Putin i Fjodor (© AFP)
Putin i Fjodor (© AFP)

Gotova je era imperatora kome se i Putin poklonio, u penziju uz Himnu za spas Srbije

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.02.23. | 09:48

MMA više neće biti isti bez Fjodora Jemeljanenka

Svet borilačkog sporta više nikada neće biti isti. Poslednji veliki šampion legendarne borilačke organizacije Prajd, poslednji ruski car, Fjodor Jemeljanenko završio je karijeru. Pomalo tužno, porazom, ali jedan poraz ne može da umanji sve šta je Fjodor uspeo da uradi tokom više od dve decenije. Biće upisano da je karijeru završio u Los Anđelesu u borbi za titulu u teškoj kategoriji Belatora, ali meč je završen u prvoj rundi posle žestokog udarca Rajana Bajdera, jedinog čoveka koji je dva puta pobedio Rusa. Ipak, posle meča, malo ko je pričao o Rajanu, glavna zvezda bio je Fjodor koji je inače veliki ljubitelj Srbije.

Popularni Ruski imperator odabrao je da ga u penziju isprati srpska pesma: "Himna za spas Srbije", koja govori o ljubavi prema otadžbini. Možda kraj nije bio onakav kakav je želeo, ali niko neće moći da porekne da je Rus možda i najbolji teškaš u istoriji MMA. Zauvek će ostati žal što se nikada nije oprobao u UFC oktagonu.

Izabrane vesti

Star sam, a i povrede me stalno podsećaju da ne mogu više da se borim. Ne osećam se kao nekada i to je to. “

Sve je počelo u Sovjetskom Savezu, Fjodor Jemaljanenko je rođen 1976. godine u rudarskom gradiću stari Oskol. Vrlo brzo se preselio, a pažnju na sebe je privukao 1997. godine kada je bio u vojsci. Iste te godine postao je evropski šampion u sambu i u tom borilačkom sportu dominiraće narednih godina, kao i u džudou gde je upoznao i Vladimira Putina koji je uvek imao samo reči hvale.

On je čovek od čelika, svaki Rus treba da mu bude zahvalan na vrednostima koje propagira i na popularizaciji borilačkog sporta kod nas“, rekao je svojevremeno Putin.

Svet MMA ga je upoznao 21. maja 2000. godine kada mu je bilo potrebno tačno dva minuta i 24 sekunde da savlada prvog protivnika. Bio je to početak ere ruskog cara, kasnije su ga američki mediji prozvali "poslednji imperator Rusije".

Naredne dve godine čistio je svakog protvnika, niko mu nije bio ravan, a na svetsku scenu stupio je 2002. godine kada je potpisao za Prajd. Legendarnu organizaciju iz Japana koja je dominirala u borilačkom sportu pre nego što je UFC preuzeo primat.

Zauvek će se pamtiti Fjodorovi mečevi protiv Antonija Nogeire i Mirka Filipovića "Kro Kapa", kao ostalih velikana Prajda. Ipak, Rus je bio neprikosnoveni šampion.

Nogerira je bio majstor džijudžice, a Mirko je legendarni kik-bokser. Fjodor međutim nije znao za strah, sa Antonijom se borio u parteru, a protiv Mirka je ušao u otvoreni kik-bokserski meč. I nije osetio gorčinu poraza u tim okršajima,

Pobeđivao je i Kventina Džeksona, Frenka Mira, Sima Silviju, Andreja Arlaovskog, Marka Kolmena, Kevina Rendelmana, nekolicina njih je osvajala šampionske pojaseve u UFC-u.

Zato će zauvek ostati žal zbog Fjodorove odluke da ne potpiše ugovor sa američkom organizacijom koja je već više od 10 godina na vrhu borilačkih sportova.

„Znam da ljudi vole Fedora, ali on za mene nije najbolji teškaš svih vremena. To je moje mišljenje. Da li ostaje žal što nije bio kod nas, definitivno, ali mi znamo da smo pokušali. Spremili smo mu jedan od najvećih ugovora u istoriji kompanije, ali on nije prihvatio“, rekao je prvi čovek UFC-a, Dejna Vajt.

Nema dileme da bi verovatno mnogo više para zaradio da ga je UFC promovisao. Umesto toga otišao je u Belator gde je i završio karijeru. Čini se da je to morao da uradi i pre nekoliko godina pošto je Fjodor postao senka nekadašnjeg borca. Izgubio je eksplozivnost i gubio od nekih boraca koji nekada ne bi mogli ni da mu priđu.

Kada se podvuče crta od pesnica je zaradio nešto manje od 18.000.000 dolara tokom 20 godina karijere, a od poslednje borbe koju je izgubio inkasirao je 100.000 dolara.

Hvala bogu, sve je u redu i što se para tiče. Nikada nisam previše razmišljao o parama. One dođu i odu, bitno je da imam ruke i noge i da dalje mogu da radim“.

Posle 23 godine karijere, želi samo da ga pamte kao...

Želim da me pamte kao pravoslavnog hrišćanina. Da li sam pobeđivao ili gubio to nije bitno, to je sport. Bitno je pokazati publici prave vrednosti, hrišćanske“, završio je ruski car.


tagovi

mmaFedor Emalianenko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara