Maja Ognjenović (MN press)
Maja Ognjenović (MN press)

Belgija treći rival Srpkinja na EP u Beogradu: Nikad se ne predaju, teraju protivnika na duge poene

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.08.21. | 11:55

Maja Ognjenović: Nedostaju im dve ili tri igračice koje su bile okosnica reprezentacije, izuzetno su borbene. Nadam se lepo odbojkaškoj predstavi, kao što je bilo i protiv Francuske. Termin od 20.00 je malo bolji nego onaj od 21.00, jer smo u subotu baš ceo dan provele u iščekivanju

Poslednji put odbojkašice Srbije gorak ukus poraza na EP osetile su 3. oktobra 2015. godine u polufinalnom okršaju sa Rusijom. Od trijumfa u borbi za bronzu dan kasnije protiv Turske pa do danas traje neverovatna serije od 18 uzastopnih pobeda.

Za zlato na šampionatu Starog kontinenta 2017. bilo je potrebno šest pobedničkih koraka, zbog manjeg broja učesnika. Na prvenstvu u Ankari 2019. do trofeja su došle posle devet trijumfa, a toliko mečeva će odigrati u u Beogradu ukoliko stignu do postolja. Dve pozitivne recke su lako zabeležene protiv Bosne i Hercegovine i Francuske, a večeras je u "Štark areni" na repertoaru okršaj sa Belgijom (20.00). Protivnice su na šampionatu u Beogradu odigrale samo susret sa Azerbejdžanom i tu prepreku su lako preskočile (3:0).

Izabrane vesti

Tokom prethodne decenije Srbija i Belgija su se sastale 14 puta. Čak šest susreta je završeno tek posle taj-brejka.

"Igrali smo na prethodnim prvenstvima, tako da nisu nepoznat protivnik, ali nedostaju im dve ili tri igračice koje su bile okosnica reprezentacije", kaže kapiten Srbije Maja Ognjenović, "Ono što pamtim kad su Belgijanke u pitanju jeste velika borbenost u odbrani. Nikada se ne predaju. Meni je zadovoljstvo da igram protiv takvih ekipa, jer vas teraju uvek da te duge poene završite u svoju korist. Nadam se lepo odbojkaškoj predstavi, kao što je bilo i protiv Francuske. Termin od 20.00 je malo bolji nego onaj od 21.00, jer smo u subotu baš ceo dan provele u iščekivanju".

Centralna figura u selekciji Belgije je devojka koju su svi mogli dobro da upoznaju gledajući Ligu nacija. Korektorka Brit Herbots (rođena 1999. godine) član je italijanske Novare i bila je najbolji poenter takmičenja odigranog u „balonu“ u Riminiju. Bila je u sastavu reprezentacija na prethodna dva EP – 2017. i 2019.

Belgija je Srbiju uspevala da dobije na manje bitnim nadmetanjima, a jedini teži poraz koji je nanela timu Zorana Terzića bio je u borbi za evropsku bronzu 2013. godine. Posle toga su dva duela na EP 2015. i 2017. završena rezultatom – 3:1 za Tijanu Bošković i drugarice. Zbog svega što poslednjih godina radi selekcija Srbije, zna se da Belgija u ovom trenutku sigurno nije velika pretnja kao što je bila nekad ranije. Ali, očekuje se da bude neizvesnija utakmica od onih sa BiH i Francuskom. Za svetske i evropske šampionke je najvažnije da dobiju vetar u leđa sa tribina i onda im ni mnogo jači protivnici ne mogu ništa.

"Izaziva nam veliko oduševljenje činjenica da smo već dva meča odigrale u predivnom ambijentu", priznaje Maja, "Prelep je osećaj, posebno jer je iza nas jedna i po sezona pred praznim tribinama. Za mene je to bilo sablasno. Sada smo privilegovani jer u našoj zemlji i dalje postoji mogućnost da budu navijači na tribinama. Nadam se da će tako ostati i da će publika dolaziti u što većem broju do samog kraja EP".

Maja je potpuno svesna snage i kvaliteta koji selekcija Srbije poseduje, pa zaključuje da u grupi zapravo neće biti pravih takmičarskih okršaja, na kakve su navikle u završnicama SP ili OI.

"S jedne strane je pozitivna stvar, a s druge negativna, što ćemo verovatno sve utakmice u uvodnoj fazi proći bez izgubljenog seta. Ali mi imamo dogovor unutar ekipe da svaki meč koristimo za nešto posebno – tipa za servis, blok ili da se popravi igra u odbrani. Na svakoj utakmici smo imale neki plan šta da radimo i tako motivišemo sebe za dalje".

Činjenica da jure treću evropsku uzastopnu krunu sa ulogom velikog favorita i to na domaćem terenu, ne opterećuje nikog u reprezentaciji Srbije.

"Ne osećamo pritisak, jer smo to prevazišle. Sada kada smo na vrhu, nema mesta za pritisak. Nemamo ni tremu, nego znamo da smo najbolje. Nema tu mesta za prepotenciju ili da se ubrazimo, snego smoamo svesne da smo tu gde jesmo. To su stvari koje nam daju dodatno samopouzdanje i verujem da svaka devojka to i oseća", zaključila je Ognjenovićeva.

GRUPA A

Nedelja

17.00: (1,01) Rusija - Azerbejdžan (10,9)

20.00: (1,03) Srbija - Belgija (9,00)

GRUPA B

Nedelja

15.00: (1,37) Grčka - Španija (2,85)

18.00: (2,11) Nemačka - Bugarska (1,65)


GRUPA C

Nedelja

17.00: (1,05) Hrvatska - Slovačka (7,70)

20.00: (1,01) Italija - Mađarska (10.9)

GRUPA D

Nedelja

16.30: Turska - Švedska

19.00: (1,02) Holandija - Rumunija (9,90)






tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbijeep u odbojciMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara