Potpuna dominacija: Španci treneri evropskih, američkih, azijskih i afričkih prvaka i svih učesnika Lige šampiona!

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.01.20. | 14:35

Zna se gde se igra najbolji rukomet...

Kada se kaže rukomet većina ljudi pomisli na Skandinaviju i treba da bude tako. U Danskoj je nastao rukomet, Švedska je jedna od najuspešnijih evropskih selekcija, a Norveška je, otkako je Berge preuzeo reprezentaciju, postala ozbilja sila. Ipak u poslednjim godinama stvari su se na rukometnom tlu dosta izmenile, a apsolutni primat je preuzela Španija. Pored toga što su prvi posle 18 godina kojima je pošlo za rukom da odbrane trofej šampiona Evrope, Španci kao selektori su i izuzetno uspešni širom sveta.

Totalna dominacija počela je avgusta 2018. godine. Argentina je osvojila Panameričke igre, a na klupi Gaučosa sedeo je Manolo Kadenjas, španski stručnjak, a srebro je osvojio Čile sa Mateom  Garadom, još jednim Špancem. Nastavilo se na tlu Afrike, kada je Tunis osvojio zlato, tada je na klupi sedeo Toni Đerona i opet Španac. U Aziji zavladao je Katar, a selektor im je Valero Rivera, čovek sa nebrojeno mnogo trofeja.  Iste godine igrano je Evropsko prvenstvo, a Španija je osvojila titulu.

Izabrane vesti

Koliko Španija ima uticaja na rukomet govori i podatak da je na Fajnal Foru EHF Lige Šampiona za 2019. godinu od njihovih klubova nastupila “samo“ Barselona, ali je svaki klub trenirao španski stručnjak!

Talant Dušebaev - PGE Vive Kielce (Poljska)
Ćavi Paskval - FC Barselona (Španija)
Roberto Garsija Parondo - RK Vardar (Makedonija)
David Davis - Telekom Vesprem (Mađarska)

Ponovo se selimo u Južnu Ameriku gde se u januaru igralo tamošnje kontinentalno takmičenje, a Argentina je ponovo odbranila trofej, selektor je opet bio Kadenjas, Brazil je bio drugi, a vodio ih je Dani Gordo. U Africi je zavladao Egipat, preuzeo ih je doskorašnji trener Vardara, Parondo, drugi je bio Tunis, takođe sa Špancem na mestu selektora – Tonijem Đeronom.

Sve ovo potvrđuje jučerašnje finale u kom su Španci slavili i odbranili trofej.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara