Kristijan Mekefi je postigao dva tačdauna (©AFP)
Kristijan Mekefi je postigao dva tačdauna (©AFP)

Cunami Fortinajnersa u nastavku, nadoknadili -17, repriza Superboula iz 2020. (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.01.24. | 04:24

NFL, plej-of: San Francisko pobedio Detroit Lajonse sa 34:31 i zakazao duel sa braniocem trofeja Vinsa Lombardija

Za dve nedelje u Gradu kocke i poroka, Las Vegasu, na stadionu Rejdersa u Superboulu igraće branilac krune Kanzas Siti i izazivač San Francisko.

Čifsi su pobedili Rejvense u Baltimoru sa 17:10, dok je u Kaliforiji, tima Kajla Šenehana slavio u trileru protiv Detroit Lajonsa sa 34:31. Biće ovo repriza meča za Lombardijev trofej iz 2020. godine, kada je Kanzas slavio sa 31:21 posle velikog preokreta u poslednjoj četvtini i čak tri tačdauna za tim Endija Rida. Sada će Fortinajnersi imati šansu da se osvete Patriku Mahomsu i drugovima i skinu ih sa NFL trona.

Izabrane vesti

Pre četiri godine Džimi Garapolo nije uspeo da donese trofej u sunčanu Kalifoniju, a sada će to pokušati Brok Pardi, mladi kvoterbek koji je bio sjajan u drugom poluvremenu protiv gostiju iz Motauna koji su imali impresivnu sezonu, najbolju u ovom milenijumu.

Furiozno su počeli gosti. Tim Dena Kembela je poveo brzo sa 14:0, u prvoj četvrtini. Pardi je bacio presečenu loptu u drugom periodu igre. Detroit je vodio sa 24:7 posle prvih 30 minuta. Mirisalo je na iznenađenje. Lajonsima je malo ko davao šanse, ali Džered Gof i kompanija su se hrabri nosili i bili blizu najveće utakmice u američkom sportu.

Kao što su se Fortinajnersi prošle nedelje provukli proitv Grin Beja (24:21) u konferencijskom polufinala, sada su takođe u trileru slavili proitv Detroita. Gof je posustao u nastavku, imali su gosti i jednu izgubljenu loptu kod vođstva od 24:17. Fortinajnersi su sa dva tačdauna izjednačili na 24:24 pred ulazak u poslednjih 15 minuta.

Poveo je domaćin sredinom poslednjeg perioda igre sa 27:24, a onda ključni trenutak meča. Gosti su imali četvrti daun za tri, sa mesta iz koga se pogađa fild go. Kembel se kockao - i izgubio. Nije hteo vrapca u ruci nego goluba na grani, nije želeo da pošalje na teren kikera, išao je da dobije novi prvi daun. Gof nije uspeo da nađe risivera Džejmisona Vilijamsa. U narednon napadu, Pardi je bio odličan, istrčao je na trećem daunu više od 20 jardi, a rezervni raning bek Elajdža Mičel je n tri minuta pre kraja postigao tačdaun, za 31:21.

Detroit je brzo odgovorio, preko Džejmisona Vilijamsa na četvrtom daunu za gol je postignut tačduan, ali je ostalo manje od minut do kraja. Imao je Kembel dva tajm-auta, pokušao je „onsajd kikom“ da dođe do lopte, ali nije uspeo, a domaćin je potrošio rutinski vreme, za tesnu, ali slatku pobedu i napad na trofej.

Brok Pardi je pošle godine odveo svoj tim do finala NFC-a, ali je Filadelfija bila bolja, a mladi kvoterbek se povredio, pa je morao na operaciju lakta. Sada se popeo stepenicu više i stigao na korak do trofeja. Imao je 20 uspešnih dodavanja iz 31 pokušaja za 267 jardi, po jedan tačdaun pas i presečenu lopu. Krisitjan Mekferi je dva puta poentirao, sakupio je 90 jarda iz 20 nošenja, dok je Pardi istrčao čak 48 jarda iz pet trčanja, što nije karakteristično za njega.

Sjajan je bio i Dibo Semjuel sa 89 jarda iz osam hvatanja, dok je Brendon Ajuk imao tačdaina, tri lopte je uhvatio za 68. Odbrana na čelu sa Nikom Bosom i Fredom Vornerom se probudila u nastavku i bila tas na vagi da se preokrene rezultat.

Džered Gof neće igrati drugi Superboul u karijeri. Prvi je izgubio sa Remsima od Nju Inglanda (3:13). Bio je solidan sa 25 dodavanja iz 41 pokušaja za 273, tačdaun pas, bez izgubljene lopte, ali nedovoljno da se dobije prvi favorit za Lombardijev trofej.

Blistao je raning bek Dejvid Montgomeri sa 93 jarda. Sem Laporta je imao 97 jardi iz devet hvatanja, a Amon Ra Sent Braun sedam za 87. Vilijams je uhvatio tačdaun pas na nešto manje od minut do kraja, ali je to samo na kratko unelo neizvesnost.

San Francisko će imati ulogu blagog favorita protiv Kanzasa za dve nedelje. Videćemo da li će mladi Pardi da zaseni velikog Mahomsa.

NFL, PLEJ-OF – FINALA KONFERENCIJA

Nedelja

AFC

Baltimor Rejvens - Kanzas Siti Čifs 10:17 (7:7, 0:10, 0:0, 3:0)

Ponedeljak

NFC

San Francisko Fortinajners - Detroit Lajons 34:31 (0:14, 7:10, 17:0, 10:7)



tagovi

NFLNFL ligaSan Francisko FortinajnersDetroit Lajons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara