Vranješ preporodio Slovence, Norvežani bez greške

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.01.20. | 09:25

Srbin sa švedskim pasošem blizu da odvede Sloveniju u polufinale Evropskog prvenstva za rukometaše. Skandinavski derbi u Malmeu

Ne smenjuje se selektor manje od 30 dana pre starta Evropskog prvenstva, ali u slučaju Slovenije to je bio pravi potez. Otišao je legendarni Veselin Vujović, ali je stiglo takođe veliko ime svetskog rukometa Ljubomir Vranješ. Srbin sa švedskim pasošem, koji je sa Flenzburgom bio šampion Evrope, preporodio je Sloveniju koja je na pragu polufinala šampionata Starog kontinenta.

Slovenci su neporaženi u Malmeu. Imaju četiri pobede i u slučaju trijumfa protiv Mađarske (16.15) stigli bi na korak do mesta među četiri najbolje selekcije Evrope. Prošle godine nisu se ni kvalifikavali na Svetsko prvensstvo u Danskoj i Nemačkoj, a sada su pravi hit.

Izabrane vesti

Blista na ovom šampionatu srednji bek Segeda Dean Bombač. Slovenija se specijalizovala za skandinavske selekcije. Pala je prvo Švedska, a onda i Island na startu druge faze takmičenja. Najbolji slovenački rukometaš Ribarima je devet puta zatresao mrežu. Sjajan na golu je bio i Klemen Ferlin. Ostali su posle prve runde takmičenja bez iskusnog asa Vida Kavtičnika, ali i bez njega ruše sve na ovom prvenstvu. Mađarska nije bez šansi za polufinale, ali mora da savlada zahuktale Slovence, koji ipak imaju ulogu blagog favorita.

U nedelje se igra skandinavski derbi. U Malmeu Švedska dočekuje neporaženu Norvešku (18.30), jednog od glavnih kandidata za zlato. Domaćin je veliko razočaranje šampionata. Posle poraza od Slovenije usledio je u petak debakl protiv Portugalije sa čak 10 golova razlike, pa je jasno da je polufinale nemoguća misija za Švedsku.

S druge strane, Norveška igra fantastično, na krilima fenomenalnog Sandera Sagosena, trenutno najboljeg rukometaša na svetu. Radi šta hoće sa odbranama rivala sjajni bek Pari Sen Žermena. Osim što je odličan strelac, dobar je i asistent. Po mišljenju brojnih rukometnih stručnjaka Norvežani igraju najlepši rukomet na svetu, brz, moderan, tehnički doveden do savršenstva. Nikada nisu bili šampioni Evrope, a čini se da je došlo vreme za to. Prošle godine su bili odlični na Svetskom prvenstvu, ali su u finalu glatko poklekli od Danske.

Jedni od prijatnih iznenađenje šampionata su Portugalci. Pregazili su Švedsku u petak, pokazali da nisu slučajno u prvoj rundi izbacili supersilu Francusku i u igri su za polufinale. Islanđani su dobro krenuli, eliminisali Dance sa šampionata, ali su onda porazima od Mađarske i Slovenije umanjili šanse da se nađu u polufinalu. Portugalci u ovaj meč ulaze kao favoriti. Na ovo prvenstvu su stigli bez najboljeg igrača, beka Monpeljea Žilberta Duartea, ali i bez njega igraju odlično i mogli bi da slave proiv Islanda i ostanu u igri za mesto među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta.

U polufinalu Evropskog prvenstva igraće dve najbolje selekcije iz obe grupe. Završnica šampionata se igra u Stokholmu. Titulu od pre dve godine iz Hrvatske brani Španija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 2. KOLO

GRUPA 1 (BEČ, AUSTRIJA)

Subota

Belorusija - Češka 28:25 (13:11)

Španija - Austrija 30:26 (17:16)

Hrvatska - Nemačka 25:24 (11:14)

GRUPA 2 (MALME, ŠVEDSKA)

Nedelja

14.00: (1,65) Portugalija (8,00) Island (2,70) 
16.15: (1,25) Slovenija (10,00) Mađarska (4,90) 
18.30:  (1,20) Norveška  (11,00) Švedska (5,60) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara