Ivana Vuleta (Starsport)
Ivana Vuleta (Starsport)

Došao je i taj dan: Ivana Vuleta brani svetski tron u punoj Areni

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.03.22. | 09:46

Najvažniji deo takmičenja za sve ljubitelje atletike u Srbiji počinje danas od 17 časova i 37 minuta

Još od trenutka kada je Srbiji dodeljena organizacija Svetskog atletskog prvenstva mnogima je u mislima bila ista slika. Ivana Vuleta na pobedničkom postolju, sviranje himne Bože pravde, ovacije pune Štark arene. Došao je dan kada će srpska najbolja atletičarka pokušati tu zamisao da pretvori u stvarnost.

Pre pet godina sa prezimenom Španović u finalu Evropskog prvenstva izvela je skok karijere. Na semaforu je zasijalo 7,24, a oko vrata zlatno odličje. Ta brojka i dalje stoji pored njenog imena kao najbolji rezultat.

Izabrane vesti

Navijači sa tribina su joj ubrizgali jaku injekciju energije i na njihovim krilima je odletela do krune. Slično će pokušati da uradi i večeras. Najavljeno je da će dvorana biti popunjena skroz, znalo se odavno da će mnogi čekati nedelju popodne da bi bili svedoci centralnog događaja.

Zagrevanje za Ivaninu borbu, gledaoci će imati uz Armanda Duplantisa. Njegovo takmičenje otvara popodnevni program od 16 časova i 35 minuta. Svetski rekord u skoku s motkom koji je oborio na mitingu u Beogradu pre dve nedelje, samo je najava za spektakl koji će se desiti danas u Areni.

Ivana Vuleta će zajedno sa našom mladom nadom Milicom Gardašević znak za početak dobiti od 17 časova i 37 minuta. Na startnoj listi je ukupno 15 skakačica u dalj, a među njima najbolji skok i karijere i sezone ima srpska iskusna atletičarka. Ove sezone je najviše skočila – 6,88m, a generalno 7,24m. Samo dve današnje protivnice u biografiji imaju skokove preko sedam metara – bronzana iz Tokija Ese Brume (7,17) i devojka koje je bila srebrna na EP u Beogradu pre pet godine Lorejn Judžin iz Velike Britanije (7,05).

Bez obzira na to kakvi su rezultati rivalki, zna se da će Ivana najveću borbu voditi sama sa sobom. Pritisak je ogroman, očekivanja takođe. Svi su je unapred videli na glavnom mestu pobedničkog postolja i to sigurno opterećuje. Međutim, da ne zna da se bori sa bremenom favorita verovatno ne bi imala kod kuće bogatu kolekciju medalja.

Znala je nekad i da poklekne, ali je mnogo češće uspevala da se izbori i usreći naciju. Večeras će braniti svetsku titulu osvojenu pre četiri godine na SP u Birmingemu. Pre toga je u dvorani na svetskim smotrama uzela bronzu (2014) i srebro (2016). Na otvorenom ima dve bronze... Na dvoranskim evropskim šampionatima čak tri zlata. Na otvorenom kad je kontinentalna scena u pitanju je osvojila srebro i zlato. Sa OI ima jednu bronzu iz Rija.

Pričala je i razmišljala i o kraju karijere, ali je shvatila da može još.

Da sam osvojila zlato u Tokiju, sigurno bih stavila tačku“, rekla je Vuleta pred početak SP. „To bi bila kruna karijere. Međutim, nisam to uradila i ne želim da stvari ostanu nezavršene. I dalje postoji mnogo motiva i želje da se takmičim. Imam 31 godinu, nije isto kao kada sam imala 26 ili 27, ali volim atletiku i potpuno sam posvećena ispunjenju ciljeva. Mislim da nisam ostvarila maksimum i to je jedini razlog što sam ovde. Sve radim iz ljubavi“.

Zna da je večeras na startnoj liniji neće čekati najveće rivalke, ali je to ne opušta.

Žao mi je što neće biti ovde Nemica Mihambo. Aktuelna je olimpijska, svetska i evropska šampionka na otvorenom. Uvek volim kada je najjača konkurencija jer to uvek izvlači najbolje iz mene. Međutim, tu su Šveđanka Sagnia i Britanka Judžin, koje su u odličnoj formi. Biće sigurno zanimljivo. Suština je da se uvek najviše fokusiram na sebe i svoja ostvarenja. Na to mogu da utičem, ostalo nije do mene“.

Večeras je lepa prilika da u vitrine doda još jedno značajno odličje i da proslavi sa najbližim ljudima, a i domaćom publikom uopšte. Sve je spremno za još jedan istorijski trenutak u sred naše prestonice. Pa nek se jednog dana prepričava 2022. godina...

RASPORED TREĆEG DANA ATLETSKOG SVETSKOG PRVENSTVA U DVORANI

Prepodnevni program

10.05: 60 metara prepone muškarci (grupe) – Luka Trgovčević

10.45: skok u vis muškarci (finale)

11.00: troskok žene (finale) – Jovana Ilić

11.10: 4 puta 400 metara muškarci (grupe)

11.45: 4 puta 400 metara žene (grupe)

12.10: 3000 metara muškarci (finale)

Poslepodnevni program

16.35: skok s motkom muškarci (finale)

17.05: 60 metara prepone muškarci (polufinale)

17.37: skok udalj žene (finale) – Ivana Vuleta, Milica Gardašević

18.05: 800 metara žene (finale)

18.35: 1500 metara muškarci (finale)

19.25: 60 metara prepone muškarci (finale)

19.40: 4 puta 400 metara muškarci (finale)

19.55: 4 puta 400 metara žene (finale)


tagovi

Ivana VuletaIvana ŠpanovićSvetsko atletsko prvenstvo u Beogradu 2022.Svetsko atletsko prvenstvoatletika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara