Detalj sa utakmice (Foto: Reuters)
Detalj sa utakmice (Foto: Reuters)

Francuzi ipak prejaki, Crnogorci ostali bez šansi za polufinale

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.01.22. | 22:17

Slavlje olimpijskih šampiona i važan korak ka borbama za medalje

Dobro su se rukometaši Crne Gore držali u prvom poluvremenu, pa čak i kada su ostali bez kapitena Vaska Ševaljevića. Rodila se nada da mogu do senzacije kada je golman Francuske Vensan Žerar zaradio crveni karton. Ipak, kada su Nikola Karabatić i drugovi ubacili u drugu, nije im bilo spasa. Olimpijski šampioni su se sredinom drugog poluvremena odlepili, stekli dvocifrenu prednost i do kraja se nisu osvrtali - 36:27.

Francuska je tako napravila veliki korak ka plasmanu u polufinale. Druga je u Grupi 1 iza neprikosnovene Danske, sa pobedom više od Islanda. Ipak, s ozbirom da je od Islanđana izgubila u drugoj fazi takmičenja, nije još obezbedila mesto među četiri najbolje selekcije.

Izabrane vesti

Crna Gora je sa druge strane i matematički ostala bez šansi da se bori za medalje. Iznenađujućom pobedom nad Hrvatskom ozbiljno je podigla šanse, ali je "prosula mleko" porazom od Holandije, pa su joj Francuzi potpisali eliminaciju.

Bili su Francuzi večeras jači za jednog od najboljih igrača Ludovika Fabregasa, koji je propustio duel sa Islandom u minulom kolu. Videlo se koliko je značajan za reprezentaciju, bez njega su puleni Giljoma Žilea (selektora kraj aut linije zbog pozitivnog testa na virus korona odmenio asistent Erik Mate) bili neprepoznatljivi u okršaju sa Skandinavcima. U timu je ponovo bio i mladi defanzivac Karl Konan, nakon što je bio van stroja zbog pozitivnog testa na Kovid 19.

U ranoj fazi utakmice Crnogorci su ostali bez kapitena Ševaljevića. Zakačio je Karabatića po licu i zaradio crveni karton posle samo 12 i po minuta igre (pri rezultatu 9:6 u korist Francuza). Ipak, ubrzo su se i Trikolori našli u problemu. Miloš Vujović je istrčao kontru, a golman Francuske Žerar je istrčao u pokušaju da je spreči. Zakačio je rukometaša Crne Gore po licu, sudije su gledale i snimak, a epilog je bio crveni karton za sjajnog čuvara mreže. Vesli Perdan je ostao jedini golman u francuskom timu na 42 minuta do kraja utakmice.

Iskoristili su to puleni Zorana Roganovića to kao gorivo i stigli do izjednačenja. Ipak, pokazali su Francuzi moć i serijom 3:0 se odlepili, pa su na odmor otišli sa četiri gola viška (16:12).

U nastavku su čuvali prednost sve do poslednjih 15 minuta kada su dodali gas. Novom serijom 3:0 dolaze i do prve dvocifrene prednosti i bilo je jasno da je pred Crnom Gorom nemoguća misija. Borili su se do kraja, ali nisu mogli da naude velikom vođstvu jednog od glavnih favorita na turniru u Mađarskoj. Karabatić i drugovi su upisali pobedu, a Nišlija je proglašen i za igrača utakmice (četiri gola).

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Dika Mem sa sedam golova, dok su uz Karabatića po četiri dodali Janis Len, Ajmerik Min, Nikola Turna i Benoa Kunku. U redovima Crne Gore se sa sedam golova izdvojio Miloš Vujović, po pet su dodali Marko Lasica i Branko Vujović.


tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometurukometna reprezentacija crne goreRukometna reprezentacija FrancuskeNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara