Gavril Subotić (©MN Press)
Gavril Subotić (©MN Press)

Debitanti hrabri i drski, a reprezentativci iz Boke Kotorske velika snaga Srbije

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.06.22. | 17:04

Marko Radulović, Nikola Lukić i Gavril Subotić postigli prvence na planetarnoj smotri i pokazali da ne zaziru da potegnu kada se meč lomi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Nigde se nije rodilo toliko vrhunskih vaterpolista kao na potezu od Kotora do Dubrovnika. Najvaterpolskiji grad na svetu dao je Hrvatskoj čitavu jednu generaciju koja je rekorder po broju uzastopnih osvojenih medalja na Svetskim prvenstvima - čak sedam, a sve je potpisao Andro Bušlje - dok je Boka Kotorska nepresušni izvor srpskih šampiona. 

Izabrane vesti

Nit manjeg zaliva, nit većeg talenta za vaterpolo. Svaki put dizala se prašina kada su momci iz Boke odlučili da stanu pod srpsku zastavi i uvek je Srbija bila na dobitku. Pre ili kasnije. Andrija Prlainović i Dušan Mandić, novi lider Delfina, dokazani su šampioni, a u Budimpešti po prvu svetsku medalju idu Gavril Subotić i Nemanja Vico. I već su na premijeri pokazali da ogromna snaga Srbije leži u Boki. 

Funkcionisao je napad Srbije u finišu duela sa Amerikancima poput švajcarskog sata, promena strane i tajming za šut - pravovremeni. U milisekundu. Sušta suprotnost defanzivi, zbog koje je Dejan Savić propisno izribao reprezentativce. Trio iz Boke Kotorske zaslužan je bezmalo za polovinu golova na otvaranju Svetskog prvenstva. Dušan Mandić je iz pet hitaca četiri puta matirao Drua Holanda - američki golman sakupio izvrsnih 14 intervencija i bio blizu 50 odsto odbranjenih šuteva - dok su Gavril Subotić i Nemanja Vico spakovali po dva. 

Primorski tercet je gro golova dao u drugom pluvremenu, zatvorili su meč i potpisali poraz Amerikancima. A, Srbija se upravo pogocima Mandića iz peterca i Subotića pred kraj trećeg kvrtala odlepila, stekla tri gola prednosti i došla u priliku da spokojna uđe u završnicu. Stegnutost kod Subotića, debitanta na Svetskom prvenstvu, iščezla je posle tog gola, oslobodio se i podebljao učinak u državnom timu.

“Dobro je što smo pobedom otvorili prvu utakmicu na šampionatu. Očekivano težak meč, Amerikanci su pokazali da su uvek neugodna i fizički pripremljena ekipa. Sigurno da nismo prikazali najbolju igru, dizaćemo se tokom turnira. Podvlačim, najbitnije je da smo trijumfovali”, rekao je Gavril Subotić posle uvodne pobede na šampionatu.

Iako nema pozamašan staž i ne odiše sportskim bezobrazlukom u bazenu, kao što je to slušaj sa Markom Radulovićem ili Nikolom Lukićem iz Radničkog, Subotić je među najefikasnijim iz trenutnog sastava. Na 59 utakmica je 93 puta tresao mrežu, a bolji učinak imaju samo Dušan Mandić (212 utakmica, 330 golova), Strahinja Rašović (101 utakmica, 166 golova) i Nikola Jakšić (141 utakmica, 117 golova). 

Ogroman napadački doprinos protiv Amerike dao je pomenuti duo Kragujevčana, zajedno sa momcima iz Boke Kotorske definitivno su slomili otpor rivala. Nisu se libili da potegnu, drskost i hrabrost iz Radničkog poneli su i u Mađarsku, i upravo bi ta širina mogla da bude odlučujuć faktor kada dođe do borbe za medalje. Bez ikakvih problema vaterpolisti Srbije pokrivaju više pozicija i menjaju strane. 

I kada centralni bekovi uđu u problem sa ličnim greškama, kao što je to sinoć bio slučaj kada su Sava Ranđelović i Radomir Drašović zaradili treću, isključujuću, a Nikola Jakšić bio opterećen sa dva faula, Mandić i Subotić gabaritima mogu da odgovore i toj ulozi i sačuvaju protivničke centre. Srbija će se do kraja boravka u Segedinu i po dolasku u Budimpeštu, gde će se igrati na otvorenom bazenu, posvetiti unapređenju odrane, kojom niko od Delfina nije zadovoljan. 

“Mislim da nam je odbrana bila jako loša, ali smo na kraju smo pobedili. Možda je bio i neke treme. Čestitao bih ekipi, idemo dalje. Korak po korak, sledi Australija, pripemaćemo se”, poručio je Nikola Lukić i dotakao se debija na Svetskom prvenstvu:

“Možda je na početku bilo malo treme, ali sam je kasnije probio”, rekao je kroz osmeh Lukić

Glavni utisak Marka Radulovića, momka koji je prošao školu Primorja iz Rijeke, jeste prosečno izdanje celog tima.

“Nije ovo bila naša najbolja partija, pogotovo u odbrani, ali nadamo se da ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu”. 

Sada kada je led probijen i derbi dobijen, svi će biti opušteniji, a tada igrači izvlače najbolje iz sebe.


tagovi

Gavril SubotićDušan MandićNemanja VicoMarko RadulovićNikola Lukićvaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara