Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Danska određuje ko će u polufinale – Francuska ili Island, Crna Gora može direktno na SP

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.01.22. | 10:45

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Svetski šampion siguran u borbi za medalje, ali ima motiv da pomogne Ribarima i da se osveti Galskim petlovima za poraz u finalu Olimpijskih igara

Prštaće u poslednjim mečevima Grupe 1 na Evropskom prvenstvu za rukometaše u Budimpešti. Danska je sigurna u polufinalu, za drugo mesto se bore Francuska i Island, dok Crna Gora može da izbori treću poziciju i da igra sa Norveškom za peto mesto na šampionatu i direktan plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine u Švedskoj i Poljskoj.

Sve zavisi od Danaca. Prvi favorit za zlato jedina selekcija sa maksimalnim učinkom na EP. Mikel Hansen i drugovi igraju fantastično. Osim bombardera Pari Sen Žermena, golmana Niklasa Landina Jakobsena, na ovom prvenstvu veliko pojačanje je oporavljeni srednji bek Vesprema Rasmus Lauge. Uz fantastičnog desnog beka Matijasa Gidsela, četa Nikolaja Jakobsena izgleda kao nepobediva u prestonici Mađarske.

Izabrane vesti

Grupnu fazu, Skandinavci završavaju sa Francuskom. Reč je o duelu dve reprezentacije koje dominiraju poslednjih desetak godina. Mikel Hansen i drugovi imaće motiv da se revanširaju Galskim petlovima za poraz u finalu Olimpijskih igara u Tokiju. Rezultat ovog meča zanima i Islanđane. Ako Ribari dobiju Crnu Goru, a Danska pobedi Trikolore, onda će olimpijski šampion iz Tokija ostati bez polufinala i igraće za peto mesto.

20.30: (1,85) Danska (8,00) Francuska (2,30)

Dancima su Francuzi najneugodniji rival poslednjih pet-šest godina, pa će sigurno igrati punom snagom, bez kalkulacija, sa željom da izbaci konkurenta iz borbe za medalje. Danska je jedna od retkih selekcija koja nije imala probleme s koronom. Francuzima su zaraženi selektor Gijom Žil, kao i iskusni srednji bek Vesprema Kentin Mae.

Šampion sveta je dobio tri od četiri poslednje utakmice protiv Galskih petlova, ali je poražen u najvažnijem duelu za olimpijsko zlato prošlog leta. Bilo je 25:23 za Francusku. Poslednji meč su odigrali početkom novembra prošle godine na turniru Zlatne lige u Norveškoj. Skandinavci su dobili sa 31:26. Kako igraju Danci na ovom prvenstvu imaju ulogu favorita u današnjem meču u Budimpešti bez obzira što je za Francuze ovaj meč biti ili biti.

Ako Francuska pobedi biće lider Grupe 1 i u polufinale će igrati sa Švedskom, dok bi Danci udarili na branioca evropske krune Špance. Galskim petlovima je dovoljan bod za polufinale i drugo mesto u grupi.

Mnogo toga bi moglio da se reši u prvom meču Grupe 1, Crna Gora – Island (15.30). Obe selekcije imaju veliki motiv. Ribari imaju šansu za polufinale, a Crna Gora može do borbe za peto mesto sa Norveškom i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj naredne godine.

Četa Zorana Roganovića je već ispisala istoriju. U najgorem slučaju može da bude na 11. mestu, a pre ovog EP najbolji plasman bila je 12. poziciji 2008. godine. U slučaju da Hrvatska pobedi desetkovani sastav Holandije (18.00), onda bi Sokolovi trijmfom protiv Islanda bili treći. Ako Lale iznenade Kauboje, onda bi gol-razlike u trouglu Islanda, Crne Gore i Holandije odlučivala o trećem mestu u Grupi 1.

15.30: (4,90) Crna Gora (10,0) Island (1,25)

Islanđani će biti silno oslabljeni u meču sa Crnom Gorom. Bjergin Pal Gustafson, koji se posle izolacije vratio na teren protiv Hrvata, opet je u utorak bio pozitivan na koronu i vraćen je u karantin, u kojem mu se pridružio i Eliđi Viđarson. Od ranije su u izolaciji kapiten Aron Palmarson, Janus Dađi Smarason, Bjarki Mar Elison, Elvar Jonson, Torgeir Kristjanson, Olafur Guđmundson, Agust Bjergvinson i Arnar Arnarson.

18.00: (6,25) Holandija (12,0) Hrvatska (1,17)

Moguće je da će neki od njih igrati danas ako budu negativni na poslednjem testu, ali je pitanje šta mogu da urade posle pet dana bez treninga.

"Umor naravno stiže. Sve što smo radili od letos je palo u vodu zbog kovida, prehlada... To svako mora da razume. Nisam ni hteo da pričam o tome, gledam da zaštitim momke. Sigurno je da ćemo izvući poslednji atom snage, jer je utakmica sa Islandom veoma važna za sve nas“, rekao je selektor Roganović, prenose Vijesti.

Koliko je važan današnji duel, najbolje ilustruju reči Vasilija Kaluđerovića.

"Za sve nas ova utakmica puno znači, dobiti šansu da igramo meč za peto mesto je velika stvar, pogotovo za našu malu državu i naš rukomet. Moramo da zaustavimo njihovu tranziciju, jer svaki promašaj veoma brzo kažnjavaju. Ako to prekinemo i umorimo ih, nećemo im dati lake golove, već moramo da ih nateramo da igraju pozicioni napad“, rekao je jedan od najmlađih u selekciji.

----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA RUNDA, 4. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

15.30: (4,90) Crna Gora (10,0) Island (1,25)

18.00: (6,25) Holandija (12,0) Hrvatska (1,17)

20.30: (1,85) Danska (8,00) Francuska (2,30)

***kvote su podložne promenama

Utorak

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Poljska - Španija 27:28 (13:14)

Nemačka - Rusija 30:29 (16:12)

Švedska - Norveška 24:23 (9:14)



tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo za rukometašerukometna reprezentacija crne goreRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara