Nemanja Ubović (©European Water Polo Championship 2024)
Nemanja Ubović (©European Water Polo Championship 2024)

Delfini danas dobijaju poslednjeg rivala u grupi na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.01.24. | 10:48

Pobednik duela Crna Gora – Rumunija priključiće se Srbiji, Americi i Japanu

(Od izveštača Mozzrt Sporta iz Zagreba)

Evropsko prvenstvo ušlo je u završnicu, danas će pasti odluka o tome ko će u finale, borbu za zlato i olimpijsku vizu – od polufinalista imaju je samo Mađari – ali će biti poznato i ko će u koju grupu od reprezentacija sa Starog kontinenta, koje su tek u Zagrebu osigurale učešće. Za sada je sigurno da su Srbiji rivali Amerika i Japan, a ime trećeg saznaće danas.

Izabrane vesti

Španija i Italija su još prošlog leta preko Svetskog kupa obezbedile učešće na planetarnom šampionatu, Mađarska, Grčka, Srbija i Francuska u Fukuoki. Tri mesta ostala su upražnjena za evropske selekcije i karte su već podeljene. Hrvatska je ugrabila jednu, preostale dve Crna Gora i Rumunija. Ali, još pozicije u grupama nisu definisane.

Kako je Hrvatska jedina od tri zemlje, koje do Evropskog prvenstva nisu imale zagarantovan plasman u Dohu, jedina dogurala do polufinala – za novo finale igraće sa Mađarima, dok drugi par čine Španci i Italijani – pripala joj je pozicija Evropa 1. Na Svetskom prvenstvu će biti u grupi sa Crvenom furijom, Australijom i Južnom Afrikom.

Sa Delfinima, Amerikancima i Japancima će u grupi završiti najbolje plasirana evropska reprezentacija koja do šampionata u Zagrebu nije obezbedila učešće. Pobedi li Crna Gora, biće supranik Srbiji na Svetskom prvenstvu, dok će Rumunija otići u grupu sa Mađarskom, Italijom i Kazahstanom.

Bude li obratno, odnosno trijumfuju li danas Rumuni u razigravanju, oni će biti ti koji će izaći na crtu olimpijskom šampionu u Dohi kroz manje od mesec dana.

Propozicije su na planetarnom drugačije od kontinentalnog šampionata. Najbolji iz svake grupe će se direktno plasirati u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani mesto među najboljih osam tražiti kroz osminu finala. Već je poznato i koje grupe ukrštaju.

Ukoliko Srbija ne bi bila prva i momentalno se kvalifikovala za četvrtfinale i tako najverovatnije i izvadila vizu za Olimpijske igre – na Svetskom prvenstvu će biti podeljene četiri karte za Pariz – već zauzela drugo mesto, igrala bi u osmini finala protiv trećeg iz grupe u kojoj su Mađari, Italijani, Kazahstanci ili poraženi iz duela Crna Gora – Rumunija. Takođe i ako bi zauzela treće mesto u grupi, samo što joj rival bio drugoplasirani tim iz već pomenute grupe.

Samo prvo mesto u grući će Delfinima doneti miran san pred nokaut fazu Svetskog prvenstva, a od danas će tačno znati šta ih čeka i ko će im biti treći protivnik u Dohi. Svetsko prvenstvo igra se od 5. do 17. februara i Srbiji je poslednja šansa da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Parizu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

POLUFINALE

16.30: (1.95) Špnija (6.35) Italija (2.40)

18.30: (4.00) Mađarska (8.00) Hrvatska (1.40)

RAZIGRAVANJE

15.00: Srbija – Grčka

20.15: (16.0) Rumunija (19.0) Crna Gora (1.03)


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluSvetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija RumunijeVaterpolo reprezentacija JapanaVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara