Grom besa u pesnici Diontea Vajldera

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.12.18. | 13:45

Analiza, kvote i MOZZARTOVE specijalne igre za večerašnji bokserski WBC spektakl između Bronzanog bombardera i Kralja Cigana

Večerašnja megaborba dva zaista vrhunska boksera u Los Anđelesu, između akutelnog WBC šampiona u teškoj kategroji, Diontea Vajldera i izazivača i nekadašnjeg prvaka u WBA, WBO, IBF i IBO verzijama, Tajsona Fjurija mogla bi da se pretvori u pravi klasik. Kakvih je plemenita veština imala mnogo u prošlosti.

Sada ih je pak daleko manje, što zbog slabijeg kvaliteta boraca, što zbog daleko manje popularnosti nego tokom praktično celog 20. veka. Boks ipak, ovakvim mečevima, megaspektaklima daje znakove života, mada samo kada je profesionalizam u pitanju. Kod amatera situacija je sve ružnija i tužnija, pa čak može da se dogodi i da ostanu bez Olimpijskih igara. A baš na Igrama  i to u Pekingu 2008. prvi put se van njegove Alabame jasno i glasno čulo Vajlderovo ime i prezime, jer je osvojio bronzanu medalju i tiome pokazao koliki je talenat.

Izabrane vesti

Aktuelni prvak, kome će ovo biti osma odbrana pojasa, je kasno ušao u ring, tek sa 20 godina kada je stigla tužna vest iz porodilišta da mu ćerkica ima spinu bifidu, urođeni defekt kičmenog stuba. Prirodno talentovan, ali ne i savršeno bokserski školovan ovaj 201 cm visoki atleta sa rasponom ruku od čak 211 cm i uvek nešto manje od 100 kg težine, koji se u životu najviše od sportova bavio košarkom, ali i uličnim tučama, brzo se probio do statusa vanrednog borca.

I to pre svega zahvaljujući čudesnom udarcu kojim protivnike skoro u svakom meču šalje "negde tamo daleko, u zemlju snova", ali i fantastičnoj fizičkoj spremi. Od 40 profesionalnih borbi samo jednu nije rešio u svoju korist pre poslednjeg gonga, i to protiv Kanađanina Stiverna Bermena kojeg je prvo pobedio jedinstvenom odlukom sudija, da bi ga potom dve godine kasnije patorisao već u prvoj rundi. Dakle, svako ko je stao pred njega pao je pod zastrašujućim desnim krošeima, koji su na granici legalnih, jer često udara unutrašnjim delom šake, to jest rukavice. I tu se krije njegova slabost, a to je malo slabije boksersko znanje koje bi moglo skupo da ga košta protiv majstora taktike kakav je Fjuri.

SLOBODNA IGRA

VAJLDER, POBEDA NOKAUTOM - 4,30
VAJLDER, POBEDA TEH. NOKAUTOM - 3,25
VAJLDER, POBEDA NA POENE - 7,00
VAJLDER, POBEDA DISKVALIFIKACIJOM - 35,00
FJURI, POBEDA NOKAUTOM - 13,0
FJURI, POBEDA TEH. NOKAUTOM - 9,00
FJURI, POBEDA NA POENE - 5,00
FJURI, POBEDA DISKVALIFIKACIJOM -  40,00

Kralj Cigana ima boks u krvi, pošto su se skoro svi članovi njegove porodice bavili "slatkom naukom" kako boks od mila zovu Ameri, o čemu ste mogli da saznate u jučerašnjem tekstu. Fjuri je spreman na sve i često mržnju i bes protivnika savršeno koristi da ga još više izbaci iz takta i savlada. A Vajlder je više puta pokazao da bes baš i ne može da kontroliše, a nikada, čini se nije imao protivnika ovakvog kalibra. Ovo će za njega, nema sumnje biti najveći ispit u karijeri, za razliku od Fjurija koji će ići na što duži meč, jer kako vreme bude prolazilo, tako će mu se i šanse povećavati.

I pored toga, šampion je jasan favorit, mada ne bi trebalo očekivati brz kraj meča (iako to nikada nije sigurno kod teškaša), jer ni Britanac nema niti jedan izgubljen profi meč, a pred njim je poklekao i legendarni Vladimir Kličko.

Upravo zato je napravi posebnu ponudu  SLOBODNE IGRE, gde možete da birate i ko će i kako će pobediti.

EKSER ZA SUPERMENA

Nešto severnije u Severnoj Americi, u kanadskom Kvebeku otprilike u isto vreme se odlučuje i o WBC šampionu u poluteškoj kategroiji između domaćeg asa i prvaka, Adonisa "Supermena" Stivensona i izazivača Oleksandra Gvozdika. Ukrajinac, bronzani sa OI u Londonu, poznat je i pod nadimkom "Ekser", a svi dobro znamo šta to znači u svetu pesničenja.  Po MOZZARTU, ali i po mišljenju bokserskih stručnjaka Gvozdik je favorit protiv borca rođenog na Haitiju, i to se predviđa pobeda prekidom u nekoj od pet prvih rundi.

*kvote su podložne promenama

FOTO: Reuters


tagovi

Dionte VajlderTajson Fjuriboksbet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara