Vaterpolisti Partizana na Banjici (©MN Press)
Vaterpolisti Partizana na Banjici (©MN Press)

Bogata istorija i duh velikog kluba naspram modernog tima u oronulom hramu

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.12.22. | 13:27

“Mlada su ekipa, vrlo dopadljiva, vratili su se svom izvornom stilu – pružanju šanse mladim igračima iz sopstvenog pogona i njihovoj afirmaciji”, kaže Đorđe Filipović pred duel sa Partizanom

Dug niz godina “Banjica” je oronula, neretko su i utakmice pomerane jer nisu mogli da se ispune uslovi za njihovo odigravanje. I tako će, verovatno, i biti dok gradska opština ne umeša prste i ne odluči da ga učini modernim kompleksom nalik onom na Novom Beogradu, gde sve šljašti i sija. Ne odiše hram vaterpola luksuzom, ali ima šmek. Nešto što asocira na davno prošlo vreme – a i nešto bliže, početkom ovog veka – kada su tu stasavali šampioni.

I koliko god da je bazen u lošem stanju, svi vole da igraju na njemu. Vezuju ga za bogatu istoriju srpskog i jugoslovenskog vaterpola, uspehe Partizana i odrastanje nekoliko generacija. Vratio se sedmostruki evropski prvak evropskom stilu, sada u hramu rastu novi klinci, možda budući šampioni, a danas će se, pred odlazak na prazničnu pauzu, izvagati sa nekolicinom zlatnih olimpijaca.

Izabrane vesti

Rival Partizana je tim koji mu je naneo najteži poraz u istoriji, pre godinu i kusur dana Novi Beograd je držao predavanje na “Banjici”, derbi koji je dugo čekan – novobeogradski klub napravio tim snova, a crno-beli odavno nisu bili jači – bio je gotov posle dva minuta. Partizan sa velikim imenima nije bio u stanju da isparira ekipi koja je na kraju sezone podigla titulu u Srbiji i na Jadranu, a novi njihov duel, iako su crno-beli drastično podmladili sastav, ponovo nosi epitet derbija.

Ovoga puta ne iz razloga što su ekipe sličnog kvaliteta – prošle je, ispostaviće se, tako bilo samo na papiru – već jer je ulog drugo mesto. Možda i prvo ukoliko kragujevački Radnički izgubi na gostovanju Vojvodini. Partizan i Novi Beograd dele drugo mesto, a za obe ekipe meč u Superligi dolazi posle evropskih neuspeha. Tim Miloša Korolije eliminisan je iz Kupa Evrope, nije uspeo da sačuva prednost od jednog gola u Grčkoj, dok je novobeogradski klub remizirao sa Jugom iz Dubrovnika u Ligi šampiona.

(©MN Press)(©MN Press)

Partizan nema pravu zvezdu, taj epitet mogu da ponesu nekadašnji hrvatski reprezentativci Lovre Miloš i Lovro Paparić. Svi ostali, izuzev golmana Jegora Kostrova, su mladi momci, gladni uspeha, a crno-beli ekipa koja igru bazira na brzim napadima i dosta plivanja. Igraju dopadljivo, na kartu poletnosti su uhvatili Crvenu zvezdu. Daleko veći zalogaj je Novi Beograd…

Zbog svega što su crno-beli prikazali ove sezone, iz novobeogradskog kluba za Partizan imaju samo reči hlave. Ali, i dalje je vicešampion Evrope taj koji se pita.

Partizan je veliki klub, sa bogatom istorijom i tradicijom uspeha. Bazen Banjica, jedan je od hramova vaterpola i mesto gde nikada nije lako igrati. Bez obzira u kakvom sastavu bio Partizan, duh tako velikog kluba se uvek oseća i sve to nas obavezuje na povećanu i pojačanu ozbiljnost i dodatni oprez“, rekao je Đorđe Filipović, pomoćnik Živka Gocića, i potom dodao:

Pratili smo igre Partizana u dosadašnjem toku sezone. Mlada su ekipa, vrlo dopadljiva, vratili su se svom izvornom stilu – pružanju šanse mladim igračima iz sopstvenog pogona i njihovoj afirmaciji. Imali su dosta dobrih partija i značajnih pobeda od početka sezone. To je brza i poletna ekipa koja se ne plaši nikoga, tako da nikome nije lako da igra protiv njih pogotovo na Banjici“.

Biće potrebno Novom Beogradu da bude strpljiv, jer Partizan je se u više navrata ove sezone vraća iz minusa, ali isto tako i ispuštao veliku prednost, što je je pokazatelj da je u procesu sazrevanja.

U duelu sa Partizanom smo sigurno favoriti na papiru, ali to treba dokazati i u bazenu. Partizan je veoma mlada i vrlo borbena ekipa koja igra dosta dobro u poslednje vreme. Utakmica će sigurno biti iscrpljujuća i fizički i mentalno, i zato ne smemo sebi da dozvolimo oscilacije koje su nam se desile u poslednjih nekoliko utakmica. Potrebno je da igramo strpljivo, jer će oni imati sigurno veliku želju i motiv da ostave što bolji utisak protiv nas, ali mi idemo na pobedu“, zaključio je Đorđe Vučinić.

SUPERLIGA SRBIJE – 9. KOLO:

Subota

19.00: Partizan – Novi Beograd

19.00: Šabac – Nais

19.00: Valis – Proleter

19.30: Vojvodina – Radnički

19.45: NBG Vukovi – Crvena zvezda


tagovi

VK PartizanVK Novi BeogradSuperliga Srbije u vaterpoluĐorđe Vučinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara