmlađoj članici ženske olimpijske reprezentacije Srbije i članici veslačke reprezentacije Matematičke gimnazije, koja je osvajala nacionalne i međunarodne nagrade, jedini je odlučio da pomogne regionalni lider u priređivanju igara na sreću, i to u sklopu saradnje sa Nacionalnim centrom za talente, koji okuplja domaće stručnjake za podršku darovitima.

Ukazano poverenje Katarina je ubrzo opravdala kada je na Oksfordu dobila prestižnu Palgrave Brown stipendiju, koja se dodeljuje samo jednom studentu na celom Univerzitetu, a potom i kada joj je ponuđena letnja praksa u Londonu, za studente Oksforda posebno važna. Zainteresovana za opcije na planu svog matematičkog razvoja ukoliko se po završetku studija vrati u Srbiju, Katarina se uprkos tome odlučila za stažiranje u Mozzartu, u kom je, kako kaže odškrinula vrata potpuno novog sveta.
Većina ljudi ne može ni da pretpostavi koliko matematičkog znanja leži iza kvota u kladionicama. Za vreme prakse naučila sam kako se formiraju kvote i kako variraju zavisno od potražnje korisnika. Upoznala sam se sa bazom podataka sa kojom radi analitički tim, i sa njima rešavala neke od jednostavnijih problema kojima se svakodnevno bave, ali mi je najzanimljivije bilo da od ostalih članova tima slušam kako funkcioniše osmišljavanje novih igara na sreću. To mi je dalo ideje i probudilo želju da i sama u budućnosti napravim neku novu igru”, priča Katarina kojoj je prva asocijacija na Mozzart izuzetno prijatna atmosfera za rad i spremnost svih kolega da priteknu u pomoć.

Osim podrške prilikom odlaska na studije, za koju Katarina ističe da nije bila samo finansijska, već i moralna, budući da joj je ulila osećaj da je nekome u Srbiji stalo da kvalitetnim pojedincima pomaže u realizaciji njihovih ciljeva, praksa u Mozzartu je na Nikolićevu uticala i da donese važnu odluku u vezi daljeg školovanja.
Nikada nisam preterano volela programiranje i izbegavala sam rad na računaru. Međutim, rešavanje skoro svakog zadatka u Mozzartu zahtevao je kompjuter, pa sam veliki deo vremena posvetila učenju novog programskog jezika i shvatila da je programiranje zapravo jako kreativno i zanimljivo. To me je navelo da svoj kurs na Oksfordu promenim iz čiste matematike u matematiku sa statistikom, a tu, za mene veliku promenu, ne bih napravila da nisam bila na letnjoj praksi baš u Mozzartu, i na tome sam im takođe neizmerno zahvalna”, kaže Katarina dodajući da je ponosna što je imala priliku da svoja prva radna iskustva stekne u kompaniji kao što je Mozzart.

Katarina Nikolić je samo jedna od onih kojima je Mozzart pružio pomoć i priliku da ostvare svoje snove. Koliko je mladim ljudima sa velikim potencijalom značajna podrška velikih kompanija, mogu da posvedoče i maturantkinja Mitrovačke gimnazije Katarina Artukov kojoj je Mozzart omogućio učestvovanje na Zimskom seminaru u Petnici, iz oblasti biomedicine, ili studenti koji su nakon takmičenja u rešavanju studije slučaja, u okviru projekta studentske organizacije ESTIEMLG Belgrade Case Study Show imali priliku da pohađaju praksu u Mozzartu. Svoje profilisanje kao državnog partnera u stvaranju boljeg društva, ova kompanija pokazala je i doniranjem televizora, računara, štampača i druge opreme školama i vrtićima, jačajući poverenje koje u nju društvena zajednica s razlogom ima.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara