Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)
Strahinja Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Divljački faul nad Jakšićem sve okrenuo: Srbija ide u četvrtfinale i Pariz!

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.02.24. | 16:41

Delfini direktno među osam najboljih na svetu. Američki centar Ben Halok udario kapitena srpske reprezentacije, a posle video-analize dobio je crveni karton

Grade svetslosti, stiže ti olimpijski šampion! Srbija je izvadila vizu za Pariz, uhvatila je poslednji voz, a dohvatila je i četvrtfinale Svetskog prvenstva. Direktno se plasirala među osam najboljih na svetu, i to posle velikog preokreta protiv Amerikanaca, koji je potpomogao najbolji njihov igrač - Ben Halok. Divljački je faulirao Nikolu Jakšića, udario je srpskog kapitena i sa igračem manje u bazenu tim Dejana Udovičića bio je nemoćan - 14:12.

Srbija je bila u zaostatku, preko Đorđa Vučinića i Nemanje Ubovića pritiskala je Amerikance. Rasla je nervoza u njihovim redovima i sve je kulminiralo na četiri minuta do kraja treće četvrtine. Ben Halok nije birao sredstva, gledao je kako samo da zaustavi Nikolu Jakšića. Okrenuo ga je, povukao za glavu i udario ispod vode. Arbitri su pogledali snimak i konstatovali očigledno: ametički centar napravio je brutalan faul, što povlači crveni karton i isključenje bez prava zamene. Te minute sa igračem više tim Uroša Stevanovića je iskoristio i nokautirao rivala.

Izabrane vesti

Šta se tačno Benu Haloku, jednom od najboljih centara sveta, mota po glavi u poslednjih godinu dana prava je misterija. Proteklog leta na planetarnom šampionatu u Dohi uradio je sličnu stvar i dosuđen mu je brutaliti. Ostavio je saigrače na cedilu, taj detalj doprineo je prolasku Mađara, koji su kasnije prekinuli post i postali prvaci sveta. Danas je opet imao prekid filma, a od tog trena Srbija je svezala četiri gola, dobila odlučujuću utakmicu i kupila sebi mir.

Isprva su se srpski vaterpolisti mučili u napadu, nedostajalo je organizacije. Sve je bilo previše statično, a za to vreme sevnule su dve kontre Amerikanaca. Plivali su u leđa ekipi Uroša Stevanovića, izbijali pred Radoslava Filipovića i postizali lake golove. Ben Halok je razgrtao čuvare, pružao je saigračima priliku da za udarac sa distance u narednih 20 sekundi imaju više prostora. Četiri puta je slao protivnike u ‘kućicu’, a Hanes Dobe i Dilan Vudhed su profitirali iz tih situacija.

Maksa Irvinga krenuo je šut, sva tri udarca pretvorio je u gol. Kasnila je srpska odbrana, ni Radoslav Filipović nije bio na loptama. Premalo je u napadu bilo Dušana Mandića i Nikole Jakšića, pride je Viktor Rašović dobio udarac po licu, koji nije sancionisan. Hladio je bolno mesto na klupi i sve to Amerikanci su obilato koristili do sredine treće četvrtine, kada su Đorđe Vučinić i centar Nemanja Ubović pokrenuli olimpijskog šampiona. Izvršili su pritisak na rivala, znao je da Srbiji igra i bod.

Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)

Amerikanci su izgubili na sigurnosti kada su im srpski vaterpolisti prišli na zaveslaj, a bez šansi su ostali posle nesportskog poteza prve zvezde tima. Ben Halok ih je dotukao. Svi uslovi bili su stvoreni za veliki preokret i tada nije bilo dileme u čije ruke će lopta. Dušan Mandić je iz peterca pocepao mrežu, potom još jedanput pogodio. Nadovezali su se i Nikola Jakšić i Radomir Drašović. Bacili su Amerikance u nokdaun i kada je kazna istekla, sve što su uspeli je da smanje zaostatak.

Dušan Mandić je predvodio Srbiju sa tri gola i četiri asistencije, Đorđe Vuičinić je takođe dao tri gola, kao i Nikola Jakšić. Kapiten je pored izbacivanja Bena Haloka iz igre iznudio još jedno isključenje, te imao dve asistencije ibloka. Alll-around partija. Kod Amerikanaca su Mark Irving i Hanes Dobe u tri navrata tresli mrežu, ali je igrač dubrovačkog Juga ispucao čak sedam lopti u prazno.

Srbija je poslala Amerikance na Italijane i učinila uslugu Crnoj Gori, jer će u baražu za četvrtfinale i za olimpijsku vizu igrati protiv Rumunije. Dok će Delfini sada imati tri dana pauze i dovoljno vremena da pripreme najbitniju utakmicu na šampionatu. Najverovatnije sa Hrvatima.

SRBIJA - AMERIKA 14:12

(2:3, 3:4, 6:1, 3:4)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Jorgos Stavridis, Boris Margeta

SRBIJA: Filipović (9 odbrana), Mandić 3, S. Rašović 1, Ranđelović, P. Jakšić, Vučinić 3, Drašović 1, N. Jakšić 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, V. Rašović, Mitrović.

AMERIKA: Vajnberg, Huper 1, Obert 1, Dobe 3, Kupido, Halok, D. Vudhed 2, Bouven, Č. Dod, R. Dod 2, Irving 3, K. Vudhed, Holand (5 odbrana).

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

Australija – Južna Afrika 29:7

Španija – Hrvatska 10:6

Petak

Australija – Španija 9:15

Južna Afrika – Hrvatska 6:29

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

Francuska – Kina 16:9

Grčka – Brazil 23:4

Petak

17.00: (1.05) Grčka (16.0) Francuska (12.0)

18.30: (1.60) Brazil (8.00) Kina (2.95)

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

SAD – Japan 18:5

Srbija – Crna Gora 14:8

Petak

Crna Gora – Japan 13:11

Srbija – SAD 14:12

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

Kazahstan – Rumunija 3:25

Mađarska – Italija 9:9, petercima 6:5

Petak

Kazahstan – Mađarska 1:28

Rumunija – Italija 10:16

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaUroš StevanovićDejan Udovičić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara