Tom Brejdi (©Reuters)
Tom Brejdi (©Reuters)

Dele se karte za plej-of: Upaljen alarm na Floridi, Brejdi mora da pokrene Tampu, šampion protiv hita sezone, popravni za Tenesi

Vreme čitanja: 6min | ned. 13.12.20. | 11:01

Bakanirsi sa legendarnim asom posle tri poraza u poslednja četiri kola nemaju više pravo na kiks. Kanzas u Majamiju, derbi u Las Vegasu, lak posao za Sijetl, Grin Bej i Nju Orleans. Karson Venc nije više startni kvoterbek Filadelfije. San Francisko opet domaćin u Finiksu

Do kraja ligaškog dela sezone u NFL-u ostala su još četiri kola, a i dalje nije poznat nijedan učesnik plej-ofa. To bi danas mogli da ostvare Kanzas Siti Čifsi i Pitsburg Stilersi u AFC-u, odnosno Nju Orleans u NFC-u.

Pre početka sezone mnogo se očekivalo od Tampa Beja. Stigao je legendarni Tom Brejdi, hvatački korpus je na papiru najjači u ligi, ali ne ide sve kako su zamislil u taboru Bakanirsa. Tri poraza u poslednja četiri kola (od Nju Orleansa, Los Anđeles Remsa i Kanzas Sitija) i to sve na svom terenu na Floridi upalilo je alarm u Tampi. Veliki Tom ne igra onako kako se od njega očekuje, a prst sumnje uperen je i u glavnog trenera Brusa Erijansa.

Izabrane vesti

Brejdi ima pune 43 godine, ruka ga ne služi kao pre, poslednjih godina nije se proslavio bacanjem dugih lopti od 20+ jardi. Arijansova filozofija se zasniva na takvim dodavanjima, a to Brejdi očigledno više ne može. Nije iskusni stručnjak prilagodio igru zvezdi koju ima u svojim redovima. Tampa je imala dve nedelje pauze da se spremi za jedan od ključnih mečeva do kraja godine, a to je duel sa sve boljom Minesotom (19.00). Vajkinzi su se izvukli poslednje dve nedelje, tesnim pobedama u Mineapolisu protiv Karoline i Džeksonvila i plej-of je opet moguć. Imaju samo pobedu manje od današnjeg rivala.

Dobra vest za domaćina je da su najbolji igrači, kako u odbrani, tako i u napadu, zdravi. Svi očekuju eksploziju Tampe u finišu sezone kakva je bila u oktobru kada je Brejdi bio ofanzivni igrač meseca u NFC-u i imao neke ubedljive pobede. Sada je biti ili ne biti. Novi poraz udaljio bi Tampu od borbe za doigravanje što bi bilo ravno katastrofi za tim koji u ovom šampionatu ima i Superboul ambicije.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Šampion Kanzasa Siti ne briljira, pobeđuje tesno, ali čini se da je rezerva kod Patrika Mahomsa i drugova velika i da najjača oružja čuvaju za doigravanje. Čifsi imaju samo jedan poraz, bore se sa Pitsburgom za izbegavanje prve runde plej-of, a danas (19.00) putuju u Majami, prijatnom iznenađenje sezone. Dolfinsi su mlada ekipa u nastajanju. Drugu godinu je s njima Brajan Flores, nekadašnji defanzivni koordinator Nju Inglanda. Malo ko je očekivao borbu za plej-of, ali su Dolfinsi sa skorom 8-4 u igri. Imaju težak raspored do kraja, ali i šansu da se bore za ulazak među 14 najboljih timova u šampionatu. Na poziciji kvoterbeka igraće Tua Tagovailoa. Odbrana je mnogo bolji deo tima, ali čini se da će teško da zaustavi paklen napad koji predvodi Patrik Mahoms, glavni favorit za nagradu MVP Superboula i zvezda koja je letos potpisala desetogodišnji ugovor sa Kanzasom vredan pola milijarde dolara, najveći u istoriji sporta.

I danas Promo kvote u Mozzartu na pobede Totenhema, Napolija i Sosijedada.

Imaće Mahoms na raspolaganju Tajrika Hila i Trevisa Kelsija koji su već prebacili 1.000 jardi. Majami ima u svojim redovima ima jednog od najboljih kornebekova liga, Ksevijana Hauarda koji će imati težak zadatak da zaustavi Hila, najbržeg risivera lige, nekadašnjeg juniorskog šampiona sveta u štafeti četiri puta 100 metara.

Važan meč igraće se na stadion Met Lajf u Njujorku gde Džajantsi dočekuju Arizonu (19.00). Oba tima se bore za plej-of. Ekipa iz Velike jabuke je u odličnoj formi, ima četiri vezane pobede, dok su domaćini u lošoj seriji od četiri poraza u poslednjih pet kola. Odsustvo zbog virusa korona iskusnog risivera Lerija Ficdžerlada i slabija forma kvoterbeka Kajlera Marija uticala je na slabije partije Kardinalsa, ali i dalje mogu da nadoknade propuste. Za Njujorčane posle meča pauze u tim se vraća kvoterbek Danijel Džons. On je propustio utakmicu u Sijetlu, kada su Džajantsi šokirali Rasela Vilsona i kompaniju i sa drugim vođom napada Koltom Mekojem slavili na Senčeri Link fildu.

Sijetl ima lak posao protiv Džetsa koji klize ka sezoni 0-16 i prvom piku na draftu naredne godine. Sihoksi su u padu, imaju četiri poraza u poslednjih sedam mečeva. Vilson je takođe u silaznoj putanji, ali Zeleni iz Njujorka su idealan rival za povratak u pobednički ritam.

Grin Bej na papiru ima lak zadatak u Detroitu, ali su Lajonsi rasterećeni posle smene trenera Meta Patriše. Prošle nedelje su pobedili Čikago posle velikog preokreta u poslednjoj četvtini. Eron Rodžers igra sjajno, prošle nedelje je protiv Filadelfije bacio 400. tačdaun u karijeri, najbrže od svih kvoterbekova u istoriji, a u napadu ima trenutno možda i najboljeg risivera lige Devontea Adamsa koji ima 13 uhvaćenih pasova za poentiranje, koliko i Tajrik Hil iz Kanzasa.

Jedan od ključnih mečeva za oba tima je duel Las Vegas – Indijanapolis. Posebno za Rejdersa ovaj meč može da bude presudan u borbi za plej-of. Izvukli su se u Njujorku prošle nedelje protiv Džetsa, kada su pobedili pasom pet sekundi pre kraja, kada je Derik Kar s centra bacio loptu ka rukiju Henriju Ragsu. U grad poroka i kocke stižu odlični Koltsi, sa dobrom odbranom. Pod znakom pitanja je igranje glavnog igrača u napadu Las Vegasa, raning beka Džoša Džejkobsa. On nije igrao prošle nedelje u Njujorku, a sada bi mogao da se vrati, ali nije 100 odsto spreman. Indijanapolis igra toplo-hladno ove sezone. Nikada se ne zna od Filipa Riversa šta možemo da očekujemo.

Tenesi je poražen prošle nedelje na svom terenu od Klivlenda, a sada ima šansu za popravni protiv divizijskog rivala Džeksonvila. Ovo je prilika za Derika Henrija da opet razbije omiljenog rivala kome je zadavao glavobolje prethodnih godina. Nju Orleans ne bi trebalo da ima težak posao u Filadelfiji. Iglsi su se konačno odlučili da promene kvoterbeka. Prvi put kao starter u NFL šampionatu igraće ruki Džejlen Harts koji menja tragično lošeg Karsona Venca. Imaće mladi kvoterbek odmah vatreno krštenje sa jednom od najboljih odbrana lige, sa Kameronom Džordanom, Demarijom Dejvisom i odličnom prednjom defanzivnom linijom Sejntsa.

Vašington igra fantastično u poslednje vreme. Na krilima veterana Aleksa Smita prošle nedelje je pao Pitsburg na Hajnc fildu, a tim iz prestonice danas (22.25) igra u Finiksu protiv San Franciska. Fortinajnersi ne mogu da igraju na svom stadionu Levis jer su vlasti Santa Klare zabranili sve utakmice zbog očajne epidemiološke situacije u tom delu Kalifornije. Vašington ne može da računa na startnog raning beka Entonija Gibsona. Ron Rivera, trener gostiju, sve nade polaže u granitnu odbranu kojom komanduje fantastični ruki, drugi pik na ovogodišnjem draftu, defanzivni end Čejs Jang.

Četa Kajla Šenehana nije digla ruke od plej-ofa, ima i dalje matematičke šanse, ali bi morala da pobedi sve do kraja i da se nada kiksu rivala. Prošlosezonski finalista Supeboula plaća danak brojnim povredama tokom sezone i odsustvu startnog kvoterbeka Džimija Garopola i najplaćenijeg tajt enda lige Džordža Kitla.

NFL – 14. VIKEND

Petak

Los Anđeles Rems - Nju Ingland Petriots 24:3 (10:0, 7:3, 7:0, 0:0)

Nedelja

19.00: (1,60) Karolina Panters (14,0) Denver Bronkos (2,55)

19.00: (2,40) Čikago Bers (13,0) Hjuston Teksans (1,70)

19.00: (2,55) Sinsinati Bengals (14,0) Dalas Kaubojs (1,60)

19.00: (4,60) Džeksonvil Džeguars (15,00) Tenesi Tajtens (1,20)

19.00: (3,70) Majami Dolfins (14,0) Kanzas Siti Čifs (1,35)

19.00: (2,40) Njujork Džajants (13,0) Arizona Kardinals (1,70)

19.00: (1,30) Tampa Bej Bakanirs (15,0) Minesota Vajkings (4,00)

22.05: (2,55) Las Vegas Rejders (14,0) Indijanapolis Kolts (1,60)

22.05: (1,02) Sijetl Sihoks (22,0) Njujork Džets (16,0)

22.25: (5,40) Detroit Lajons (15,0) Grin Bej Pekers (1,20)

22.25: (1,85) Los Anđeles Čardžers (15,0) Atlanta Falkons (2,15)

22.25: (4,60) Filadelfija Igls (15,0) Nju Orleans Sejnts (1,25)

22.25: (1,60) San Francisko Fortinajners (14,0) Vašington Fudbol tim (2,55)

Ponedeljak

02.20: (1,70) Bafalo Bils (13,0) Pitsburg Stilers (2,40)

Utorak

02.15: (2,55) Klivlend Brauns (14,0) Baltimor Rejvens (1,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sijetl SihoksKanzas Siti ČifsTampa Bej BakanirsGrin Bej Pakersamerički fudbalNFLnflNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara