Felipe Perone (©Reuters)
Felipe Perone (©Reuters)

Crnogorcima će se dugo u snu javljati Đurđićeva prečka, Španija preživela pakao i ušla u polufinale

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 20:34

Crvena furija za novo finale Svetskog prvenstva sa Španijom, Ajkule na Delfine u razigravanju

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Tako blizu, a tako daleko Crna Gora bila je od iznenađenja u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Oko Španaca okretao se ceo Margit Siget, nisu znali šta ih je snašlo, ali preživeli su i u polufinalu udariće na Hrvatsku. Uzdasi crnogorski navijača na tribinama u završnici, Bogdan Đurđić zatresao je prečku, koja je u većem delu meča bila saveznik Ajkula, i ugašena je nada čete Vladimira Gojkovića da meč ode u penal dramu - 7:6. 

Izabrane vesti

Grčka do polufinala Svetskog prvenstva nije glatko prošla, iako je imala najpoželjnijeg rivala, Srbija nije ni stigla, a za Špance su se Crnogorci pokazali kao tvrd orah. U grupnoj fazi evidentno je bilo da Ajkule ni izbliza nemaju kvalitet koji su nekada posedovale, da im nedostaje igrač svetske klase - poslednji takav bio je Aleksandar Ivović, koji je u aprilu saopštio da je završio sa reprezentacijom i da je vreme da mlade snage povuku - i da su golmani najjače karike. 

Osiromašena je baza crnogorskih igrača, potpuno neočekivano su se izabranici Vladimira Gojkovića mučili u duelima sa Gruzijom u nokaut fazi i osmini finala sa Japanom. Teško je bilo i zamisliti da Crna Gora može da iznenadi Špance, takav scenario izostao je, ali rovovska bitka nije. Crvena furija sve vreme imala je prednost, a opet do same završnice nije bila sigurna. Kad god je tim Davida Martina pomislio da je završio posao i počeo da razmišlja o Hrvatima, vraćali su se Crnogorci u igru. 

Još jednom se potvrdilo da osvajanje prvog mesta u grupi ne mora uvek biti prednost, već da često vuče neželjene posledice - ispadanje iz ritma, previše vremena za relaksaciju i razmišljanje, i najvažnije nedostatak takmičarskih utakmica. Španci nisu dobro izgledali posle dana odmora i sparinga, bili su tromi, spori, sve ono što ih inače ne krasi. Jedna od najboljih plivačkih ekipa nije ličila na sebe, a pauza se posebno odrazila na udarne igle - Alberta Munariza i Alvara Granadosa

Ponovo je Dejan Lazović, baš kao i u osmini finala, skinuo je peterac, sakupio brdo intervencija... Saveznik jedinici Crne Gore bio je i okvir gola. Španija je disala na škrge, veštačko disanje davali su viceprvaku sveta Blai Malarah i Rožer Taulj. Opredelio se Vladimir Gojković za drugačiju taktiku u odnosu na meč sa Japanom, lopta nije gurana po svaku cenu na centre. Često je u završnicama akcija bila u rukama Bogdana Đurđića i Dušana Matkovića, koji su šutem sa distance priterali Špance uz zid. 

Crvena furija propustila je priliku da slomi Crnu Goru u trećem kvartalu, zbog prokockane prednosti drhtala je do samog kraja. Oko deset minuta Španci nisu mogli apsolutno ništa da pogode, u najboljem slučaju lopta je tresla okvir gola i dobijali su novi napad. Sve do strele Malaraha. Ni tada nije bilo gotovo, Konstantsin Averka, beloruski vaterpolista koji je u Mađarskoj debitivao za Crnu Goru, pogodio je suprotan ugao. Imale su Ajkule šut za izjednačenje, možda i peterce, Bogdan Đurđić zatresao je prečku.

ŠPANIJA - CRNA GORA 7:6

/2:1, 3:2, 1:2, 1:1/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Goldenberg, Kolombo

ŠPANIJA: Agire, Munariz 1, Granados 1, Sanauha, De Toro, Larumbe, Famera 1, Kabanjas 1, Taulj 2, Perone 1, Malarah 3, Bustos, Lorio.

CRNA GORA: Lazović, Mršić, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić 1, Radović, Đurđić 2, Perković 1, Baničević 1, Matković 1, Petković, Tešanović.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - ČETVRTFINALE:

Sreda

Grčka - SAD 16:11

Srbija - Hrvatska 12:14

Španija - Crna Gora 7:6

Mađarska - Italija 10:11


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Crne GoreBogdan ĐurđićMiroslav PerkovićAlvaro GranadosAlberto MunarizVladimir Gojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara