Rjoju Kobajaši
Rjoju Kobajaši

Sportski sinonim za Novu godinu su Četiri skakaonice: Kamikaza opet juriša na pobedu, Evropljani ga teraju na harakiri

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.12.19. | 08:58

Svi putevi ski-skakača na prelasku iz stare u sledeću godinu vode u četiri grada, dva u Nemačkoj i isto toliko u Austriji

Deda Mraz ne dolazi na skijama, ne jezdi kroz vazduh, a ljubitelji sporta koji karakterišu dugi letovi i telemark-doskok nemaju nameru da ga čekaju.

Da ne bi ostali uskraćeni za uživanje zbog svoje nestrpljivosti, pomoći će im učesnici tradicionalne, 68. po redu, Novogodišnje turneje Četiri skakaonice u ski-skokovima, smotre koja se i ove sezone održava u Oberstdorfu i Garmišpartenkirhenu (Nemačka) odnosno Inzbruku i Bišofshofenu (Austrija) od 29. decembra tekuće godine (kvalifikacije su dan ranije) do 6. januara 2019.

Izabrane vesti

Skakačko sunce iz "zemlje izlazećeg sunca" Rjoju Kobajaši sporo se probijalo na početku sezone kroz evropske oblake, ali je Japanac zasijao od sredine decembra u Svetskom kupu, pa je i ove godine glavni favorit za pobedu u ukupnom plasmanu Turneje.

Aktuelni lider planetarnog kupa je do minule sezone bio "trećeprozivac", bolje od 22. pozicije u generalnom plasmanu Novogodišnje turneje za njega nije bilo, a onda se na prošlom okupljanju poput kamikaze ustremio ka najvišem stepeniku podijuma, postavši tek treći skakač u istoriji nadmetanja koje datira od 1953. koji je u istom turnusu prešao put od Oberstdorfa do Bišofshofena bez poraza.

Odlična forma tokom meseca na izmaku, dve pobede i jedno 3. mesto na prethodna četiri takmičenja u okviru planetarnog kupa, kao i odbijanje da se povuče zarad priprema za bitke u germanskim zemljama, dokaz su da je u pitanju tipični Japanac - samopouzdan i beskompromisan na putu do uspeha!

Štefan Kraft

Ako neko više voli prednovogodišnje dane nego 1. januar, onda je to Austrijanac Štefan Kraft.

Pobednik ovog takmičenja 2014/15. je prvi put slast pobede u okviru Svetskog kupa osetio pre četiri godine na startu Četiri skakaonice u Oberstdorfu, nekoliko dana kasnije je u Bišofshofenu njegovo ime zasijalo na najvišoj tački generalnog poretka, godinu dana potom je skakač iz okoline Salburga na brdu Šatenberg "mocartovski" komponovao istu pobedničku melodiju, pa ćemo videti hoće li od nedelje njegove skije u vazduhu zasvirati poput čarobne frule.

Pošto se bodovi sa Turneje prenose i na plasman u kupu našeg univerzuma, 26-godišnji reprezentativac Austrije se potrudio da pravilno utaba sneg ne bi li visoko poleteo u predstojećih 10 dana.

Prvo mesto u Nižnjem Tagilu i dve vicešampionske pozicije su učinak kojim se može pohvaliti na susretima koji prethode (pred)prazničnim bitkama, što drugoplasiranom u Svetskom kupu, u trenutku kad ovaj tekst nastaje, uliva nadu da bi od svog znanja, veštine i sportske sudbine mogao zatražiti repete.

Dok se u Poljskoj vodi polemika o stanju u pravosuđu, Kamilu Stohu je "presuđeno" da dobije mesto 3. favorite pred predstojeći skup najboljih ski skakača današnjice.

Dvostruki osvajač trofeja na Novogodišnjoj turneji, drugi čovek u istoriji, prvi posle Svena Hanavalda 2001/2002, koji je u istoj sezoni zabeležio poker pobeda jednoj Novogodišnjoj turneji, ima tome dve godine, jedini je od glavnih kandidata za najviši plasman dva puta, i to zaredom, uspeo da zabode svoje skije na mesto koje donosi zvanje ukupnog pobednika (2016/17. i 2017/18, pet pojedinačnih pobeda), što znači da je savladavanje posebno nezgodnih vetrova u Inzbruku i Bišofshofenu za njega ravno koracima poloneze.

Pobeda u Engelbergu pre sedam dana, pozicija broj 4 u okviru Svetskog kupa i istorijat njegovog učešća na Četiri skakaonice blistav kao Malopoljski krst, kojim je zasluženo odlikovan od strane svoje zemlje, jasno govore zašto je jedan od najvećih orlova među orlićima.

Karl Gajger

Kakva bi to smotra bila da nema domaćina.

Karl Gajger, najveća nada Nemaca, zemljak Jensa Vajsfloga, surekordera na večnoj listi po broju pojedinačnih pobeda na Četiri skakaonice (10), rođen je baš u gradu u kom je početna stanica Turneje, a kad je reč o počecima, tekuću sezonu je načeo odličnim nastupima, što ga svrstava u red onih učesnika koji bi mogli poneti epitet potencijalnih pobednika.

Srebrni sa Svetskog šampionata 2019. nije nikad blistao u svojoj kući, niti je ostatak Turneje išta bitno doneo njegovoj karijeri. Još uvek sanja plasman u 10 najboljih na uzvišenju Šatenberg, najviše je doskočio u Garmišu prvog dana prošle godine (7. mesto), ali ono što je pružio od novembra do danas- drugo mesto u Engelbergu i 3. pozicija u generalnom plasmanu planetarnog kupa u ovom trenutku- ipak po njegovim mislima, uprkos tome što nije u pitanju fudbal, vrti onu Linekerovu tezu da "na kraju uvek pobede Nemci".

Manje šanse za značajan plasman imaju Austrijanac Filip Ašenvald, Norvežani Lindvik, Johanson i Tande, a veliki navijač Zmajeva Rajko Likar i njegovi Slovenci odrekli bi se Triglava u zamenu za novi uspeh svojih sunarodnika - bivšeg prvaka turneje Petera Prevca (suviše oprezan zbog ranijih povreda), Anžea Lanišeka i ostalih pulena Gorazda Bertoncelja.

Fincima ostaju samo sećanja, u najlepšem je ono da je Jane Ahonen i dalje rekorder po broju pehara na Četiri skakaonice (5), međutim, naslednika nema.

Ljudi - ptice se ne boje zime. Ni oluje, ni smrzavanja.

Hrabrost je to!

KVOTE ZA OSVAJANJE OBERTSDORFA

Sistem takmičenja:
U prvu seriju na svakom od četiri takmičenja plasiraće se 50 najuspešnijih u kvalifikacijama. Potom će biti formirano 25 parova koji će prolaz iz uvodne u drugu (finalnu) seriju tražiti kroz nokaut sistem (na ispadanje), a pridružiće im se još pet poraženih iz početne runde. Ta tridesetorica dobiće pravo da drugim skokom stignu do što boljeg plasmana. Sabiranjem osvojenih bodova dobijenih na osnovu ocena sudija, dužine skoka i pratećih parametara sa sva četiri nadmetanja (osam serija), biće izveden konačan plasman. Novogodišnja turneja se boduje i za Svetski kup, sa svake skakaonice 30 prvoplasiranih uknjižiće bodove na svoj konto u generalnom plasmanu.

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara