Pokajanje Entonija Džošue ili kako se postaje šampion... Ponovo

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.12.19. | 08:11

Samo najveći mogu da se vrate na tron, a razbijač iz Votforda otkriva šta se to u njemu promenilo sudbonosne noći u Medison skver gardenu

Da bi talenat procvetao i postao vrhunski sportista potrebno je mnogo više od pukog treniranja, upornosti i u krajnjem slučaju sreće. Naročito u modernom, sportu gde je nauka potpuno preuzela komande.

To je posebno uočljivo u individulanim sportovima gde se takmičari odmeravaju tet-a-tet, što je intimnost koju je praktično nemoguće naći u nekom drugom profesionalnom aspektu homo sapiensa. Dubina poznavanja i razumevanja živog subjekta na drugoj strani postaje osnovno oružje, jer fizička sprema, snaga i brzina na tom, vrhunskom nivou nisu sada samo genetski date, već ih praktično svi poseduju. Jedina razlika je ono što je u glavi.

Izabrane vesti

Aktuelni bokserski šampion u teškoj kategoriji, Entoni Džošua je nekoliko dana nakon povratka pojaseva u WBA, IBF, WBO i IBO verzijama podelio svoju tajnu. Koja otkriva kako je praktično pre ulaska u ring u pregrađu Rijada početkom decembra pobedio svog krvnika, Endija Ruiza mlađeg. Dežmekasti Amerikanac je četiri meseca ranije u Medison skver gardenu iznenadio olimpijskog šampiona iz Londona u superteškoj kategoriji i neočakivano ga nokautirao, iako je i sam bio na ivici. Jedan udarac u očaju, koji je završio na slepoočnici Džošue, preokrenuo je tok meča. Taj udarac je ironično više pomutio razum pobedniku nego poraženom.

I dok je Ruiz odmah po izlasku iz ringa krenuo sa zabavama, pićem i lakim ženama, Džošua je sa svojim timom ostao u Njujorku i nekoliko narednih dana se opustao, uglavnom igrajući šah.

"Odigrali smo hiljade partija i na kraju je postalo veoma kompetitivno" posvedočio je menadžer engleskog razbijača, Fredi Kaningem "Svesno smo potpuno izbrisali taj meč, poraz i krenuli od nule. Bez opterećenja, bez osude, žaljenja".

Ej Džej zna da je poraz u Njujorku došao i kao prekletstvo, ali i kao čudo, jer mu se vratila glad koja je nakon nekog vremena provedenog na samom vrhu počela da kopni.
"Od kako sam ušao u ring bio sam dominantan. Sve što je stalo pred mene sam rušio, bolelo me je d..e za nauku i razvoj. Tek kada sam izgubio šampionsku titulu, shvatio sam koliko ona znači... Promenio sam pristup ne samo treninzima, nego i samom boksu. Počeo sam da proučavam stare majstore i borbe, upijao sam taktike i načine kretanja... Sate i sate sam se usavršavao u svakom aspektu. Radio sam teške sparinge sa vrhunskim partnerima, sve ne bih li dobio ono što je potrebno da ponovo budem šampion"

Entoni Džošua je pobedom u Rijadu, koju je dobio ubedljivo na poene, pokazao da je veliki šampion, jer samo oni mogu sa tom ozbiljnošću da pristupe tako velikom meču. Ali ujedno sa takvim mirom i poverenjem u sebe.
"Proveo sam nekoliko nedelja na pripremama u Majamiju i Njujorku, a onda sam došao u Saudijsku Arabiju. To mi je baš prijalo, jer je ritam daleko sporiji, nema buke i trke. Niko te nigde ne tera", prisetio se popularni Ej Džej."Te dve sedmice sam bio sav u poslu, savršeno fokusiran. Trenirao sam uglavnom napolju, pošto je i meč zakazan i održan na otvorenom. Izbegavam teretane jer u njima nema dovoljno vazduha, čak i u Engleskoj. Nekoliko puta sam obišao arenu, uvežbavao ulazak u ring, pokušavao da se što više prilagodim uslovima".

Rezultat takvih priprema je bilo smanjenje kilaže i nepotrebne muskulature, ali dobijanje na brzini i izdržljivosti. Naravno, miran "zen" mozak je bio ključ uspeha.
"Proučavali smo ponašanje Ruiza i došli do zaključka da nije baš siguran u sebe, kao i da nije dobar u usmenoj konfrontaciji. To sam odmah iskoristio na sučeljavanju pred medijaim gde sam ga pitao kako misli da ću ga pobediti. I on umesto da kaže da neće izgubiti, počeo je da nabada reči bez smisla, kao da muca. Tada sam bio svestan da je pobeđen! Dugo sam već u ovom poslu i naučio sam kako da radim sa ljudima, pre svima protivnicima. Zato ih dugo proučavam i tražim slabe strane"

Kao izazivač je u ring u Rijadu ušao kao prvi, što mnogim velikim bokserima smeta, ali ne i njemu.
"Tako lakše preuzmem ring. Prigrlim ga, prigrlim i publiku, osetim podlogu. Kada je Endi ušao gledao sam ga pravo u oči i video sam da mu nije prijatno. Na drugom kraju ringa čekao ga je gladni lav..."

Čovek kloji je pre dve godine sa trona skinuo legendarnog Vladimira Klička i konačno ga poslao u penziju dokazao je ovom predstavom da je u pitanju zaista vrhunski borac i atleta uopšte, ušta se sumnjalo. Pred njim je još nekoliko vrhunskih borbi, pre svih sa Dionetom Vajlderom, WBC prvakom, ali i Tajsonom Fjurijem. I kako vreme prolazi deluje da su mu šanse da prigrabi sve najvažnije šampionske pojaseve sve veće. Vreme će, uostalom pokazati.

(Foto: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara