(©AFP)
(©AFP)

Hamilton i Lekler diskvalifikovani sa trke u Ostinu

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.10.23. | 10:10

Pod bolida na Mercedesu i Ferariju nije bio u skladu sa propisima

Mercedes je za F1 trkački vikend u Teksasu dobio novo podvozje, što je pomoglo Luisu Hamiltonu da se domogne druge pozicije, ali i da u poslednjem stintu na samom kraju trke smanji razliku u odnosu na vodećeg Maksa Verstapena. Činjenica je da je bilo još nekoliko krugova u trci, moglo je da dođe do duela dva velika šampiona za trijumf, a Hamilton je mogao do prve pobede nakon one u Saudijskoj Arabiji 2021. godine.

Svakako, Hamilton je značajno smanjio razliku (19 poena) u šampionatu vozača u odnosu na drugoplasiranog Serhija Peresa. Sa druge strane, osvajač pol pozicije Šarl Lekler jedini je odvezao trku sa samo jednim stajanjem zbog čega je u kasnijoj fazi trke bio laka meta za obilaženje, a trku je završio na šestom mestu.

Izabrane vesti

Međutim, nakon nasumičnog tehničkog pregleda poda bolida koji se dogodio nakon trke, ispostavilo se da su njihovi bolidi neispravni.

Četiri vozača bila su izabrana za pregled - pobednik Verstapen, drugoplasirani Hamilton, Lando Noris sa trećeg i Šarl Lekler sa šestog mesta. Posle pregleda je ustanovljeno da Hamilton i Lekler nisu poštovali tehničke propise, odnosno da je zbog previše nisko postavljenog poda, daska na podu bolida previše istrošena.

U zvaničnom dokumentu FIA stoji: "Tokom saslušanja tim(ovi) su utvrdili da je merenje koje je izveo tehnički tim FIA bilo ispravno i naveli su da je velika potrošnja daske verovatno rezultat kombinacije neravne staze i sprint trke koji su smanjili vreme za podešavanja i provere automobila pre trke. Sudije napominju da je na takmičarima odgovornost da se pobrinu da je automobil u skladu sa propisima tokom celog trkačkog vikenda. U ovom konkretnom slučaju, zadnji kraj daske u oblasti definisanoj u izveštaju tehničkog delegata bio je izvan granica tehničkih pravila, koji uključuju toleranciju za potrošnju ovog dela“.

Diskvalifikacija Hamiltona i Leklera znači da je Noris nasledio drugo mesto, a na pobedničko postolje popeo se drugi vozač Ferarija Karlos Sains. Serhio Peres je četvrti, čime je povećao prednost u odnosu na sedmostrukog šampiona.

Ostali osvajači poena su sada Džordž Rasel, Pjer Gasli, Lens Strol, Juki Cunoda, Aleks Albon i Logan Sardžent. Amerikancu je ovo prvi poen od kada je došao u Formulu 1 početkom ove sezone, a postao je prvi američki vozač koji je osvojio poene još od Majkla Andretija 1993. godine.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Luis HamiltonŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara