Aleks Dujšebajev, Mikel Hansen, Niklas Ekberg i Nedim Remili (©Reuters)
Aleks Dujšebajev, Mikel Hansen, Niklas Ekberg i Nedim Remili (©Reuters)

Crème de la crème: Šveđani bez najboljeg na Galske petlove, Furija otpisana protiv strašne Danske

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.01.23. | 09:17

Svetsko prvenstvo za rukometaše: Jim Gotfridson ne igra za domaćina danas (21.00) u rasprodatoj Tele 2 areni u Stokholmu. Nikola Karabatić rovit, ima povredu stopala. Španija se provukla protiv Norveške, a u Gdanjsku sledeći rival je dvostruki uzastopni prvak planete (18.00)

Sve se okreće, sve se menja, samo rukometni poredak ostaje isti. Treće veliko takmičenje, dva Svetska i jedno Evropsko prvenstvo, u borbi za medalje su iste reprezentacije – Danska, Švedska, Francuska i Španija. Na Olimpijskim igrama u Tokuju 2021. godine Egipat se „ugurao“ umesto selekcije Tri krune. Najbliži da sruši rukometni krem bila je Norveška koja je na neverovatan način poražena pre dva dana u poljskom Gdanjsku posle 80 minuta drame od Crvene furije koja ima devet života.

Današnja polufinala, Španija – Danska i Francuska – Švedska, biće repriza prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Budimpešti, kada se na kraju radovala selekcija Tri krune koja je u velikom finalu bila bolja od Furije, golom Niklasa Ekberga iz penala u poslednjoj sekundi.

Izabrane vesti

Danska juri ono što nijednoj selekciji dosad nije uspelo, da treći put uzastopno bude prvak sveta. Mikel Hansen i drugovi igraju fantastično, imali su samo jedan kiks na šampionatu, remi sa Hrvatskom, ali su u ostalim mečevima bili dominantni.

Derbi dana je duel u Stokholmu u rasprodatoj Tele 2 areni. Meč Švedske i Francuske večeras (21.00) posmatraće svih 22.000 gledalaca, koliki je i kapacitet dvorane u prestonici ove skandinavske zemlje. Karte su planule. Šveđani, rukometna supersila, čekaju na titulu 24 godine i sada imaju veliku šansu pred svojim navijačima da podignu trofej.

21.00: (1,95) Francuska (8,00) Švedska (2,15)

Četa Glena Solberga biće desetkovana u polufinalu. U četvrtfinalu protiv Egipta povredio se najbolji igrač, vođa selekcije, prošlogodišnji MVP Evropskog prvenstva, Jim Gotfridson. As nemačkog Flenzburga je polomio prst u prvom poluvremenu duela sa Faraonima i čeka ga dvomesečna pauza. Biće to veliki hendikep, ali ne i nenadoknadiv. Moraće ostali da nadomeste izostanak organizatora igre. Šveđani imaju najbolji tandem krila na svetu. Na levoj strani je as Barselone Hampus Vane, na desnoj strašni Niklas Ekberg. Dosta se očekuje od Erika Johansona i Lukasa Sandela, uz fenomenalnog golmana Andreasa Paličku koji brani kao u transu na ovom šampionatu.

KVOTE ZA ŠAMPIONA SVETA U MOZZARTU - DANSKA 1,75, FRANCUSKA 5,00, ŠVEDSKA 5,00, ŠPANIJA 9,00.

Nisu ni Francuzi bez problema. Rukometni G.O.A.T. Nikola Karabatić je povređen, muči ga stopalo. Pod znakom je pitanja, ali svi u taboru Galskih petlova veruju da će neuništivi veteran, najtrofejniji rukometaš u istoriji, da bude spreman makar za desetak minuta na terenu. Neizvestan za duel je i mladi levi bek Tibo Brit koji je propustio duel sa Nemačkom pre dva dana.

Francuzi su stigli na Svetsko prvenstvo bez mnogo bitnih igrača (Ugo Deska, Benoa Konku, Timoti N’Gasan, Karl Konan, Vesli Pardin...), ali njihovi izostanci se nisu osetili. Ima Gijom Žil veliki izbor, pa je svejedno ko će na teren. Od bekova tu su Kentin Mae, Eloim Prandi i Nedim Remili koji su u odličnoj formi. Imaju Francuzi luksuz da na ovom šampionatu jedan od najboljih igrača današnjice Dika Mem bude u drugom planu. Desni bek Barselone je rovit, muči ga povreda zbog koje je malo igrao u prvom delu prvenstva. Biće Mem u timu, pa će možda biti veliki adut pred grotlom Šveđana u Stokholmu. Protiv Nemaca je fantastičan na golu bio Remi Desbone koje je zasenio standardnog veterana Vensana Žerara. Veliki adut biće najbolji tandem pivotmena na svetu, Ludovik Fabregas i Nikola Turna.

Nijanse će odlučiti. Prošle godine u fenomenalnom meču u Budimpešti, Šveđani su pobedili Trikolore sa 34:33, a Gotfridson je bio junak meča, strelac devet pogodaka.

Španci imaju devet života. Ni gol prednosti i lopta u posedu Norvežana na 19 sekundi pre kraja nisu bili dovoljni Vikinzima da obore na pleća žilavu četu rukometnog genija Đordija Ribere. Španija, iako manjka kvalitetom u odnosu na ove tri selekcije polufinaliste Svetskog prvenstva, opet je u završnici. Danska se poigravala sa Mađarskom u četvrtfinalu (40:23), a ima ulogu velikog favorita danas (18.00) u poljskom Gdanjsku u prvom polufinalu Svetskog prvenstva.

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

Mikel Hansen, Matijas Gidsel i nadolazeća zvezda svetskog rukometa Simon Pitlik nose dvostruke uzastopne šampione sveta, dok na golu i dalje dominira Niklas Landin Jakobsen, čuvar mreže Kila, od naredne sezone Olborga. Španci godinama oskudevaju u bekovima. Osim Aleksa Dujšebajeva nemaju klasu na spoljnim pozicijama, ali Ribera uvek izmisili način da pobedi. Najbolje godine Kaneljasa i Makede su bile pre sedam, osam godina, ali veterani se i dalje ne daju, pogotovo Kaneljas, rukometaš švajcarskog Kadeten Šafhauzena. Protiv Norveške selektor Španije u drugom poluvremenu igrao je sa dvojicom pivotmena. Sigurno je iskusni strateg spremio taktiku protiv atomskog rukometa koji igraju Danci.

Pokušaće Furija da umrtvi igru, da ne dozvoli trku sa fantastičnom četom Nikolaja Jakobsena. Veliki adut na golu biće golman Barsleone Gonzalo Perez de Vargas. Španija je prošle godine pobedila Dance sa 29:25 u polufinalu Evropskog prvenstva u Budimpešti, pa će Skandinavci imati veliki motiv da se osvete i dođu na korak do het-trika i nove svetske krune.

Jedno je sigurno, danas nas očekuju rukometne poslastice, duel četiri titana.

Utakmice polufinala možete da pratite na kanalima RTS-a i Arene Sport.

OVDE pogledajte ponudu Mozzartu za broj golova 16 igrača.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

POLUFINALE (STOKHOLM I GDANJSK)

Petak

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

21.00: (1,95) Francuska (8,00) Švedska (2,15)

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MESTA (STOKHOLM)

15.30: (1,80) Nemačka (8,00) Egipat (2,35)

18.00: (1,17) Norveška (12,0) Mađarska (6,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija FrancuskeSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija ŠvedskeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara