Navijači izabrali Idealni tim Francuske svih vremena – Dešan i igrač i selektor

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.04.20. | 13:45

Čak devetorica iz ekipe koja je 1998. postala prvak sveta

Ni francuski Ekip nije odoleo trendu u doba korone da bira najbolje među najboljima. Doduše, kada nema utakmica, ni neki izbor tema nije veliki...

Ekip je dao zadatak čitaocima pod radnim nazivom: „Sastavite idealni tim Francuske svih vremena“. Rečeno – učinjeno. List je proglasio najbolje. A, apsolutni pobednik je Didije Dešan, koji je izabran i u najboljih 11, ali i za selektora koji bi trebalo da sa klupe diriguje tom ekipom.

Izabrane vesti

Iako je Francuska imala mnogo velikih asova tokom cele svoje istorije, činjenica je da u svesti navijača i dalje generacija koja je 1998. postala prvak sveta, a dve godine kasnije i prvak Evrope, važi za najbolju ikada. I zato nije iznenađenje što gro Idealnog sastava čine fudbaleri koji su u to doba nosili dres Trikolora.

Za golmana je izabran Fabijen Bartez. Ćelavac je dobio čak 73 odsto glasova, a iza njega su ostali Ig Ljoris (20%), Žoel Bats (6%) i Žulijen Darju (1%).

Mesto na desnom beku rezervisano je za Lilijana Tirama, za kojeg je glasalo 77 odsto čitalaca. On je ubedljivo pobedio Manuela Amorosa (16%), Vilija Sanjola (6%) i Žoselina Anglomu (1%).

Tek na levoj strani nije bilo ravnopravne borbe. Bišent Lizarazu sa 86 odsto glasova je deklasirao Patrisa Evru (8%), Žerara Žanvijona (4%) i Rožea Marša (2%).

Dvojica najboljih štopera u istoriji francuskog fudbala su, po mišljenju čitalaca Ekipa Loran Blan (32%) i Marsel Desai (29% glasova). Iza njih su ostali Rafael Varan (18%), Marijus Trezor (13%), Manuel Bosis (5%), Patris Batiston (2%), Vilijem Galas (1%) i Etjen Matler (0%).

Defanzivni vezista bez premca je bio Didije Dešan (52%), koji je ubedljivo pobedio Ngoloa Kantea (24%), Kloda Makalelea (18%), Luisa Fernandeza (6%).

Didije Dešan

Drugi centralni vezista je Patrik Vijeira, koji je dobio 54 odsto glasova, više od Žana Tigane (26%), Pola Pogbe (15%) i Emanuela Petija (5%).

U ofanzivi u centralnom delu, pozicija „desetke“ pripala je Mišelu Platiniju, jedinom „starijem“ igraču u idealnom timu. Za njega je glasalo čak 89 odsto navijača. Njemu Antoan Grizman (7%), Juri Đorkaef (4%) i Alan Žires (1%) nisu ni bili konkurencija.

Najubedljiviju pobedu odneo je Zinedin Zidan, koji je stavlje na levu stranu napadačke linije. On je dobio 94 odsto glasova, dok je sića ostala za Franka Riberija (3%), Robera Piresa (2%) i Rožea Pjantonija (1%).

Najskuplji trenutno francuski fudbaler Kilijan Mbape takođe se našao u idealnih 11. Ipak je on aktuelni svetski šampion. Ali, nije bio tako ubedljiv. Mbape je dobio 50 odsto glasova, a legendarni Rajmund Kopa 40 odsto. Iza su ostali Dominik Rošeto (6%) i Silvan Viltor (4%).

I na kraju, u formaciji 4-2-3-1 jedini igrač u špicu je Tjeri Anri. On je dobio poverenje 74 odsto glasača, iza je ostao legendarni Žist Fonten sa 17 odsto, David Trezege šest i Olivije Žiru sa tri odsto.

Selektorsko mesto, kao što smo rekli, pripalo je Didijeu Dešanu, kojeg bi 74 odsto navijača volelo da vidi kako diriguje ovim timom. Mnogo manje glasova dobio je Eme Žake (32%), pa Mišel Idalgo (18%), a najmanje Alber Beto (1%).

Foto: lequipe/Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara