Odbojkaši Poljske (©CEV)
Odbojkaši Poljske (©CEV)

Domaćin je u polufinalu: Poljaci demonstrirali moć i poslali Ruse kući

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.09.21. | 22:03

Svetski prvaci su lako srušili olimpijske vicešampione - 3:0

Posle Krakova i Gdanjska, odbojkaši Poljske su obezbedili karte i za Katovice. Svetski šampioni i organizatori tekućeg Evropskog prvenstva plasirali su se u polufinale, u kome će se boriti sa boljim iz duela Slovenija - Češka. Vilfredo Leon i drugari su u četvrtfinalu pokazali dominantnu partiju i poslali olimpijske vicešampione Ruse kući – 3:0 (25:14, 26:24, 25:19). Zbornaja je na šampionat stigla veoma oslabljena i očigledno nije imala snage za više od ovoga. Pred njima je bila ekipa koja od starta takmičenja pokazuje sjajna izdanja i grabi ka samoj završnici.

Da sa svetskim šampionima na njihovom terenu nema šale, bilo je jasno odmah na početku meča. Apsolutno dominantni bili su Poljaci u svim elementima igre u prvom periodu. Vilfredo Leon i Bartoš Kurek su bili nezaustavljivi u napadu. Obojica su dobili po šest lopti, a čak pet pretvorili u poene. Što bi značilo da je njihova realizacija iznosila ogromnih 83 odsto. Pokušaj je Kljuka donekle da im se suprostavi, ali je bio nemoćan protiv sjajnog tandema. Poljaci nisu grešili, bili su odlični i u napadu, prijemu, bloku. Sve im je polazilo za rukom, pa su prvi set dobili veoma ubedljivo – 25:14.

Izabrane vesti

Publika je u uvodnom periodu uživala u odličnom izdanju njihovog nacionalnog tima, a u nastavku je dobila i veoma zanimljivu odbojkašku predstavu. Kljuka je bio znatno opasniji, postigao je čak devet poena u drugom setu (11-8 napad) i omogućio Rusiji da dođe do prilike za izjednačenje. Završnica je bila veoma neizvesna, bilo je grešaka na obe strane, a i vrhunskih poteza. U finišu su Poljaci uspeli da se izvuku iz nezgodne pozicije i dođu na korak do polufinala – 26:24.

Nastavili su domaći igrači da melju protivnika i u trećem setu. Nisu se zaustavljali, a dodatnu snagu im je ubrizgavala publika pesmom sa tribina. Aplauzi su bili sve jači, kako se utakmica bližila kraju. Slavlje je počelo mnogo pre poslednjeg zvižduka sudije. Radovali su se gledaoci, igrači, selektor... Bez većih problema su priveli utakmicu kraju.

Kao što su meč počeli, tako su ga u tandemu i završili Leon i Kurek. Osvojili su po 14 poena i bili su najzaslužniji za ovako dominantno izdanje. Na drugoj strani isti broj poena upisao je Jegor Kljuka.

ČETVRTFINALNI PAROVI NA EVROPSKOM PRVENSTVU

Utorak

Srbija - Holandija 3:0

Poljska - Rusija 3:0

Sreda

16.00: Italija - Nemačka

19.00: Češka - Slovenija


tagovi

Vilfredo LeonBartoš Kurekevropsko prvenstvo za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara