Radomir Drašović (©European Water Polo Championship 2024)
Radomir Drašović (©European Water Polo Championship 2024)

Druga je priča kad odbrana funkcioniše: Mađarska kapitulirala, Srbija igra za peto mesto

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.02.24. | 13:41

Izdanje Radoslava Filipovića sušta suprotnost u odnosu na derbi sa Hrvatskom, debitovao Luka Gladović

Malo šta je u srpskoj odbrani funkcionisalo protiv Hrvatske u četvrtfinalu. Kasni blokovi i slab dan Radoslava Filipovića uticali su na to da evropski viceprvak iz derbija izađe kao pobednik i ode u polufinale, olimpijski šampion u – borbu za plasman. Čim pritisak nestane, Srbija pokaže drugo lice. Meč sa Mađarskom u razigravanju bio sušta suprotnost onom protiv Barakuda. Defanzivna postavka bila je daleko bolja, prvi čuvar mreže imao je zapažen učinak i zaustavljenim šutem u poslednjoj sekundi sačuvao pobedu i poslao Srbiju da igra sa Grčkom za peto mesto – 11:10.

Za bezmalo čitav meć protiv hrvatske reprezentacije, Radoslav Filipović imao je skroman učinak od tri intervencije. Mnogo toga bolje mogla je i odbrana, prva linija nije bila na visini zadatka, ali kada je na tom polju sve sušta suprotnost, onda je i rezultat drugačiji. Drastično agresivniji bili su Delfini, svetski prvak iz Fukuoke je realizovao tek tri od deset napada sa igračem više, dok je srpska ‘jedinica’ već u prvoj deonici prebacila broj skinutih šuteva u osnosu na četvrtfinalni duel. Imao je Radoslav Filipović šest posle osam minuta igre, do kraja meča 12 i u poslednjim sekundama ukrotio je udarac kolege Some Vogela.

Izabrane vesti

Srbija je imala i tri gola prednosti u duelu sa ‘izduvanom’ Mađarskom. Motiva najkvalitetnijima, Gergu Zalankiju i Denešu Vargi, nije manjkalo, pokušavali su kroz saradnju sa centrima da obezbede igrača više u bazenu, i često im je to polazilo za rukom. Peter Kovač i Toni Nemet, ali i ostatak tima, uspevao je da se izbori za isključenja srpskih bekova, međutim, realizacija je u većem delu meča bila tanka kao flis papir. Nedostajalo je i energije jednoj od najmoćnijih reprezentacija sveta, a tome da ostavi bled utisak umnogome je doprinela pokretljiva odbrana olimpijskog šampiona.

Sve što je Uroš Stevanović želeo da vidi protiv Hrvatske, video je u dobrom delu ovog meča. Sve do pred kraj. A, ne treba smetnuti sa uma da je Dušan Mandić odrađivao utakmicu suspenzije, koju je, prema proceni sudija, dobio zbog prekomerne upotrebe sile u eliminacionom meču. Umesto njega u sastav je uskočio Luka Gladović, debitovao je na Svetskom prvenstvu, no i bez možda i najjače karike Srbija je ostavila dobar utisak. Pogotovo to važi za Strahinju Rašovića, strelca tri gola, Nikolu Lukića, koji je dao poslednji gol na meču za Srbiju, i centra Nemanju Vica.

Viktor Rašović (©European Water Polo Championship 2024)Viktor Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Sidraš iz Boke Kotorske je bio među malobrojnima koji su puno toga ponudili i protiv Hrvatske, generalno i kroz ceo šampionat. Kvalitetne partije je pružao i u Zagrebu, iako i tamo, kao i u Dohi, bar u tom prvom meču nije bio u sastavu. Nudio se kod stative protiv Mađara, terao čuvare da prave faulove za isključenje, što važi i za Đorđa Lazića.

Za sve napade sa igračem više od 20 sekundi bili su zaslužni upravo – centri. I Srbija ih je u visokim procentima koristila. Pretvorila je četiri od šest u pogotke, a prednjačio je Strahinja Rašović sa levog krila. Jedan od dva pao je posle odličnog dodavanja Nikole Lukića, proradila je veza iz Radničkog – u najboljoj sezoni kragujevačkog kluba su, uz Marka Radulovića, bili udarne igle – a igrač Novog Beograda je u finišu doneo srpskom timu tri gola prednosti. Ipak, kasnije je zaradio crveni karton, Mađarska preko Silarda Janšika i Vince Varge prišla na gol zaostatka i došla u poziciju da meč odvede u paterce.

Imala je poslednji napad na meču, Žolt Varga je pozvao tajm-aut, igrao je sa dva sidra. Jedno je bio golman Soma Vogel i upravo je on u poslednjim sekundama pucao ka golu Radoslava Filipovića, ali je srpska ‘jedinica’ odbranila i poslala Srbiju u borbu za peto mesto sa Grcima, dok će Mađari za sedmo igrati sa Crnom Gorom.

SRBIJA – MAĐARSKA 11:10

(5:2, 2:5, 2:1, 2:2)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Andrej Franulović, Daren Braun Spiritosanto

SRBIJA: Filipović (12 odbrana), S. Rašović 3, Ranđelović 1, P. Jakšić 1, Vučinić 1, Drašović 2, N. Jakšić, Vico 1, Lukić 1, V. Rašović, Lazić 1, Gladović, Mitrović.

MAĐARSKA: Vogel (2 odbrane), Anđal, Manherc, Vamoš, Nađ 1, Zalanki 3, Fekete, Nemet 1, D. Varga 2, Janšik 1, Kovač 1, V. Varga 1, Banjaj (5 odbrana).

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI

POLUFINALE

Četvrtak

14.00: (1.70) Španija (7.50) Italija (2.75)

15.30: (1.30) Hrvatska (8.00) Francuska (5.10)

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA

Četvrtak

Crna Gora – Grčka 10:10, petercima 3:4

Srbija – Mađarska 11:10



tagovi

Žolt VargaUroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluStrahinja RašovićNikola JakšićDušan MandićRadoslav FilipovićĐorđe LazićNemanja VicoLuka GladovićNikola LukićVince VigvariDeneš VargaGergo ZalankiSoma Vogel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara