Do dominacije kroz bolno timsko sazrevanje

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.06.22. | 14:09

Iz vaterpolo krugova se može čuti kako se zvučna pojačanja tek očekuju na bazenu 11. april, što bi donelo pravu nadogradnju ovom timu u narednoj sezoni. Na taj način bi Novobeograđani, sa dragocenim iskustvom iz ove sezone, bez sumnje bili prvi favorit za osvajanje titule klupskog prvaka Evrope

Posle poraza na peterce teško je pričati o prokockanoj šansi i tome ko je više zaslužio da se pre ruleta domogne trofeja. Ono što će se pamtiti jeste ime kluba koje će ostati upisano u istorijskim knjigama, sve ostalo brzo odlazi u zaborav. Novi Beograd je kroz čitavu ovu sezonu prošao jednu kvalitetnu školu. Imao je tim koji kvalitetom može da se domogne pehara u svim takmičenjima u kojima je učestvovao, na kraju osvojio je dva - onaj namenjen šampionu Srbije i regionalnu ligu.

Izgubili su Novobeograđani dva finala, prvo onaj u finalu Kupa Srbije od Radničkog iz Kragujevca, a potom onaj bolniji, koji je sinoć, 10. put u istoriji, pripao slavnom Pro Reku. Ovaj nije bolniji iz razloga što je Novi Beograd ima kvlaitetniji tim, jer je to pre svega pitanje za ljude iz struke, iako ni njima nije lako da naprave pravu analizu po tom pitanju, već zbog činjenice što je sastav Igora Milanovića vrhunac forme u čitavoj sezoni dostigao baš sada. Međutim, sreća, ali pre svega iskustvo u ovakvim situacijama, bili su na strani vaterpolo institucije iz Ligurije.

Izabrane vesti

Novi Beograd nema prostora za očajavanje, niti bi to bilo ko smeo da učini, već ovu sezonu mora da iskoristi za veliku nadogradnju tek završene. Posle svega viđenog u ovoj sezoni, nedostajalo je samo timsko iskustvo. Kvalitet je bio prisutan, organizacija i uslovi su bili na vrhunskom nivou, nedostajale su samo nijanse koje prave razlike u situacijama kada lome koplja onda kada o trofeju odlučuje jedan meč. Uostalom, nije Radnički iz Kragujevca osvojio Kup Srbije pred kraj prošle godine zbog toga što je Uroš Stevanović imao jači tim, već zbog činjenice što iza odličnog stratega i kluba iz Srca Šumadije stoje plodovi višegodišnjeg studioznog rada. Novi Beograd u svojim redovima ima igrače koji su igrali velike mečeve, ali timski tek treba da dostignu željeni nivo

Novi Beograd takve temelje tek treba da uspostavi. Ako uspe održi nivo kvaliteta i uslova na koji trenutno funkcioniše, novobeogradski klub ima sve preduslove da postane strah i trepet na Starom kontinentu.

"Moram da istaknem sjajnu organizaciju kluba, koja nas prati od prvog dana. U decembru smo izgubili Kup i mnogi su pomislili da mi nećemo ništa uraditi. Ali, brzo se pokazalo dolaskom Igora Milanovića da smo se podigli i da je cela vaterpolo Evropa drhtala od Novog Beograda. To je ono na šta smo ponosni, a ono što mogu da obećam je da ćemo sledeće godine svim silama napasti prvo mesto, jer ćemo sledeće godine biti još jači i iskusniji", rekao je posle finala pomoćni trener Novog Beograda Aleksandar Bakić.

U samom bazenu gotovo da nije moglo da bude bolnije za Novi Beograd. Domaćin je igrao izuzetno, vodio tokom čitave utakmice i u tri navrata imao dva gola prednosti, ali je snažni protivnik sve to uspeo da pregrmi i dođe do situacije da odlučuje od tofeju. Levoruki Mađar Gergo Zalanki prvo nije dozvoljavao domaćinu da odmakne na verovatno kapitalnih plus tri, a onda je 12 sekundi poništio gol i izuzetnu utakmicu fenomenalnog Nikole Jakšića. Kreirao je dramu, odveo meč na peterce, a onda u postigao onaj odlučujući za jubilarni dvocifreni trofej italijanskog kluba.

Novi Beograd je čitavu sezonu stavio u ovo finale, zajedno sa Pro Rekom je kreirao vaterpolo spektakl za pamćenje, a onda je u samom bazenu izvukao svoj maksimum i umalo došlo do najvažnijeg trofeja u klupskom vaterpolu.

"Gorak ukus ostaje posle ovog finala. U sve tri utakmice na završnom turniru davali smo svoj maskimum. Zato je normalno što ne možemo da kažemo da smo zadovoljni drugim mestom. Ali, sledeća takmičarska godina je uskoro tu, brzo će doći. Hvala mom timu i stručnom štabu na lepoj sezoni i nadam se da ćemo se sledeće godine vratiti u još lepšem sjaju i sa još više snage", rekao je mladi prvotimac Novobeograđana Vasilije Martinović.

Iz vaterpolo krugova se može čuti kako se zvučna pojačanja tek očekuju na bazenu 11. aprili, što bi donelo pravu nadogradnju ovom timu u narednoj sezoni. Na taj način bi Novobeograđani, sa dragocenim iskustvom iz ove sezone, bez sumnje bili prvi favorit za osvajanje titule klupskog prvaka Evrope.


tagovi

VK Novi BeogradIgor Milanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara