Adel Latipov (©AFP)
Adel Latipov (©AFP)

Drakonske mere FINA - osiromašena najveća planetarna smotra: Rusijo, za tebe SP ne postoji

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.03.22. | 23:58

Diskvalifikovana i Belorusija sa takmičenja u plivačkim sportovima

Politika i sport ne mešaju se samo u teoriji, sasvim drugačija je praksa. Osetili su to na svojoj koži oni koji luk nisu jeli, a ni mirisali - sportisti Rusije i Belorusije. Kola su se slomila preko njihovih leđa, oni ispaštaju. A, razlog su ulazak ruskih trupa na teritoriju Ukrajine, odnosno savezništvo u slučaju Belorusije.

Kako je to kada vam se uskrati prilika da nastupite na velikom takmičenju koje ste pošteno izborili na terenu najbolje znaju sportisti sa ovih naših prostora, osetili su to na svojoj koži ratnih devedesetih godina. Predstojeće Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima - održaće se u Budimpešti od 18. juna do 2. jula - odlukom FINA proteći će bez prisustva sportista iz Rusije i Belorusije.

Izabrane vesti

Što vreme više odmiče, to FINA pooštrava mere i redom zatvara Rusima i Belorusima vrata svih takmičenja. Poništila je FINA prvobitnu odluku koja je glasila: Svim ruskim i beloruskim sportistima, kako pojedinačno tako i timski, biće dozvoljeno da se nadmeće na 19. FINA Svetskom prvnestvu. Doduše, napravljena je i ograda da bi odluka mogla da se promeni ukoliko rat u Ukrajini nastavi da besni i situacija eskalira. Tačno to se i dogodilo, rat i dalje traje i FINA je posegnula za drakonskim merama.

Sada je i zvanično: Sportistima i zvaničnicima iz Rusije i Belorusije zabranjeno je da budu deo predstojećih takmičenja jer njihovo prisustvo ugrožava bezbednost i sportiste, te dovodi u opasnost sprovođenje takmičenja. Nije prošlo bez odgovora Ruske Federacije, koja je obavestila FINA da se njeni sportisti povlače sa svih događaja pod pokroviteljstvom ove organizacije do kraja godine. 

Kako sve ovo utiče na vaterpolo? 

I muška i ženska vaterpolo reprezentacija Rusije izborile su vizu za Svetsko prvenstvo čija završnica će se odigrati u Budimpešti, a prva faza u još tri grada - Solnoku, Debrecinu i Šopronu. U obe konkurencije Rusija je diskvalifikovana. Poslednjih meseci otpočeo je raspad muške vaterpolo selekcije Rusije, koja je pretila da promeni poredak i umeša se u borbu za sam vrh. Čak je i u okrnjenom sastavu namučila Hrvatsku u Svetskoj ligi - upravo joj Barakude odvele Konstantina Harkova - i da je FINA nije izbacila iz pomenutog takmičenja zbog ratnih dejstava u Ukrajini, vodila bi bitku za prolaz sa olimpijskim vicešampionom Grčkom i izlazak na megdan Srbiji. 

Na Svetskom prvenstvu neće biti Rusije, a i dalje se čeka odluka LEN-a za Evropsko prvenstvo, koje će se takođe održati ove godine. Najbolje reprezentacije Starog kontinenta okupiće se u Splitu, vaterpolisti Rusije su se plasirali na osnovu rezultata sa prethodnog Evropskog prvenstva i minimalna je verovatnoća da LEN ne krene putem FINA, iako su po pitanju mnogih drugih stvari kao rogovi u vreći. Gruzija će profitirati od diskvalifikacije Rusa sa Svetskog prvenstva, a da li će i ko na mala vrata ući na turnir u Splitu - ostaje da se vidi. 

SPISAK KVALIFIKOVANIH SELEKCIJA ZA SVETSKO PRVENSTVO (VATERPOLISTI)

Domaćin: Mađarska

Olimpijske igre: Srbija, Grčka, Španija, Hrvatska

Evropsko prvenstvo: Italija, Nemačka, Gruzija*

Svetska liga: Crna Gora, SAD

Australija i Okeanija: Australija

Severna i Južna Amerika: Brazil, Kanada

Azija: Kazahstan, Japan

Afrika: Južna Afrika

*NAPOMENA: Gruzija zamenila Rusiju odlukom FINA 

SPISAK KVALIFIKOVANIH SELEKCIJA ZA SVETSKO PRVENSTVO (VATERPOLISTKINJE)

Domaćin: Mađarska

Olimpijske igre: Španija, Australija, Holandija, Kina**

Evropsko prvenstvo: Italija, Grčka, Francuska

Svetska liga: SAD, Kanada*

Australija i Okeanija: Novi Zeland

Severna i Južna Amerika: Brazil, Argentina

Azija: Kazahstan, Japan***

Afrika: Južna Afrika 

*NAPOMENA: Kanada menja Rusiju

**NAPOMENA: Pošto je Kanada izborila normu i preko Olimpijskih igara, njeno mesto preuzima Kina

***NAPOMENA: Pošto je Kina izborila normu kroz azijske kvalifikacije, njeno mesto preuzima Japan


tagovi

Vaterpolo reprezentacija RusijeFINASvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara