Nikola Jakšić (©Slobodan Sandić/VSS)
Nikola Jakšić (©Slobodan Sandić/VSS)

Dodiri majstora i naplata duga s kamatom: Jakšić i Mandić vratili sjaj Srbiji i lansirali je u četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.01.24. | 19:36

Split se nije ponovio u Zagrebu, dvostruki olimpijski šampioni idu na megdan Mađarima

(Od izveštača Mozzart Sport iz Zagreba)

Da bi Srbija mogla da se porve sa najboljima, da bi bila u konkurenciji za medalje od krucijalnog je značaja da tim predvode i Dušan Mandić i Nikola Jakšić. Konačno su se našli zajedno u ekipi, konačno dirigovali igrom Srbije i pokazali kolika je razlika kada su oni ti koji vode tim. Razlika je u klasi! Majstorskim potezima naplatili su Francuzima dug za poraz u Splitu u lansirali Srbiju u četvrtfinale Evropskog prvenstva – 14:10.

Izabrane vesti

Skoro dve godine poraz iz Splita pekao je srpske vaterpoliste, bacili su iz Francuzi u drugu diviziju, među "liliputance" i zamerili se najtrofejnijoj vaterpolo zemlji u ovom veku. Fleke nastale u Dalmaciji morale su da se spiraju u Zagrebu i sudbina se poigrala sa francuskom legijom stranaca. Ponovo im je zapala Srbija, samo što centrala dva puta neće da pogreši. To ne biva kod Srbije, naročito jer su sada okolnosti drugačije, što je Dušan Mandić na nekadašnjem nivou, a kapiten Nikola Jakšić zdrav kao dren.

Dobro će upamtiti Florijan Bruzo i francuski reprezentativci ovaj dan, jer ko zna koliko utakmica unazad Ugo Fontani nije bio tako bespomoćan, niti je odbrana ihgrača više tako loše funkcionisala. Raspalo sve sve u paramparčad kada je udarni duo potegao tešku artiljeriju.

Otkako je šampionat u Hrvatskoj počeo, nije bilo reprezentacije koja se bolje snalazi u situacijama kada se brani sa igračem manje u bazenu. Vjekoslav Kobešćak je pečat iz dubrovačkog Juga preneo u državni tim Francuske, načinio ju je verovatno i najjaču u tom segmentu igre. Isprva dvostruki olimpijski šampion oberučke prihvatao poklone u vidu igrača više, sve je golove postigao na taj način.

Nemanja Vico se otvvorio dobro kod stative i spustio loptu posle prebačaja sa krila na krilo, Radomir Drašović je udarcem sa distance pocepao mrežu, dok je Dušan Mandić iz bio hladnokrvan prilikom izvođenja peterca. Srbija je imala bolji ulaz, međutim, faulovi u napadu doprineli su da se ne odlepi. Dosuđivali su arbitri lične greške Nemanji Vicu i Nemanji Uboviću, pokazivali da su na nepropisan način ostvarivali poziciju, dok su na suprotnoj strani upravo sidraši najviše donosili Trikolorima.

Nemanja Vico (©Slobodan Sandić/VSS)Nemanja Vico (©Slobodan Sandić/VSS)

Ciljali su francuski centri najslabije karike, rotirali su u napadu i gledali kada krenu u kontri kako će se ko od sprskih igrača postaviti. Kada su na bekovskim pozicijama ostajali Vuk Milojević i Petar Jakšić, završavalo se igračem više za ekipu Florijana Bruzoa. Otvarao se prostor tada igračima na krilnim pozicijama, levoruki hrvatski šuter Duje Živković i Aleksandre Bue čekali su propadanja Branislava Mitrovića i gađali suprotne uglove, i uneli nervozu u srpske redove.

Šabloni su bili razbijeni, hokejaških izmena bilo je sve manje, jer nije bilo sigurnosti kada nema Dušana Mandića i mirne kapitenske ruke Nikole Jakšića. Kda je bilo stani-pani, lopta je išla u njihove ruke, šutirali su i kada nisu imali dobar ugao, jer kao dvostruki osvajači zlatnih olimpijskih medalja osećali su da je na njima da potegnu kada se drugima skrati ruka.

Prednost Delfina od dva gola je nestala, spektakularni Toma Vernu doneo francuskoj prvo vođstvo. Morao je bombarder iz Boke Kotorske da vadi kečeve iz rukava, da razmišlja na drugačiji način... U momentu su svi očekivali da Dušan Mandić potegne svom silinom, a on je prosuo po bazenu čaroliju kao Felipe Perone. Odmerio je okom gde je golman Ugo Fontani i majstorski ga lobovao.

Prkeo potreban je bio Urošu Stevanoviću treći čovek, neko ko će rasteretiti kapitrena i asa Ferencvaroša. Na bazenu kraj Save ukazao se Radomir Drašović. Bek Novog Beograda podsetio je Uga Fontanija kakvim udarcem raspolaže, probio je bedem sa velike razdaljine, potom i iz peterca, a za to vreme na kontra strani bazena Branislav Mitrović redom je skidao šuteve, lopte su se lepile za njegove ruke kao da ima magnet.

Neophodno je bilo Srbiji da Branislav Mitrović bude na nivou sa Olimpijskih igara iz Tokija i – bio je. Ulivao je sigurnost saigračima, hranili su se iz njegovih odbrana, a završnu reč dali su najbolji. Kapiten Nikola Jakšić i Dušan Mandić raspršili su snove Francuza, vratili im za bolan poraz u Splitu i otišli u četvrtfinale, gde ih prekosutra čeka svetski prvak Mađarska.

Branislav Mitrović odbranio je čak 11 od 21 šuta ka njegovom golu, dok je Ugo Fontani sakupio tek četiri intervencije. Napravio je najiskusniji srpski reprezentativac razliku na polju defanzive, ponudio se u najboljem izdanju. Dušan Mandić je mrežu tresao u četiri navrata, bio pokretačka snaga, a "iks faktor" bio je Radomir Drašović. Sve što je šutnuo ka golu Francuske je ušlo. Četiri hica precizna, jedan manje ispalio je kapiten Nikola Jakšić i poslao Francuze nazad u Dubrovnik, odakle su došli pre dva dana, da igraju za deveto mesto.

FRANCUSKA – SRBIJA 10:14

(2:3, 4:3, 1:3, 3:5)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Boris Margeta, Pau Segurana

FRANCUSKA: Hovhanisjan, Saudadijer 1, Kruzija 1, Bue 2, Kaš 1, Vernu 3, Marion Vernu, Bjorh, Marzuki, Bodegas, Vanpeperstrate, Živković 1, Fontani (4 odbrane).

SRBIJA: Filipović, Mandić 4, S. Rašović, Ranđelović, Milojević, Radulović 1, Drašović 4, N. Jakšić 3, Vico 1, Ubović 1, P. Jakšić, V. Rašović, Mitrović (11 odbrana).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE

Sreda

Francuska – Srbija

Crna Gora – Nemačka 10:5

Četvrtak

17.00: Gruzija – Rumunija

19.00: Grčka – Holandija

ČETVRTFINALE

Petak

15.00: Mađarska – Francuska/Srbija

16.30: Španija – Gruzija/Rumunija

18.30: Hrvatska – Grčka/Holandija

20.15: Italija – Crna Gora/Nemačka


tagovi

Uroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluNikola JakšićDušan MandićBranislav MitrovićRadomir DrašovićNemanja VicoNemanja UbovićToma VernuUgo KruzijaUgo Fontani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara