Štajner sa vozačima Magnusenom i Grožanom (©Reuters)
Štajner sa vozačima Magnusenom i Grožanom (©Reuters)

Ginter Štajner napustio Has

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.01.24. | 17:46

Šta se krije iza odlaska popularnog šefa tima?

Ostalo je samo nešto više od mesec dana do početka nove sezone Formule 1, a ekipa Hasa već sada uvodi velike promene. Posle loše sezone 2023. koju je američki tim završio na samom dnu tabele, odlučeno je da uosnivač i šef tima Ginter Štajner više ne bude predvodnik ekipe. Štajner je postao veoma popularan među gledaocima Netfliksove serije o Formuli 1 - "Drive to Survive", za koju mnogi kažu da je upravo on glavni "glumac". Međutim, ta popularnost i njegov jednostavan pristup više ne zadovoljavaju potrebe tima.

Ginter Štajner je zajedno sa vlasnikom tima Džinom Hasom 2016. godine debitovao u šampionatu Formule 1, a već na prvoj trci u Melburnu njihov nekadašnji vozač Antonio Đovinaci osvojio je poene. Ipak, američki tim nikada nije zabeležio značajniji uspeh.

Izabrane vesti

Najbolje plasirani u šampionatu konstruktora bili su 2018. godine, kada su zajedno sa Kevinom Magnusenom i Romanom Grožanom završili na petom mestu. U osam sezona koliko su učestvovali u Formuli 1, nijedan vozač Hasa se nije popeo na pobedničko postolje, a najbliži tom uspehu bio je Grožan 2018. godine na Red Bul Ringu u Austriji kada je trku završio kao četvrtoplasirani. Jedinu pol poziciju za Has osvojio je Magnusen 2022. godine u Brazilu, u kišnim uslovima kada su kvalifikacije bile prekinute pre isteka vremena. Minule sezone vozači Hasa su se samo četiri puta našli među osvajačima poena, kvalifikacije su bile te u kojima su vrlo često blistali, a tokom cele sezone pratila ih je veoma velika potrošnja guma.

Nema sumnje da je tokom godina dolazilo do nesuglasica između Štajnera i Hasa, ali izgleda da ovog puta nisu mogli zajedničkim snagama da pronađu odgovor za lošu sezonu. Američki šef italijanskog porekla želeo je više investiranja za svoj tim koji se dugi niz godina muči da isprati rivale sa mnoštvom sponzora, ali je Has želeo drugo. Dok su ostali timovi trošili novac na razvoj infrastrukture svojih fabrika, Has je želeo da se fokusira na efikasnije korišćenje resursa koje su već imali na raspolaganju. Međutim, pad na deseto mesto u šampionatu konstruktora značajno je umanjio novčani fond koji svaki tim dobija na kraju sezone što znači da će Has u 2024. morati da uloži više od očekivanog u budžet za razvoj automobila, dok će za razvoj objekata ostati manja svota novca.

Džin Has je dao izjavu o Štajnerovom odlasku:

"Evo nas u našoj osmoj godini, preko 160 trka i nikad nismo imali podijum" započeo je Has. "Poslednjih nekoliko godina bili smo deseti ili deveti. Ne kažem da je Ginterova krivica ili nešto slično, ali čini mi se da je ovo bio pravi trenutak da se nešto promeni i krene u drugom smeru, jer mislim da nastavljanje sa onim što imamo neće funkcionisati. Imali smo težak kraj godine. Ne razumem to, stvarno ne razumem. To su pitanja koja morate da postavite Ginteru, šta je pošlo po zlu. Na kraju dana, radi se o performansama. Nemam nameru da budemo deseti ponovo“.

Za novog šefa tima imenovan je Ajao Komacu. On je prisutan je u ekipi Hasa još od njegovog osnivanja, imao je ulogu direktora inženjeringa, a u nadi da će se situacija u timu konačno preokrenuti, angažovan je za novog šefa. U saopštenju koje je izdao Has stoji da će Komacu biti odgovoran za strategiju i performanse na stazi, a podršku će mu sa organizacione strane pružati novi glavni operativni direktor koji tek treba da bude imenovan, a koji bi trebalo da bude stacioniran u fabrici u Banburiju.

Postavši prvi japanski šef evropskog tima u Formuli 1, Komacu nije krio svoju sreću. "Naravno, veoma sam uzbuđen što imam priliku da budem direktor tima MoneyGram Has F1" rekao je Komacu. "Pošto sam prisutan u timu još od njegovog debija na stazi 2016. godine, očigledno je da sam strastveno ulagao u njegov uspeh u F1. Radujem se što ću interno voditi naš program i razne operacije kako bismo osigurali da možemo da izgradimo strukturu koja proizvodi poboljšane performanse na stazi“.

Ostaje da se vidi šta sponzori američkog tima misle o odlasku Gintera Štajnera, a naročito glavni sponzor MoneyGram. U razgovoru za Motorsport.com prošle godine, direktor MoneyGram-a Aleks Holms istakao je značaj Štajnerovog prisustva u timu.

"Videli smo taj Ginterov efekat kada smo se prvi put upoznali i izašli na večeru" započeo je Holms. "Ljudi su u sred večere prilazili stolu i zahtevali sliku, bili su uzbuđeni što ga vide. A on je toliko zabavan i iskren. On kaže: „Ne znam šta se dešava“! Videti taj efekat zvezde koji on ima, to je on. Mislim da se ta iskrenost zaista vidi. A prilika da naš brend povežemo sa njegovim je nešto veoma posebno".


tagovi

Formula 1Has

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara