Rukometaši Vojvodine u finalu međunarodnog takmičenja (©Starsport)
Rukometaši Vojvodine u finalu međunarodnog takmičenja (©Starsport)

Gori Novi Sad: Evropska Voša nastavila da deli lekcije, pregaženi Šveđani, za trofej sa Norvežanima

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.04.23. | 21:29

EHF kup: Tim Borisa Rojevića pred punim tribinama na Slanoj bari pobedio Alingsos sa 32:24 i plasirao se u finale trećerangiranog evropskog takmičenja i borbu za prvi međunarodni pehar za Srbiju posle 22 godine. Furioznih prvih 15 minuta drugog poluvremena prelomilo meč

Voša ekspres tutnji i u Evropi! Istorija na Slanoj bari. Nošeni podrškom 2.000 navijača, Lale su u finalu EHF kupa. Posle -1 (24:25) u Švedskoj, u revanšu su rukometaši Vojvodine pobedili Alingsos sa 32:24 (15:13) i igraće za trofej u međunarodnom takmičenju sa boljim iz dvomeča norveških timova Nerba i Runara. U prvom meče branilac titule Nerbo je dobio u gostima sa 29:27 (revanš je u nedelju).

Sjajne igre u 2023. godini čete Borisa Rojevića krunisana je novim uspehom, pa će devetostruki uzastopni šampion naše zemlje imati šansu da Srbiji donese međunarodni trofej posle 22 godine, kada je Jugović iz Kaća bio pobednik Čelendž kupa, preteče današnjeg trećeg po rangu evropskog takmičenja.

Izabrane vesti

"Ćiribu, ćiriba, igra Voša k’o Barsa", pevaće se na Slanoj bari duboko u noć. Veliki uspeh crveno-belih, ali i srpskog rukometa koji se budi...

Posle solidnih prvih 30 minuta u nastavku su Novosađani odigrali kao švajcarski sat. Odbrana je bila granitna. Fran Lučin je sjajno branio, a u napadu su odlični bili Milan Milić, Luka Rogan i Baris Puhovski, uz raspoloženog Marka Vasića u prvom poluvremenu.

Počeli su Novosađani fantastično. Raspucani Milan Milić je na startu postigao tri gola. Napad Voše je bio ubitačan za švedski tim. Posle 5:2 u šestom minutu, gostujući trener je zatražio tajm-aut. Imao je domaćin i +4 – 6:2, ali je onda napad stao. Igrala je Vojvodina zonu 5-1. Rogan je pazio na najboljeg rukometaša gostiju, Danca Pedersena. Iznenađenje je bilo na golu gostiju. Umesto sjajnog Friska iz prvog meča, gol Allingsosa je čuvao Anton Hagval i bio je veoma dobar.

Mohamed Aziz Aidi je rovit ušao u meč, videlo se da nije spreman, imao je četiri promašaja za manje od 10 minuta na terenu. Belorus Baris Puhovski je individualnim akcijama uspevao da iznudi sedmerce ili postigne golove u trenucima kada nije išlo domaćina u drugom delu prvog poluvremena. Odlični u prvih 30 minuta bili su srpski reprezentativac Luka Rogan i raspoloženo desno krilo Marko Vasić, strelac pet golova. Šveđani su jedini put na meču izjednačili krajem u 25. minutu, kada je bilo 12:12, ali golom Rogana, Lale su otišle na odmor sa +2 – 15:13.

Sigurnost četi Borisa Rojevića davao je Fran Lučin koji je u finišu prvog poluvremena stao na gol umesto Luke Arsenića i za pet minuta imao tri odbrane. Na startu drugog poluvremena, Lale su dodale gas. Serijom 5:1 u prvih 10 minuta, Voša se odlepila na 20:14 i do kraja meča nije bilo razloga za brigu, srpski šampion je u finalu. U tim trenucima kada se lomilo je odlična je bila odbrana kojom su komandovali dvojica Miljana, kapiten Vukovljak i povratnik u crveno-beli tabor Pušica.

Prednost Lala je rasla, gosti kao da su se predali, pa je na kraju Vojvodina ostvarila ubedljivu pobedu, mnogo lakše nego što se to činilo posle 30 minuta. U 42. minutu je bilo +8 – 23:15 za erupciju oduševljenja u dvorani na Klisi. Gosti su na 10 minuta pre kraja smanjili na -5, ali su trgli domaćini i preko Milića i Puhovskog, uz podršku vatrenih navijača, pregazili švedski tim i stigli do finala EHF kupa. Bravo, Vošo!

Novosađani su u prvi sprski klub u finalu nekog međunarodnog takmičenja posle devet godina, kada je to uspelo Metaloplastici u Čelendž kupu.

(©Starsport)(©Starsport)

U pobedničkom timu partiju sezone imao je desni bek Milan Milić koji je postigao osam golova. Baris Puhovski je stao na šest, dok su po pet puta mrežu Šveđana zatresli Luka Rogan i Marko Vasić. Branko Tomić je dao tri, Živan Pešić i Bojan Rađenović su pogodili po dva puta, a Slovenac Gregor Ocvirk jednom. To su bili svi strelci za domaćina. Odlični Hrvat Fran Lučin je za nešto više od 35 minuta imao 11 odbrana, dok je Luka Arsenić sakupio tri.

Kod Alingsosa Matijas Pedersen je postigao pet golova, a po tri su delo Oskara Gencela, Matijasa Melera i Kristofera Tora. Karl Anton Hagval je imao devet 10 odbrana, a Rikard Frisk dve.

Finale se igra na dve utakmice, a termini su 27. maj i 3. jun. Neka u borbi za pehar bude puna dvorana, ali ne 2.000 na Slanoj bari nego 8.000 u SPENS-u. Vreme je novi spektakl u "Srpskoj Atini".

EHF KUP – POLUFINALE (REVANŠI)

Subota

Vojvodina - Alingsos 32:24 (15:13), prvi meč: 24:25

Nedelja

18.00: Nerbo – Runar, prvi meč: 29:27

***kvote su podložne promenama


tagovi

RK VojvodinaEHF kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara