Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)
Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)

Crna Gora ima najbolju sigurnosnu bravu, jedna kombinacija Srbiji otvara vrata četvrtfinala

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.02.24. | 08:13

Petar Tešanović garantuje dvocifren broj odbrana i u stanju je kod šutera da izazove ’napad panike’. Ipak, ni čovek koji je skinuo pet peteraca Amerikancima nije bez mana

Suparnicima koje su kuglice na žrebu dodelile Srbiji nije mogao selektor Uroš Stevanović da bude najzadovoljniji, ali rasporedom i scenariom na premijeri Svetskog prvenstva – jeste. I te kako. Olimpijski šampion je, uz omanje poteškoće, zaveslao ka Parizu i da sve bude bolje, Crna Gora je tek posle izvođenja peteraca dobila Amerikance, što znači da je ostala bez jednog boda. Delfini bi trijumfom u balkanskom klasiku (15.30, RTS1) odškrinuli vrata četvrtfinala i ugledali vizu, ali da bi kroz ista prošli u Dohi će morati da obiju najbolju sigurnosnu bravu.

Nalazio se Petar Tešanović u senci Dejana Lazovića, strpljivo je čekao šansu da postane prvi čuvar mreže crnogorske reprezentacije i bez bilo kakve dvojbe postao je daleko najvažniji faktor u timu Vladimira Gojkovića. Kao malo ko u stanju je da nizom intervencija preokrene utakmicu, gotovo uvek garantuje dvocifren broj odbrana i u stanju je kod protivničkih šutera da izazove ’napade panike’. Amerikance je hipnotisao, sada je na srpskim vaterpolistima da pokušaju da odgonetnu kombinaciju.

Izabrane vesti

U odabranom društvu se nalazi Brešin golman, jedan je od tek trojice koji su upisali deset i više odbrana u prvom kolu Svetskog prvenstva. Marko Bijač u pobedi Hrvatske – okruglo deset; grčka ’jedinica’ Emanuil Zerdevas i Petar Tešanović – čak 12. Ali, sa tim da je reprezentativac Crne Gore skinuo čak pet peteraca američkim vaterpolistima. Aleksu Bouvenu i Maksu Irvingu po dva, te jedan Rajderu Dodu. Pucao je od samopouzdanja, skidao nemoguće, međutim, ni on nije bez mana...

Crna Gora može da računa da će Petar Tešanović ponoviti takvu partiju, jer u prethodna dva meča na planetarnim šampionatima protiv Srbije imao je 27 odbranjenih šuteva. Ići će mu naruku ukoliko protok lopte ne bude na zavidnom nivou, ukoliko napadi budu statični, jer ništa više ne voli nego kada ka njegovom golu pucaju iz mesta ili preko bloka. Ali budu li udarci posle prebačaja, onda je priča nešto drugačija.

Petar Tešanović (©European Water Polo Championship 2024)Petar Tešanović (©European Water Polo Championship 2024)

Iako je sa srpskim haubicama dobijao ’male ratove’, iz utakmica nije izlazio kao pobednik. U Budimpešti su Delfini trijumfovali u razigravanju, a u Dohi posle boljeg izvođenja peteraca. Na prethodnom Svetskom prvenstvu imale su Ajkule i pet golova prednosti, sve ispustile – što je pokazatelj da, kao i ekipa Uoša Stevanovića, imaju nagle padove u igri – i u poslednjem minutu preko levorukog Alekse Ukropine izborile se za penal-rulet, ali je tamo Đuro Radović zatresao prečku, dok je Dušanu Matkoviću šut zaustavio Branislav Mitrović.

Prošla je i Crna Gora kroz famoznu smenu generacije i zapravo je jedini tim iz ’velike sedmorke’ koji posle Olimpijskih igara u Tokiju ima slabije rezultate od Srbije. Niti jednom nije ušla u borbu za medalje, četvrtfinale je bilo najdalji domet. Poput Srbije još nije izborila olimpijsku vizu, ali su se igrači koje Vladimir Gojković vodi na velike turnire ustalili. Podelio je uloge, beloruski vaterpolista Kanstantsin Averka pao je u drugi plan i moguće da će biti prekobrojan, kao i za meč sa Amerikancima. U njemu nije bilo ni Đura Radovića, levorukog bombardera splitskog Jadrana.

Đuro Radović (©European Water Polo Championship 2024)Đuro Radović (©European Water Polo Championship 2024)

Bude li u sastavu, biće to prednost Ajkula, jer pored Đura Radovića na nezgodnoj strani imaju još jednog levorukog šutera – Aleksu Ukropinu. Često će lopta u situacijama sa igračem više ići na dugogodišnjeg igrača Radničkog iz Kragujevca, dok će sa suprotne strane pretnja u šutu biti Dušan Matković. Na otvaranju šampionata u crnogorskom timu za kreaciju su bili zaduženi Vasilije Radović i veteran Draško Brguljan, koji se vratio u državni tim, a zbog Miroslava Perkovića će srpski bekovi biti pod velikim opterećenjem.

Crnogorski sidraš dobar je u realizaciji sa centarske pozicije, još bolji kada treba da izvuče napad sa igračem više. Amerikance je četiri puta navukao, na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku iznudio je 32 isključenja i po tom parametru uspešniji je bio samo Konstantinos Kakaris iz Grčke. Neće biti jednostavno njegovom klupskom saborcu Radomiru Drašoviću i Savi Ranđeloviću da ga primire, a još teže će biti ekipi Vladimira Gojkovića da izađe na kraj sa Nikolom Jakšićem.

Kapiten Srbije je briljantno odigrao još jedan meč u kapici sa državnim grbom, otvorio je prvenstvo sa četiri gola i zajedno sa Dušanom Mandićem, koji je Japancima dao jedan manje, verovatno će biti najveća pretnja po Petra Tešanovića. Da mu procenti opadnu od krucijalno značaja biće uključenost krila, odnosno kakve će lopte i kojom brzinom će ih slati Viktor Rašović, Strahinja Rašović, Nikola Lukić...

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

11.30: (1.75) Australija (hen -13,5) Južna Afrika (1.95)

17.00: (1.45) Španija (8.00) Hrvatska (3.60)

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

07.00: (1.85) Francuska (hen -12,5) Kina (1.85)

08.30: (1.85) Grčka (hen -9,5) Brazil (1.85)

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

10.00: (1.10) SAD (13.0) Japan (9.00)

15.30: (1.90) Srbija (6.50) Crna Gora (2.45)

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

14.00: (1.85) Kazahstan (hen 13,5) Rumunija (1,85)

18.30: (1.90) Mađarska (6.50) Italija (2.45)

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija Crne GoreUroš StevanovićVladimir GojkovićDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićRadomir DrašovićSava RanđelovićRadoslav FilipovićBranislav MitrovićPetar TešanovićĐuro RadovićVasilije RadovićMiroslav PerkovićAleksa UkropinaDraško BrguljanKanstantsin Averka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara