Đorđe Lazić (©Starsport)
Đorđe Lazić (©Starsport)

Foto-finiš maratonske Lige šampiona: Šta kome treba u poslednjem kolu?

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.05.23. | 11:26

Gde će Novi Beograd završiti i hoće li u četvrtfinalu izbeći Pro Reko i Olimpijakos, zavisiće i od Juga...

Beograd će iduće sedmice ugostiti vaterpolo elitu. Treći put uzastopce glavni grad Srbije biće organizator završnog turnira Lige šampiona. Svih osam pretendenata na tron su poznati, ali ne i kako će izgledati kostur. I ta dilema biće otklonjena koliko večeras i sutra.

U obe grupe i dalje je otvorena trka za prvo mesto i dobijanje, “na papiru”, najslabijeg protivnika u četvrtfinalu. Novom Beogradu pukao je pogled do liderske pozicije u Budimpešti, gde je trijumfovao i pride Breša nekoliko kilometara dalje zakazala. Srpski prvak za italijanskim klubom zaostaje dva boda i ima jednostavnu računicu, ali do željenog ishoda neće lako stići. Jer, nije sve u njegovim rukama.  

Izabrane vesti

Tim Živka Gocića biće apsolutni favorit protiv Špandaua na svom bazenu. Uprava kluba odlučila je da širom otvori kapije, biće to prvi meč Novog Beograda na domaćem terenu otkako se okitio zlatnim medaljama i produžio boravak na srpskom tronu. Ne bi trebalo da ima značajnijih poteškoća protiv ekipe iz Berlina, iako su Dimitri Holod i saigrači znali da prirede iznenađenje.  

Špandau je otpao iz trke za odlazak na završni turnir, prethodne sedmice je, posle četiri godine, prekinuo vladavinu Hanovera u Nemačkoj. I upitno je koliko će biti motivisan u poslednjem meču sezone. Novom Beogradu će pobeda biti lakši deo zadatka, a teži za promenu na vrhu biće potrebno da odradi Jug. Dubrovčani su došli glave srpskom šampionu u Jadranskoj ligi, dva puta su ostali neporaženi u Ligi šampiona u direktnim obračunima i ponovo mogu da “izaberu” Novi Beograd.  

(1.01) Novi Beograd (19.0) Špandau (16.0)

Jug ne može da se makne sa četvrte pozicije, baš kao ni Ferencvaroš sa treće - ni mađarski gigant neće biti pod imperativom protiv Sabadelja, ali će na otvorenom bazenu “Alfred Hajoš” na Margit Sigetu želeti da trijumfuje, jer će to biti poslednji meč u kome će Žolt Varga voditi ekipu u Budimpešti - ali hrvatski velikan i te kako može da kroji poredak u grupi. Pobedi li na gostovanju i ispuni li se prvi uslov - slavlje ekipe Živka Gocića - u četvrtfinalu će se susresti stari znanci. U suprotnom, za plasman u polufinale igrati, najverovatnije, sa Barselonetom. 

Dakle, u grupi B, preostalo je da se iskristališe ko će biti prvi, a ko drugi. Dok je u grupi A znatno više nepoznanica. Jedno je sigurno - Vuljagmeni je četvrti. I tu ništa neće promeniti duel sa kragujevačkim Radničkim. Ne može tim Vladimira Vujasinovića da napredu. Ali, sve ostalo je naizgled otvoreno. Barseloneta još nije cementirala prvo mesto, ali je za očekivati da to učini, jer u poslednjem kolu dočekuje Dinamo Tbilisi. Poprilično izvesno je da će Elvis Fatović ići na megdan “svom” Jugu.  

(1.20) Breša (9.00) Jug Dubrovnik (6.75)

Barseloneta, verovatno, igra najlepši vaterpolo ove sezone, pretrpela je samo jedan poraz u Ligi šampiona i jedino u slučaju poraza, te trijumfa Pro Reka u derbiju može da sklizne na drugo mesto. Duel aktuelnog evropskog šampiona i Olimpijakosa je poslastica za kraj. Ponovo će kraj bazena Igor Milanović i Sandro Sukno, baš kao minule godine u finalu, igrati šahovsku partiju. Samo što ovoga puta srpski strateg vodi pirejske crveno-bele, a ne Novi Beograd, i što će se igrati na otvorenom.

Punta Santa Ana biće poprište bitke najneizvesnijeg duela poslednjeg kola grupne faze Lige šampiona. Pro Reko pobedom može, uz poraz Barselonete, da preuzme vrh, dok bi Olimpijakos trijumfom na bazenu kraj mora izvršio rokadu. Oba tima će pre no što se sastanu znati na koga idu u slučaju slavlja ili poraza, jer do tada će se u grupi A iskristalisati poredak.

LIGA ŠAMPIONA - 14. (POSLEDNJE) KOLO: 

Utorak

GRUPA B

19.30: (1.10) Ferencvaroš (13.0) Sabadelj (9.00)

19.30: (2.55) OSC Budimpešta (6.50) Marselj (1.85)

19.45: (1.01) Novi Beograd (19.0) Špandau (16.0)

20.30: (1.20) Breša (9.00) Jug Dubrovnik (6.75)

Sreda 

GRUPA A

18.00: Vuljagmeni - Radnički

19.00: Jadran Split - Hanover

19.00: Pro Reko - Olimpijakos

20.00: Barseloneta - Dinamo Tbilisi



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK JugVK BrešaŠpandauVK FerencvarošVK SabadeljOSC BudimpeštaVK MarseljVK OlimpijakosPro RekoVK BarselonetaVK Dinamo TbilisiVK Jadran SplitVK HanoverVuljagmeniVK Radnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara