(©Reuters)
(©Reuters)

Dva su sveta različita: Verstapen ponovo bez ozbiljne konkurencije

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 21:41

Holanđanin vezao i drugu pobedu u sezoni; mladi Oliver Berman proglašen za vozača dana

Maks Verstapen pobedio je i u drugoj trci sezone, voženoj u Saudijskoj Arabiji, ispred timskog kolege iz Red Bula Serhija Peresa, što je ujedno i druga uzastopna dupla pobeda za austrijski tim Formule 1. Na pobedničkom postolju im se pridružio vozač Ferarija Šarl Lekler, koji je osvojio i dodatni poen za najbrži krug trke.

Trka pod svetlima reflektora u Džedi bila je dosta uzbudljivija od prošlonedeljne u Bahreinu, iako Maks Verstapen nije dozvolio konkurentima da ga od preteknu na startu. Od kada je Maks odbranio prvo mesto na ulasku u prvu krivinu pod napadom Šarla Leklera, iz kruga u krug je povećavao prednost u odnosu na konkurenciju i ponovo je izgledao kao da je u drugoj dimenziji u odnosu na rivale.

Izabrane vesti

Drugoplasirani Serhio Peres je na drugu poziciju prešao već u četvrtom krugu, a na njoj se zadržao čak i nakon vremenske kazne od pet sekundi koju je zaradio tokom promene pneumatika. Ekipa Red Bula je zapravo pustila Meksikanca iz boksa prerano, zbog čega umalo nije došlo do incidenta sa Fernandom Alonsom.

Ferari se drugu trku zaredom našao na trećoj poziciji, a italijanski tim delovao je dosta bolje nego u Bahreinu. Ovog puta je na trećem stepeniku pobedničkog postolja stajao Šarl Lekler, a u odsustvu Karlosa Sainsa Ferari je doveo zamenu u vidu osamnaestogodišnjeg Olivera Bermana. Najmlađi vozač u istoriji Ferarija, proglašen je vozačem dana nakon što je sa 11. pozicije na startu došao do sedmog mesta, završivši trku ispred Landa Norisa ali i Luisa Hamiltona. Britanski novajlija je već od prvog kruga pokazivao zube iskusnijim kolegama, budući da je bio jedan od samo dvojice vozača koji su trku započeli na mekim pneumaticima.

Maks Verstapen (@Reuters)Maks Verstapen (@Reuters)

Berman, ali i većina ostalih otišli su na promenu pneumatika u sedmom krugu kada je na stazu izašlo vozilo bezbednosti zbog incidenta Lensa Strola. Naime, kanadski vozač je zakačio jedan od zidova koji su u Džedi često neizbežni, a zatim završio u zaštitnoj ogradi u 22. krivini posle čega je morao da odustane. Osim Strola, iz trke se prethodno povukao vozač Alpina Pjer Gasli zbog problema sa menjačem.

Karavan je u restartu trke predvodio Noris koji do tada nije menjao pneumatike, a odbranio se od napada Verstapena dok ovaj nije dovoljno zagrejao svoje nove gume. Međutim, Maksu nije trebalo dugo da se vrati na vodeću poziciju u 13. krugu. Iza njih je u isto vreme Peres obišao Hamiltona za treće mesto, a posle dva kruga obišao je i Norisa za drugo na kom je ostao do kraja trke.

Kako nisu otišli na promenu pneumatika kada i ostali, Noris i Hamilton su čekali poslednji trenutak kako bi to učinili. Dok se Meklarenov vozač u nastavku trke branio od napada Leklera, Hamilton je više od 20 krugova uspevao da zadrži Oskara Pjastrija u drugom Meklarenu. Iako je Australijanac sve vreme bio u DRS zoni u odnosu na Hamiltona, nijedan njegov pokušaj napada nije bio uspešan. Nakon što je sedmostruki šampion menjao gume u 37. krugu, a zatim i Noris u 38, Pjastri je došao na četvrto mesto na kom je i prošao kroz cilj.

Prilično neprimetni vozač Aston Martina Fernando Alonso mučio se da isprati tempo prve trojice, zbog čega se u drugoj polovini trke preko radija našalio da ‘’mora da vozi kvalifikacione krugove’’. Ipak, Španac koji je prošle godine trku na ovom mestu završio kao trećeplasirani, ove godine završava na petoj poziciji. Slično Alonsu, nevidljiv je u trci bio i Džordž Rasel (Mercedes), a prošao je kroz cilj kao šestoplasirani.

Borbe za niže pozicije obeležile su veći deo trke u Džedi, a saradnja dvojca Hasa obezbedila je Niku Hulkenbergu poslednje mesto u poenima. Timski kolega Kevin Magnusen je, čini se, namerno usporavao vozače iza sebe kako bi Hulkenberg ostao ispred njih nakon promene pneumatika, iako je tom prilikom danski vozač zaradio čak dve vremenske kazne od po deset sekundi. Zbog ovih kazni, Magnusen je na kraju trke poslat na samo začelje.

Prvih deset na Velikoj nagradi Saudijske Arabije:

1. Maks Verstapen

2. Serhio Peres

3. Šarl Lekler

4. Oskar Pjastri

5. Fernando Alonso

6. Džordž Rasel

7. Oliver Berman

8. Lando Noris

9. Luis Hamilton

10. Niko Hulkenberg.

Naredna trka je na programu za dve nedelje u Australiji.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara