Slavlje odbojkaša Srbije (©FIVB)
Slavlje odbojkaša Srbije (©FIVB)

Favorite će čudan sistem koštati medalje, ni polufinale za Orlove više ne izgleda nedostižno

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.09.22. | 09:00

Srbija u osmini finala i četvrtfinalu uspela da izbegne glavne pretendente za najviši plasman - Francusku, Poljsku, Ameriku i Italiju

Novi sistem koji je smišljen za Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Sloveniji za neke favorite će biti koban. Međutim, isti taj sistem mogao bi da se posreći Orlovima. Naši odbojkaši su uspeli u osmini finala i četvrtfinalu da izbegnu glavne pretendente na najviši plasman - Poljsku, Francusku, Italiju i Ameriku. Kada se pogleda kostur eliminacione faze, sada polufinale za Srbiju izgleda realnije nego što je to bio slučaj pre starta takmičenja. Neće biti lako u osmini finala protiv Argentine (utorak u Gljivicama), niti u eventualnom četvrtfinalu protiv Brazila ili Irana (četvrtak), ali mora da se napomene da su izabranici Igora Kolakovića dobro prošli u raspodeli karata.

Naime, po pravilima koja su ustanovljena za ovo takmičenje ekipe su posle grupne faze rangirane po učinku od prvog do 16. mesta. Prva i druga pozicija su bile rezervisane za domaćine Poljsku i Sloveniju. Treća je bila Italija, a četvrta Srbija - jedina dva tima koja nisu u grupi izgubila ni set. Posle su se poređali Brazil, Francuska, Holandija, SAD, Turska, Ukrajina, Japan, Iran, Argentina, Kuba, Nemačka i Tunis.

Izabrane vesti

Najlakša grupa je Srbiji pomogla da se izbori za visoku poziciju i tako na prvom eliminacionom koraku zaobiđe najjače. Ukoliko Orlovi izađu kao pobednici sa terena na duelu sa Gaučosima, posle će se sastati sa Brazilom ili Iranom. U eventualnom polufinalu Kolakovićevi momci bi na Poljsku ili Ameriku, ako ne bude iznenađenja u osmini finala.

Ono što prvo upada u oči kada se pogleda ta rang-lista i kostur glavnog dela takmičenja su sudari najvećih favorita u četvrtfinalu. Poljska i Amerika bi mogle da se sastanu u jednom delu žreba, a Italija i Francuska u drugom. Ta četiri tima su mnogi pre takmičenja "videli" u završnici, ali tako nešto se neće ostvariti. Dva od četiri glavna favorita biće eliminisana već u četvrtfinalu.

Možda će neko reći: Pa što nisu ostvarili bolji učinak u grupi? Ali, do ovoga je došlo jer su Poljska i Amerika bile u istoj grupi. Samim tim što je domaćin ostvario tada pobedu, a i ima rezervisano mesto na vrhu, znalo se da će SAD na neku nisku poziciju - na kraju osmu.

RANG-LISTA POSLE GRUPNE FAZE

1. Poljska (3-0, 9:1, devet bodova)

2. Slovenija (2-1, 8:3, sedam bodova)

3. Italija (3-0, 9:0, devet bodova)

4. Srbija (3-0, 9:0, devet bodova)

5. Brazil (3-0, 9:2, osam bodova)

6. Francuska (3-0, 9:2, osam bodova)

7. Holandija (3-0, 9:3, osam bodova)

8. SAD (2-1, 7:3, šest bodova)

9. Turska (2-1, 6:3, šest bodova)

10. Ukrajina (2-1, 6:4, šest bodova)

11. Japan (2-1, 6:4, šest bodova)

12. Iran (2-1, 7:6, pet bodova)

13. Argentina (1-2, 7:8, četiri boda)

14. Kuba (1-2, 6:7, četiri boda)

15. Nemačka (1-2, 3:6, tri boda)

16. Tunis (1-2, 3:6, tri boda)

Italijani su sa sve tri pobede zauzeli treću poziciju, a Francuzi šestu jer su izgubili jedan bod protiv Slovenije. Te dve ekipe će ako ostvare pobede na narednom meču, ukrstiti koplja u četvrtfinalu. Znači da će praznih ruku kući da se vrate ili olimpijski šampioni Francuzi ili evropski prvaci Italijani. Ko bude prošao igraće sa Slovenijom, Nemačkom, Holandijom ili Ukrajinom. Ovde ispada da će jedna ekipa imati teži posao u četvrtfinalu, nego u polufinalu.

Sreća je pogledala i Slovence, koji su imali skor 2-1, sedam bodova i set količnik 8:3. Kao domaćini su smešteni na drugu poziciju, a u osmini finala će ići na Nemačku. Ta dva tima su bila zajedno u grupi, sastali su se u utorak i domaćin je u Ljubljani slavio maksimalnim rezultatom. I sada će biti favorit pred domaćim navijačima. Posle toga će na megdan boljem iz obračuna Holandija - Ukrajina. Ne bi uopšte bilo čudno da Slovenci uđu u polufinale. Definitivno je ovo najslabiji deo kostura.

Prečudan sistem će ostati upamćen - nekome po dobrom, nekome po lošem. Ono što je za našu reprezentaciju najvažnije jeste da prikaže u osmini finala bolju partiju nego što je to bio slučaj u grupnoj fazi. Orlovi su zabeležili tri maksimalne pobede, ali to ne sme da ih zavara nijednog trenutka. Nisu blistali ni protiv Ukrajine, a ni protiv Portorika i Tunisa.

Argentina je ostvarila samo jedan trijumf, ali je dobro poznato da je ta reprezentacija prošle godine bila bronzana na Olimpijskim igrama. Neće biti nimalo jednostavan protivnik ni ovog puta... Ove godine već su jednom Orlovi i Gaučosi odigrali maratonski meč u Ligi nacija, a pobeda 3:2 je pripala Kolakovićevim momcima.

Još jedna stavka koja je neobična - termin utakmice. Pošto su četvrtak i petak dani pauze, a osmina finala se igra čak četiri dana - subota, nedelja, ponedeljak i utorak - naš tim će na teren tek za pet dana! Meč Srbija - Argentina je zakazan za 6. septembar. Protivnik treba da doputuje iz Ljubljane, a Srbi će samo promeniti grad - preći će 30 kilometara kako bi stigli iz Katovica u Glivice. Videćemo da li će tolika pauza biti pozitivna za srpske odbojkaše...

Ukoliko preskoče Argentince, ići će na Brazil ili Iran. Kariokama se daju najveće šanse da uđu u polufinale iz tog dela žreba, ali zna se da više nisu jaki kao nekada. Kuba im je na startu otkinula dva seta i pokazala da imaju slabe tačke.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

(1) Slovenija - Nemačka

(2) Holandija - Ukrajina

4. septembar - Gljivice

(3) Poljska - Tunis

(4) SAD - Turska

5. septembar - Ljubljana

(5) Italija - Kuba

(6) Francuska - Japan

6. septembar - Gljivice

(7) Srbija - Argentina

(8) Brazil - Iran

ČETVRTFINALE

(A) Slovenija/Nemačka - Holandija/Ukrajina

(B) Poljska/Tunis - SAD/Turska

(C) Italija/Kuba - Francuska/Japan

(D) Srbija/Argentina - Brazil/Iran

POLUFINALE

A - C, B - D


tagovi

Igor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija ItalijeMuška odbojkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara