Patrik Mahoms (©AFP)
Patrik Mahoms (©AFP)

Čifsi ne daju krunu: Lamar uvek zabrlja kad je najvažnije, Kanzas u Superboulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.01.24. | 00:22

NFL plej-of: Patrik Mahoms i drugovi pobedili Rejvense u Baltimoru sa 17:10 i obezbedili novu borbu za trofej Vinsa Lombardija za dve nedelje u Las Vegasu

Kanzas Siti ima šampionski mentalitet da dobija i kada ne igra dobro, odnosno napad je opet štucao, posebno u nastavku, ali je Patrik Mahoms opet odveo svoj tim u borbu za Lombardijev trofej za dve nedelje u Gradu kocke i poroka, u Las Vegasu.

Rival u utakmici svih utakmica u SAD-u biće San Francisko koji je pobedio Detroit Lajons sa 34:31.

Izabrane vesti

Tim Endija Rida drugi put uzastopno je slavio na gostovanju u ovogodišnjem plej-ofu. Posle Bafala, eliminisao je još jednog favorita, Baltimor Rejvense na njihovom terenu sa 17:10. Lamar Džekson, verovatno budući MVP šampionata, još jednom je pokazao da nije kvoterbek za velika dela, za Superboul.

Napad Kanzasa je bio odličan u prvom poluvremenu, kada je proradila čuvena veza Mahoms – Kelsi, ali u nastavku, pomalo kukavičkom igrom, davali su nadu domaćinu do samog kraja. Gosti su bili bez poena u drugih 30 minuta. Čak tri izgubljene lotpe imali su Rejvensi, a Čifsi nijednu i to u ovakvim mečevima odlučuje.

U prvih 30 minuta, Lamar je napravio fambl, na startu poslednje četvrtine Trej Flauers, najbolji risiver Baltimora u ovom meču, izgubio je loptu na jard do tačdauna, da bi Džekson blizu crvene zone rivala bacio presečenu loptu na šest i po minuta pre kraja.

Tračak nade bio je fild gol Džastina Takera na dva i po minuta pre kraja, za smanjenje na 10:17, ali je Kanzas uspeo da sačuva loptu do kraja za muk u Baltimoru. Hvatanje Markiza Valdeza Skentlinga na dva minuta pre kraja na trećem daunu za osam jardi je rešilo utakmicu. Domaćin je imao samo još jedan tajm-aut za zaustavljenje vremena, pa je usledila veliko slavlje Čifsa i vatrene navijačice, muzičke zvezde Tejlor Svift, devojke tajt enda gostiju Trevisa Kelsija.

Mnogo je to poklona koji je branilac titule znalački iskoristio. Odbrana sa Krisom Džonsom je bio sjajna, zaustavila je Lamarova trčanja, glavnu snagu domaćeg tima.

Kanzas je opet u Superboulu, četvrti put za šest godina koliko je startni kvoterbek Patrik Mahoms. Dva put je podigao Lombardijev trofej, pobedama nad San Franciskom 2020. i prošle godine nad Filadelfijom, a dva puta je zaustavljen u finalu AFC-a od Nju Inglanda i Sinsinatija i poražen u Superboulu od Tampe Beja 2021. godine.

Sada Mahoms i ova generacija Čifsa igraju za treći trofej, a četvti u istoriji Poglavica. Ovo je čak četvrto učešće Kanzasa u Superbulu u prethodnih pet sezona i nagoveštaj rađanja dinastije slično Brejdijevoj i Beličikovoj u Nju Ingland Petriotsima (šest trofeja za skoro dve decenije).

Baltimor opet nije iskoristio pol-poziciju u AFC-u kao pre četiri godine i prednost domaćeg terena, pa će morati da sačeka bar još godinu za napad na najvredniji pehar „preko bare“.

Patrik Mahoms je imao 30 uspešnih dodavanja za 241 jard, tačdaun pas, bez izgubljene lopte. Ajzea Pačeko je sakupio 68 iz 28 nošenja, dok je Trevis Kelsi imao čak 11 hvatanja za 116 jardi. Lamar Džekson je jedva imao 50 odsto uspešnih pasova (20/37) za 272 jarda, po tačdaun pas i presečenu loptu. Sakupio je i 54 posle trčanja. Zej Flauers, iz pet jardi stigao je do 115 jardi, ali je bio jedan od tragičara meča posle ispuštene lopte na jard od end zone Čifsa početkom poslednje četvrtine. Zvezda Baltimora Odel Bekam je samo imao tri hvatanja za 22 jarda.

Odbrana Čifsa dobila je rat protiv napada Baltimora, i to je bilo dovoljno za slavlje i Superboul za dve nedelje.

NFL, PLEJ-OF – FINALA KONFERENCIJA

Nedelja

AFC

Baltimor Rejvens - Kanzas Siti Čifs 10:17 (7:7, 0:10, 0:0, 3:0)

Ponedeljak

NFC

San Francisko Fortinajners - Detroit Lajons 34:31 (0:14, 7:10, 17:0, 10:7)



tagovi

NFL ligaNFLPatrik MahomsKanzas SitiKanzas Siti ČifsBaltimor Rejvens

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara