Alvaro Granados (©MN Press)
Alvaro Granados (©MN Press)

Granados propustio šansu da Špance ubije u pojam, Sabadelj se digao iz pepela i šokirao Novi Beograd

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.10.23. | 21:06

Alberto Baroso čovek odluke u srpskoj prestonici, gosti nadoknadili tri gola zaostatka i došli do velike pobede u Ligi šampiona...

Na reprezentativno planu su Španci i te kako znali da zagorčaju život Srbiji u prethodnih pet godina - najsvežiji primer je bitka za bronzu na Svetskom orvenstvu u Fukuoki - čak su jedno vreme bili nedokučivi i za zlatnu generaciju. Samo što su padali u najvažnijim dvobojima: polufinalu Olimpijskih igara i finalu Evropskog prvenstva u Barseloni. I na klupskom su u minuloj deceniji upravo preko srpskog tima ostvarili najveći uspeh, Barseloneta je tukla Radnički u finalu Lige šampiona i podarila svojoj zemlji poslednju evropsku krunu na najvišem nivou. 

Španskom državnom timu, ali i klubovima uspesi protiv srpskih vaterpolista nisu strani, imaju čime da se podiče, međutim, do večeras za njih nisu znali protiv Novog Beograda. Timu snova sa “11. aprila” najčešće su glavobolje zadavali Italijani, posebno Pro Reko koji ih je uskratio za dve evropske titule. Uspeha su imali i Mađari, Grci i Hrvati, ali ne i Španci. U najboljem slučaju otkinuli su mu bod, i to Barseloneta u grupnoj fazi pre dve sezone, ali Sabadelj je otišao korak dalje i uzeo sve - 12:10. 

Izabrane vesti

Odrastao je Alvaro Granados u Terasi, mestašcetu pored Barselone kakvo je i Sabadelj. U neku ruku predgrađu. Dug niz godina nosio je kapicu Barselonete i u novijoj eri terorisao njenog najvećeg rivala, a nastavio je da ga maltretira i po odlasku sa Iberijskog poluostrva. Pre godinu i kusur je stigao u Srbiju kao najveće pojačanje srpskog šampiona i u dve utakmice je bio streptomicin za Sabadelj, ne i u trećoj. 

Alvaro Granados je u prvom poluvrmenu ubio Špance u pojam, kao što je i u prošlogodišnjim susretima to činio. Ume najbolji španski strelac da bude poprilično nemilosrdan, osetila je to Crvena zvezda na svojoj koži kada je u finalu Superlige Srbije minule sezone u jednoj utakmici dao čak deset golova. Nije bio toliko produktivan protiv starog znanca u Ligi šampiona, ali jeste i više nego dovoljno da pogura ekipu ka novom trijumfu. Obezbedio joj je ta dva zaveslaja prednosti, mogao i još koji da nije promašio peterac i uzdrmao stativu kada je Eduardo Lorio već bio matiran. Ali, kako je vreme odmicalo, tako je sve više promašivao. 

Procenti šuta su padali, otišaon je na ispod 50 odsto, no daleko od toga da je Novi Beograd zbog toga ostao bez treće pobede u Ligi šampiona. Lazar Dobožanov je u prvoj deonici začarao mrežu, lopta nikako nije htela u gol, međutim, to se vremenom menjalo. Blokovi su kasnili, prva linija odbrane nije bila dovoljno agresivna. Kada jeste najčešće je to rezultiralo isključenjima, a Sabadelj je poprilično umešno koristio situacije sa igračem više. 

Španci nisu klonuli ni kada su posle strela Alvara Granadosa i Radomira Drašovića - perfektno šutirao večeras, tri puta potegao i svaki put zatresoa mrežu - odbijali su da se predaju. Preko holandskog vaterpoliste Gusa van Ijperna su stvarali probleme bekovima Novog Beograda, crnogorski reprezentativac Kanstantsin Averka je pogađao sa distance, kao i Fransisko Valera, a čovek odluke bio je Alberto Baroso. U četvrtom periodu je prvo smanjio zaostatak na jedan gol, da bi u poslednjem minutu udarcem sa šest metara pocepao mrežu i pečatirao pobedu Sabadelja. 

Dogodilo se ono što retko biva - Novi Beograd je četvrtu deonicu završio bez postignutog gola. Zaustavio se krajem trećeg kvartala, potrošio brdo lopti u napadima i niti jedan nije krunisao golom. Ceh je platio porazom.

Trijumfom španskog viceprvaka u Beogradu, kao i Breše u Bukureštu, opasno se zakuvalo u grupnoj fazi. Tri tima boriće se do kraja za prolaz.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO:

Utorak 

GRUPA A:

Steaua Bukurešt - Breša 8:17

Novi Beograd - Sabadelj 10:12


GRUPA B:

Dinamo Tbilisi - Jug Dubrovnik 5:12

Pro Reko - Olimpijakos 12:11


Sreda

GRUPA C:

19.00: Jadran Herceg Novi - Crvena zvezda

20.45: Ferencvaroš - Jadran Split 


GRUPA D:

19.30: Špandau - Vuljagmeni

20.00: Barseloneta - Marselj



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK Sabadelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara