Bilal Gbadamasi i Luka Perković (©MN Press)
Bilal Gbadamasi i Luka Perković (©MN Press)

Beograd ne zaboravlja, Partizan mu se uvukao pod kožu: Nigde nije tako ludo kao u Areni

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 09:13

Holandski vaterpolista Bilal Gbadamasi i dalje prati sve vezano za crno-bele i barem jedanput godišnje vrati se u Srbiju

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Nekada je Holandija u vaterpolu bila evropski šampion, osvajala je bronze na kontinentalnim šampionatima i Olimpijskim igrama. Uticala je na poredak na pobedničkom podijumu. Ta vremena su davna prošlost, prošlo je više od pola veka, međutim, postoji želja u zemlji lala i vetrenjača da se stvari na tom polju promene. Ponovo ulažu u vaterpolo, na Evropskom prvenstvu u Zagrebu ušli su u nokaut fazu i izgubili od Grka, a deo tima je Bilal Gbadamasi, centar koji je tri godine bio član Partizana.

Izabrane vesti

Holandski sidraš vuče korene sa afričkog kontinenta, Partizan mu je bio odskočna daska u karijeri, prvi inostrani klub za koji je nastupao i koji mu se uvukao u kožu. Prošle su tri godine otkako je napustio Srbiju, ali Beograd i dane provedene na Banjici ne zaboravlja. Barem jedanput godišnje se vrati, prati sve vezano za crno-bele. Ne samo oko vaterpolo kluba, nego i oko košarkaškog.

“Partizan mi je sve dao, Partizan me je svemu naučio. Tamo sam stekao fundamentalna znanja o vaterpolu. U Beogradu sam upoznao novi vaterpolo svet, otvorila su mi se nova vrata. Mnogo lepih uspomena nosim iz Srbije i rado se vraćam”, rekao je Bilal Gbadamasi za Mozzart Sport i nastavio:

“Svake godine dođem, barem jedanput. Voleo bih da mogu i više od toga. Dolazim da posetim ljude iz vaterpolo kluba, ali i prijatelje koje sam stekao tokom boravka u Beogradu”.

Centar holandske reprezentacije i nemačkog Špandaua oduševljen je atmosferom koju Grobari prave u Areni na utakmicama Evrolige.

“Nisam samo bivši igrač Partizana, nego i navijač. Ne samo vaterpolo kluba, već i košarkaškog. Atmosfera u Areni je luda, nigde nije tako, te utakmice su nešto posebno. Imaju i odlične rezultate u Evroligi. Trudim se u slobodno vreme da što češće pogledam i vaterpolo i košarku. I dalje sve pratim oko Partizana”.

Bilal Gbadamasi i Luka Perković (©MN Press)Bilal Gbadamasi i Luka Perković (©MN Press)

Košarkaški klub vratio se na mapu Evrolige, zamalo je prethodne sezone otišao na Fajnal for u Kaunas. U dobroj poziciji je ekipa Željka Obradovića da se domogne doigravanja i ove sezone. Zato je u vaterpolo klubu stanje alarmantno mesecima unazad. Banjica je od leta bez tople vode, bazen nije u funkciji i sedmostruki evropski prvak seli se od treninga do treninga, od utakmice do utakmice.

“Veoma tužno… Video sam sve, slike praznog bazena. Nadam se da će se to rešiti, da će se Partizan vratiti na Banjicu”.

Poznato je Bilalu Gbadamasiju koliko je situacija u klubu teška, nije davno otišao iz njega. Ni tada nije bilo sjajno, samo je bilo tople vode i treninzi su mogli da se neometano održavaju. Daleko lepša priča je reprezentacija Holandije, čiji su lideri Lars ten Bruk i Kas te Rile, a u kojoj nekadašnji centar crno-belih ima bitnu ulogu.

Jaz između Holanđana i reprezentacija iz elitne divizije postepeno se smanjuje, neće biti iznenađenje ukoliko na Evropskom prvenstvu u Beogradu kroz dve godine nekome od favorita pomrse konce, naprave korak napred i uđu među osam najboljih na Starom kontinentu.

“Mislim da smo mlada grupa momaka, da smo dobri, da napredujemo. Na početku smo, videćemo kako će se stvari razvijati. Krenuli smo sa dna i dižemo se. Ne baš sa samog dna, ali daleko pozicionirani od onoga gde želimo da budemo, a to je prva divizija. Verujem da ćemo biti sve bolji i bolji. Ko zna, možda na narednom šampionatu odemo i korak dalje u nokaut fazi”.

Optimističan je po pitanju budućnosti holandske reprezentacije ali i srpske.

“Srbija sada ima mlad tim, krenula je ispočetka, ali siguran sam da će ponovo biti uspešna. Pitanje je trenutka kada će opet osvajati medalje. Možda već ovde, ništa nije isključeno”.

U završnici kontinentalnog šampionata u Zagrebu prednost daje Italijanima i Špancima da dođu do titule u odnosu na ostale četvrtfinaliste, među kojima su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, Grčka i Rumunija.

“Ima mnogo jakih reprezentacija, razlike su male. Italijani su snažni, Španci takođe. U istom su delu, mogu da igraju mežusobno u polufinalu. Ali, ima još pretendenata. Stvarno je nezahvalno prognozirati ko bi mogao da postane šampion”, završio je Bilal Gbadamasi razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija HolandijeVK PartizanBilal Gbadamasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara