Rusi opet petljali sa dopingom, slede im nove, još žešće sankcije

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.09.19. | 10:44

Ovaj put nisu manipulisali uzorcima, već podacima, Zbornaji preti izbacivanje iz kvalifikacija za Mundijal 2022.

Bura oko sistematskog dopingovanja ruskih sportista, pre svih atletičara, koja je potresla svet pre nekoliko godina nije se još u potpunosti smirila, a evo nove!

Ovaj put nije u ptanju manipulacija sa uzorcima sportista, za šta je prošli put "pala" tamošnja nacionalna laboratorija za doping, već manipulacija podacima.

Izabrane vesti

Naime, Svetska antidoping agencija je zatražila od kolega iz Moskve, u procesu povrataka poverenja u ruske sportske sisteme, podatke o svim sportistima u periodu od 2011. do 2015, što su i dobili, ali su vrlo brzo shvatili da nešto nije u redu i da je neko očigledno prekrajao podatke.

"Formirali smo Radnu grupu od stručnjaka iz Svetske antidoping agencije i atletike. Postoje opravdanje sumnje da se manipulisalo podacima. Istraga je u toku i infirmacije će biti predstavljene javnosti u novembru.", kazao je Rune Andersen iz WADA-e i naveo jop jedan frapantan podatak, "Pojavile su se i jasne indicije i dokazi da mnogi sportisti i federacije i dalje sarađuju sa trenerima koji su dobili zabranu, a to dodatno opterećuje ceo problem."

A dotle ruski sportisti, posebno atletičari, mogu samo da sanjaju da se takmiče na velikim, međunarodnim takmičenjima, tako da su mnogi već dobili zabranu za predstojeće SP u Dohi (27. septembra - 6. oktobar) gde će "rodinu" predstavljti samo oni dokazno "čisti" i to pod zastavom IAAF, Međunarodne atlestke federacija, kao i do sada. Zasluženo naravno, jer je očigledno da u najvećoj zemlji sveta sportom vladaju mračne figure spremne na sve, pa i na ugrožavanje života spotista radi nekakvog "višeg cilja". Jer doping je, u krajnjem slučaju, kada se zaborave "sportski" rezultati/prevare, zapravo hemijski eksperimenti nad mladim, često potpuno nezaštićenim i neobaveštenim ljudima koji nemaju drugog izbora.

Razmere onoga što su "odgovorni" u ruskom sportu zarad puste želje da budu najbolji na svetu i tako privukli mnogo državnih i sponzorskih para su malo je reći katastrofalne. U kolikom su problemu govori i podatak da se zapravo malo šta promenilo od prošlog skanadala i da uglavnom isti ljudi daju iste izjave za medije. "Umirujuće", u starom sovjetskom stilu.

Valerij Volkov, zabranjeni atletski trener snimljen je kako radi u Moskvi 

Međutim, novo je vreme i novi svet te takve stvari ne mogu ostati sakrivene od očiju javnosti, što očigledno tamo mnogi nisu svesvni, već žive u glavama u vremenu kada su Pravda i KGB svima krojili sudbinu i kalpak. Najgore je što najveću cenu plaćaju oni koji su najmanje krivi, sami sportisti, jer, ako se dokaže da su podaci menjani, slede nove, veoma oštre sankcije. Već se, između ostalog otvoreno priča da će Zbornaji biti zabranjeno učešće na SP u fudbalu 2022.

Rusija je, u svakom slučaju dobila tri sedmice da objasni šta se desilo i da otkrije eventualne krivce, jer očigledno da ništa nisu naučili iz prošlog puta kada su se ubili pokušavajući da dokažu da su svi drugi krivi i da im je namešteno. Ispostavilo se na kraju da su lagali i da su uzorci krvi i urina kompromitovni namerno i sistematski. Kao i očigledno ceo tamošnji sport. Velika, velika sramota za tako veliku naciju sa takvom sportskom istorijom i tradicijom.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara