Đorđe Vučinić (©Aleksandra Krupanič)
Đorđe Vučinić (©Aleksandra Krupanič)

Bitka za mesto u državnom timu na Svetskom prvenstvu idućeg leta kreće danas

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 09:00

Tokom preostale dve utakmice Dejan Savić će motriti na to ko i koliko poštuje njegove zamisli

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Za prolivenim mlekom ne vredi plakati, Srbija je platila danak neiskustvu i gledanju u blistavu prošlost, koja je drži u okovima. Evropsko prvenstvo polako može da arhivira, ali i te kako je bitno šta će uraditi do kraja šampionata. Ne toliko rezultatski, već kako će izgledati. I timski i pojedinačno. Bitka za mesto u državnom timu na Svetskom prvenstvu počinje danas od Holandije (13.30, RTS 2, SK HD). 

Izabrane vesti

Na tri velika turnira Dejan Savić nije bio zadovoljan načinom na koji su reprezentativci njegove zamisli sprovodili u delo. Ulog su bile tri medalje, nisu pokupili niti jednu. Sada se ulog promenio, tokom preostale dve utakmice će selektor Srbije motriti na svakog ponaosob od njih 15 koje je pozvao u Split. Mnogi se za manje od godinu dana posle svega prikazanog neće naći u avionu za Fukuoku. 

Biće Delfini na svojevrsnom testu, beležiće im se greške, ispadanja u odbrani, situacije kada ne pokriju ili ne isprate igrača za koga su zaduženi. Pod posebnom prismotrom mogli bi biti centri, jer su bili inferiorni u borbi na dva metra sa protivničkim bekovima, ali i igrači koji su zaduženi za organizaciju napada i hranjenje sidraša loptama. 

Đavo je odneo šalu, Srbija je razočarala u Splitu, a kada do toga dođe - onda bude i rezova. Još za vreme trajanja grupne faze selektor je govorio da se nekolicina igrača nije ni “pojavila” u Dalmaciji, glavama su bili odsutni, misli su im bile daleko od plavoga mora i Spaladium arene. 

Neće biti veliko iznenađenje ukoliko prvi čovek zadužen za selekciju nacionalnog tima u naredne dve utakmice definitivno prelomi koga će zvati u buduće, a koga će otpisati zbog neshvatanja ozbiljnosti situacije. 

Svetsko prvenstvo u Fukuoki biće među poslednjim jakim proverama i prilikama da stvari legnu na svoje, ali i da Srbija dobije obrise tima za Olimpijske igre u Parizu do koji će kada se bude organizovala kontinentalna smotra u Japanu ostati ravno godinu dana. Srbija se osvojenim petim mestom u Budimpešti automatski kvalifikovala, bar je tu brigu prebrinula ovoga sumurnog leta. Zatvoriće ga novim razigravanjem, sada za deveto mesto. To će u Splitu biti maksimalan domet vaterpolistima Srbije. 

Prvi od dva rivala reprezentaciji Srbije biće Holandija, koja se bazirala na rad sa mlađim kategorijama, kako bi se vratila u svetski vrh kome je pripadala polovinom prethodnog veka kada je bila bronzana na Igrama u Londonu odmah posle Drugog svetskog rata, kao i nešto kasnije u Montrealu. Holandski juniori su na planetarnom prvenstvu u Beogradu sredinom avgusta meseca zauzeli četvrto mesto - u polufinalu poraženi od Srbije, potom u bici za bronzu od Španije - pa učinak seniora u gradu pod Marjanom i nije poprilično iznenađenje. 

Vaterpolo se širi, a Srbija za vreme ekspanzije mora da se izbori i sa unutrašnjim problemima. Proces selektiranja novog tima kreće ovoga časa. Nema vremena za gubljenje, jedna godina je bačena.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

15.00: (1.50) Mađarska (8.00) Crna Gora (3.40)

16.30: (1.10) Italija (13.0) Francuska (9.00)

19.00: (1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

12.00: (1.01) Rumunija (19.0) Izrael (16.0)

13.30: (3.60) Holandija (8.00) Srbija (1.45)

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

09.00: (1.10) Slovačka (13.0) Slovenija (9.00)

10.30: (1.01) Nemačka (19.0) Malta (16.0)


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija HolandijeDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara